Pitäisikö säätää laki, että OMAN JÄRJEN KÄYTTÖ ON SALLITTU.

Blogi, perjantaina 24.05.2013

Olen pitänyt OAJ:ta, siis omaakin ammattijärjestöäni, ihan kohtuuden ammattijärjestönä. Mutta eilen yllätyin, kun OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen oli antanut Ylelle lausunnon, jonka mukaan Pellon koulun oppilailleen asettama, oppitunneille asetettu, kännykkäkielto on laiton.

Koulu asetti kiellon alkuviikosta, kun koulussa oli ilmennyt puhelimilla tehtyä kiusaamista mm. sosiaalisessa mediassa. Ja kielto siis koski puhelimein tuontia oppitunneille. Koulun rehtori Tarja Konola-Jokinen oli perustellut minusta kieltoa ihan oikein kiusaamisene estämisellä. Hetken meni hyvin kunnes OAJ puuttui asiaan. OAJ:n mukaan kännykkäkielto on siis laiton, koska ”laki ei kiellä kännykän hallussapitoa”. ”Yksittäisen koulun säännöt eivät saa olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa.” Ja syynä vielä se, että OAJ:sta muistutettiin, että ”kännykkää ei ole luokiteltu vaaralliseksi esineeksi”. Eikä kuulemma kiusaaminenkaan ole riittävä syy kieltää puhelimien tuontia oppitunneille.

Nyt on kyllä pakko hämmästellä Opettajien ammattijärjestön kantaa. Vai onko OAJ todellakin sitä mieltä, että meidän pitää eduskunnassa säätää jokaisesta eri esineestä laki, joka sen tuomisen oppitunnille kieltää tai laki joka määrittelee onko ko. esine vaarallinen vai ei? Eikö, arvon OAJ, maalaisjärjen käyttö ole enää lainkaan sallittua? Ettekö te OAJ:ssa luota enää omiin opettajiinne?

Itse aikanaan kun toimin opettajana niin kännykkäkielto oli selvä. He jotka puhelinta tarvitsivat esimerkiksi pitkän koulumatkan tai erikseen sovitun koulusta suoraan suuntautuneen harrastuksen takia niin saivat luvan tuoda puhelimen kouluun. Se sammutettiin päiväksi, annettiin koulun säilytykseen ja koulupäivän jälkeen puhelimen sai takaisin. Myönnän nyt sitten, että olen rikkonut lakia ja koulumme on rikkonut lakia. Tai siis lakia mitä ei ole kirjattu lakiin.

Ei meidän kouluun saanut tuoda aikanaan välitunneille omia lelujakaan ja pelivälineitäkään rajattomasti. Lakikirjasta emme sitä katsoneet vaan me opettajat ihan maalaisjärjellä päätimme, että tarvitaanko koulupihassa skeittilautoja, potkulautoja tai pesäpallomailoja. Päätimme myös oliko tarpeen tuoda kouluun nukkeja tai polkupyöriäkään. Ja itseasiassa meillä pienimmillä koululaisilla oli polkupyörällä kouluuntulokielto. Sekin on nyt sitten OAJ:n nykytulkinnan mukaan todennäköisesti laiton kun laki ei kuitenkaan kiellä 7-8 vuotiastakaan ajamasta pyörällä. Meistä se oli koulussa ihan perusteltua ja samaa mieltä oli silloin vanhemmatkin. Ei meidän kouluun saanut tuoda pikkupelejäkään, niitä sellaisia elektronisia, eikä montaa muutakaan koulutyöhön kuulumatonta esinettä tai tavaraa. Eikä niitä laki kieltänyt eikä ne olleet vaarallisiakaan, vaan nimenomaan turhia tavalliseen hyvään koulupäivään. Ja meillä oli myös pakko pitää pipoa tai muuta päähinettä talviaikaan vaikka laki ei sitä määrännytkään. Maalaisjärki määräti.

Hämmästelen nyt suuresti OAJ:n kantaa tässä kännykkäasiassa. Samaan aikaan on peräänkuulutettu kouluihin sellaista ihan normaalia arkea ja maalaisjärjenkäyttöä myös opettajien kuin oppilaidenkin kohdalle. Itse kannatan sellaista.

