Pitäisikö kansalaisaloite voida myös EI-allekirjoittaa?

Blogi, torstaina 08.10.2015

Tänään eduskunnassa oli jälleen käsittelyssä yksi kansalaisaloite. Kansalaisaloitehan tulee eduskunnan käsittelyyn jos sen on allekirjoittanut 50 000 suomalaista. Tänään salissa oli lähetekeskustelussa kansalaisaloite missä esitetään lakiin muutosta, jonka perusteella terveydenhuollon henkilökunnalla olisi oikeus kieltäytyä eettisen tai uskonnollisen vakaumuksensa perusteella osallistumasta raskauden keskeytystoimenpiteisiin ja tekemästä keskeytykseen johtavaa lausuntoa, ellei naisen henki ole vaarassa.

Meillä Suomessahan on erittäin tiukka aborttilainsäädäntö. Sitä ei toki tässä esitettäkään muutettavaksi. Itse kannatan mahdollisuutta aborttiin ja nykyinen lainsäädäntö siinä mielessä minusta varsin toimiva. Kansalaisaloitteeseenkaan minulla ei ole tiukkaa kantaa, mutta lähetekeskustelussa kyllä annoin tukea nykykäytännölle. Sitä ovat tukeneet myös terveydenhuollon ammattilaisten liitot, liittojen eettiset ohjeistukset ja myös sosiaali- ja terveydenalan eettinen neuvottelukunta. Nämä kaikki ovat selkeän yhtenäisesti nykyisen laintilan kannalla.

Ongelmia voisi syntyä esimerkiksi tilanteissa missä raskaudenkeskeytyksestä voisi kieltäytyä tapauskohtaisesti esimerkiksi raskaudenkeskeyttämisen syyn vuoksi. Se voisi asettaa potilaan kohtuuttomaan asemaan. Ja ongelmia tulisi myös paikoissa missä kaikki työntekijät olisivat kieltäytyneet aborteista jne. Tai tilanteet missä yksikköön haettaisiin uutta työntekijää ja siellä olisi tarve henkilölle joka suostuisi tekemään myös abortteja. Voisiko se olla valintaperuste?

Mutta itse nyt toivon, että sosiaali- ja terveysvaliokunta käy aloitteen huolella läpi ja tuo mietinnön aikanaan perusteltuna istunnon päätettäväksi. Mielelläni otan vastaan myös kaiken palautteen ja erilaiset huomiot tähän liittyen.

Mutta otsikkoon… Eduskuntaan tulee pian käsittelyyn ensimmäinen hyväksytyn kansalaisaloitteen vasta-aloite. Tämän nykyinen lainsäädäntömme mahdollistaa ja en sitä mielipiteen ilmauksena. Mutta voisiko tilanteen ratkaista myös toisin vai onko se resurssien järkevää käyttöä että vuoden välein eduskunnassa käsitellään aina kansalaisaloitetta ja kansalaisaloitteen vasta-aloitetta ja taas kansalaisaloitetta jne. Vai voisiko kansalaisaloitteen sähköisessä allekirjoitusjärjestelmässä olla myös EI-allekirjoittamisen mahdollisuus? Näin voisi selvitä, että tunteita herättävää asiaa kannattaa tarvittava 50 000 suomalaista, mutta toisaalta 150 000 on myös sitä allekirjoituksellaan vastustanut jne. Tämä voisi olla ratkaisu millä asiat tulisi käsiteltyä vielä nykyistäkin perusteellisemmin ja erilaiset mielipteet huomioon ottaen. Ja en siis kansalaisaloitejärjestelmää halua rajata, mutta tämä voisi parantaa nykyjärjestelmää entisestään. Mitä mieltä olette?

Kello 19.51 ja nyt vielä eduskunnassa. Kohta kotia kohden sillä aamulla aikainen herätys. Tänään valiokunnat ja isoja asioita eteenpäin ja hienona työvoittona päätös siitä, että investointitukea saa jatkossa myös opiskelija-asunnot. Tämän väännön hallitusneuvotteluissa hävisin, mutta nyt se kääntyi siihen malliin mitä me ajoimme. Hyvä näin.

Kello 21.55 ja kotona. Pitkäksi venähti tämäkin päivä. Lyhyesti vielä täytyy kommentoida Ylen tuoreinta gallupia. Se olisi aikalailla odotettu tähän tilanteeseen. Vastuunkanto näkyy kaikkien hallituspuolueiden kannatuksissa ja erityisesti SDP on tästä hyötynyt vastustamalla kaikkia uudistuksia, muutoksia ja leikkauksia. Tämä oli hyvin odotettu gallup siinä valossa ja itse uskon, että kun työllisyys ja talous tästä saadaan nyt lopulta kasvu-uralle niin kannatusluvutkin kääntyvät jälleen parempaan niin keskustalla, meillä kuin perussuomalaisillakin. Haluan uskoa, että vastuunkanto ja työ lopulta palkitaan tässäkin valossa. Isoin virhe olisi nyt lähteä tekemään politiikkaa vain gallupeja seuraten ja niihin reagoiden. Näin SDP toimi viime kaudella ollessaan hallituksessa kanssamme ja sen tiedämme mitä se tarkoitti hallituksen toimintakyvylle ja myös koko hallituksen uskottavuudelle lopulta. Sitä kohtaloa en Juha Sipilälle toivoisi.

Huomenna jatkamme aamusta ja tarkoitus saada puolustusvaliokunnassa mm. sotilaseläkeasia valmiiksi. Jos näin käy niin laitan tietoa siitä myös tännekin.

 

Kommentit