Pitääkö Suomen osallistua ilmavoimien harjoitukseen Virossa -Päätös pitää tehdä Suomessa.

Blogi, torstaina 22.01.2015

Turhanaikainen kohu nousi Virossa järjestettävästä ilmavoimien harjoituksesta. Minusta oli enemmän kuin perusteltua, että ulkopoliittinen ministeriryhmä UTVA ei tehnyt päätöstä asiasta ennen kuin normaalin tapaan harjoituksesta on tullut virallinen kutsu ja selvitys siitä mitä meiltä odotetaan. Kysymys kuuluukin kenellä oli intressi vuotaa julkisuuteen keskeneräinen asia presidentin johtamassa pöydästä ja synnyttää vahva Nato-mörkö kuva. Sitä voi jokainen pohtia.

Tärkeintä on nyt edetä normaalin järjestyksen mukaan. Se tarkoittaa nyt tullutta kutsua ja sen jälkeen harjoituksen huolellista läpikäyntiä. Hyödyntääkö harjoitus meidän Ilmavoimia? Vahvistaako harjoitus meidän Ilmavoimien osaamista? Lisääkö harjoitus meidän turvallisuutta nyt ja tulevaisuudessa? Vaikuttaako päätös tulevaisuuteemme? Jne.

Päätös pitää tehdä näiden kysymysten pohjalta eikä kenenkään painostuksesta. Ei idän eikä lännen ei etelän eikä pohjoisen. Itsenäinen maa tekee päätökset itsenäisesti. Ja näin pitää tehdä nytkin.

Itse kannatan sitä, että osallistumme erilaisiin harjoituksiin Ruotsin tapaan niin kuin ennenkin. Meidän kannattaa syventää yhteistyötämme Ruotsin ja Natonkin kanssa ja hakea sellaisia kumppanuusvaihtoehtoon mitkä vahvistavat meidän osaamistamme ja turvallisuuttamme. Yksin meidän ei kannata olla.

Mutta palataan Ämarin harjoitukseen erikseen kun asia on käyty läpi. Me myös eduskunnassa puolustusvaliokunnassa saamme asiasta tietoa. Tietoon pitää päätöksen perustuakin.

Julkisuudessa on ollut jälleen myös erilaisia uutisia venäläisten maanostoista mm. saaristosta. Nämä kaupat pitää nyt selvittää huolella. Niistä löytyy merkkejä, jotka mielessä ovat kysymysmerkkejä. Jos kysymysmerkkiin vastaus on sellainen, että se vaatii toimenpiteitä niin silloin niihin pitää ryhtyä. Maamme laki siihen antaa tietyissä tilanteissa mahdollisuuden. Mutta selvitetään ensin ja toimitaan sitten.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut maailmassa. Se pitäisi kaikkien nyt tunnistaa ja tunnustaa.

Kello 18.43 ja juuri täysistunnosta työhuoneeseen. Tänään puhuin salissa mm. pankkitunnusten saantioikeudesta ja talojen energiatodistuksista. Uusin kantani siitä, että vanhat omakotitalot on perusteltua vapauttaa energiatodistuksista kokonaan. Tässä pitäisi nyt asuntoministerin toimia.

Mutta päivään mahtui tänään myös mielenkiintoinen 2,5 tunnin ulkoasiainvaliokunnan avoin kokous informaatiosodankäynnistä. En ole varma löytyykö tuon tilaisuuden sähköinen tallenne eduskunnan sivuilta, mutta jos löytyy niin kannattaa katsoa. Huippuasiantuntijat käsittelivät aihetta hyvinkin monesta näkökulmasta ja tulokulmasta. Mutta nyt vielä jatkan töitä täällä hytissäni. Pitkäksi siis venyy tämäkin päivä. Mutta en valita.

Kello 22.09. Nyt koneella vielä hetki ja sitten nukkumaan. Eduskunnan pitkän päivän jälkeen vielä palaveri nuortenkampanjaani vetävän Derya Özgünin kanssa ja sitten kämpille. Nyt kello jo 22.10 ja aika sammutella kohta koneet ja samantien valotkin. Huomenna nimittäin varhainen herätys ja tiukka päivä luvassa. Palataan huomenna aiheisiin.

Kommentit