Ei tehdä kouluarjesta nyt lakikirjan määräämää vaan hyvän vanhemmuuden ja aikuisuuden ja kasvun ohjaamaan. Olisikohan OAJ:ssakin hyvä pitkää pieni kahvihetki.

Eduskunnassa tänään aamulla tapasin globbareita Painavaa Asiaa -tapaamisessa eduskunnan edessä. He tekevät hyvää ja arvokasta työtä ja mielelläni olen näitä asioita oikealla tavalla itsekin edistämässä. Eriomainen keskustelu heti aamusta ja nyt takana jo ulkoasiainvaliokunta ja täysistuntoa tässä jo odottelen.

Kello 21.36

Kiitos palautteesta liittyen koulujen puhelinkieltoihin. Itse olen täysin samaa mieltä kuin yksi viestittäjä. Puhelimia pitäisi käyttää paljon enemmän opetuksessa hyödyksi. Se onkin sitten aivan oma juttunsa ja lisänsä ja olen varma, että niin tietokoneiden, Ipadien ja myös puhelimien käyttö opiskelussa tulee yleistymään. Mutta olen sitä mieltä, että puhelimia ei koululuokissa tarvita kiusaamiseen ja turhanpäiväiseen ja siksi ne pitää voida kieltää tällaisilla tunneilla. Joku piti kieltoa omistusoikeuden rajoittamisena. Eihän se kenenkään omistajuutta rajoita jos kouluun ei saa tuoda kaikkea mitä omistaa. Ja kieltäähän elokuvateatteritkin hampurilaiset ja bussitkin jäätelöt. Ei niitäkään sentään lain tasolla ole tarvinnut kieltää.

Mutta tämän päivän viestini on se, että suomalainen yhteiskunta ja koulu sen osana tarvitsee enemmänkin maalaisjärkeä ja välittämistä kuin lakikieltoja ja lakimääräyksiä. 

Tänään eduskunnassa siis lyhyt päivä ja sitten Riihimäen kautta kotiin Lopelle. Kartanoputiikki Punaisella Tuvalla on huomiset valmistelut vielä nytkin käynnissä. Sää täällä Lopella nyt ilta-aurinkoinen ja huomiseksi luvassa aurinkoa ja lämmintä. Sellainen kutina, että III Muotia ja Kevättä -tapahtuma tulee rikkomaan rajoja. Tervetuloa siis huomenna Lopelle Kartanoputiikille ja samalla matkalla vaikkapa katsomaan ja varaamaankin Lopelta hieno omakotitalotontti huomenna myyntiin tulevalta Vanhakosken alueelta. Tonttimarkkinat alkavat siellä kello 10 ja meillä sitten tapahtumamme Kartanoputiikilla kello 11-17.

Hurja-Ero juoksee Loppea Suomenkartalle.

Aivan lopuksi on pakko vielä iloita täälläkin Vaahteramäen tallin Hurja-Eron huikeaa menestystä ja juoksua tänään Turussa. Jälleen makea voitto ja täysin näytöstyyliin kovassa seurassa. Omistaja ja valmentaja Jari Nylund on tehnyt huikeaa työtä Eeron kanssa ja nyt sitä työn satoa kannetaan. Upeita juoksuja ja hallittua yhteistyötä Jallulta ja Eerolta. Sellaisia juoksuja on hieno katsoa ja nauttia.

Jo nyt Hurja-Ero on tehnyt sellaista jälkeä kaviourilla, että Loppi on noussut ravipiireissä entistä tunnetummaksi. Ja katsotaan nyt mihin kaikeen Eero ja Jallu tänä kesänä ehtiikään. Jos vaikka Kuopioon uudestaan.

Onnea vielä Jallulle ja Eerolle ja myös hevosesta vastaaville Minnalle ja Tiinalle. Upeaa joukkuepeliä. Arvostan ja nostan hattua teille kaikille ja Eerolle korkeimmalle.

 

Kommentit