Pitääkö pääministeri Sanna Marin lupauksensa rajojen pakkotestauksesta?

Kynästä, sunnuntaina 07.02.2021

Ylen A-Talkin Puheenjohtajatentissä Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti esille huolensa siitä, että Iso-Britannian Covid-19 -muuntovirus leviää Suomeen rajat ylittävän matkustamisen myötä. Orpo esitti ja vetosi pääministeri Sanna Mariniin, että rajat laitettaisiin kiinni – kiinni siis koronalta.

Tehokkaaksi ratkaisuksi Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti Suomeen tulevien pakkotestausta rajalla, lentokentillä, satamissa ja maarajojen ylityspisteillä. Vetoomus oli vahva ja oppositiosta annettu tuki vankkumaton.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi Orpon vetoomukseen välittömästi ja kertoi hallituksensa olevan valmis tuomaan eduskuntaan pakkotestaamisen edellyttävän ja vaativan lainsäädännön. Pääministeri lupasi, että lainmuutos tuodaan eduskuntaan jo nyt alkaneella viikolla.

Marinin nopeaa vastausta ja reagointia Kokoomuksen esitykseen ei voi kuin kiitellä. On äärimmäisen hienoa ja arvokasta, että esityksiä ei vastusteta aina vain sen takia, että kuka niitä sattuu esittämään. Nyt kyse on kuitenkin maamme selviämisestä koronavihulaisesta ja sen äärimmäisen tarttumaherkästä muuntoviruksesta.

Jo elokuussa 2021 terveysministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että riskimaista tuleva voitaisiin määrätä pakkotestiin. Lainsäädäntöä ei kuitenkaan tuolloin tehty, vaan asia jäi vain kauniiksi tai oikeastaan tyhjäksi puheeksi. Nyt pakkotestauksen tukena on itse pääministeri Sanna Marinin julkinen lupaus ja meillä on lupa uskoa, että tämä lupaus myös pitää.

Tammikuun lopulla kerrottiin, että maamme virusmuunnostapauksista suurin osa on lähtöisin juuri Iso-Britannian matkailusta. Muuntoviruksen syntymaassa Iso-Britanniassa muuntovirus syrjäytti koronaviruksen perusmuodon vähän yli kahdessa kuukaudessa. Meillä on kerrottu julkisuuteen mm. yhdestä  muuntovirustartunnasta, josta tapahtui noin 30 jatkotartuntaa. THL:n mukaan kyseessä oli Britanniasta Suomeen ennen joulua palannut nuori aikuinen. Hän oli kokoontunut ystäviensä kanssa noudattamatta karanteeniohjeita. Muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät siis aiempaa koronavirusta nopeammin. Muuntovirus on siis ärhäkkä ja kavala.

Pääministeri Sanna Marin totesi Ylen Puheenjohtajatentissä, että ”Pakkotestaus on asia, jota hallitus voi ehdottomasti viedä eteenpäin”. Esittämäänsä vetoomukseensa saamaa vastausta Orpo kiitti toteamalla, että ”Tuokaa se muutos, se auttaisi meitä kaikkia.”

Jos Marinin hallitus ei nyt saa koronatartuntoja vuotavia maamme rajoja ”kiinni”, niin oikeutus monilta muiltakin koronatoimilta alkaa mureta.

Ulkorajojen covid-19 -pakkotestaus pitää saada kiireellisesti voimaan ja koronatartuntoja vuoto yli maamme rajojen näin kuriin.

Samaan aikaan nimittäin, kun ulkomailta ärhäkkäästi tarttuva korona on sanaut levitä maahamme ilman riittäviä suojatoimenpiteitä, maamme hallitus on kohdistanut rajuimmat koronarajoitustoimet lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin, että ihmisten koronakestävyyttä tämä koettelee. Urheiluseuroissa, kunnissa ja myös muussa harrastustoiminnassa nimittäin luotiin, valmisteltiin ja jo tehtiin syksyn aikana koronaturvallisia toimintamalleja. Niillä pitäisi voida antaa nyt harrastustoiminnan jatkua.

Kun jo maltin ja tolkunkin ihmiset alkavat kyseenalaistaa hallituksen koronatoimien järkevyyttä ja oikeutusta, niin silloin ollaan vaarallisella tiellä.

Arvon pääministeri Sanna Marin ja hallituksenne, antakaa lasten ja nuorten liikkua ja harrastaa ja laittakaa sen sijaan nyt välittömästi koronamuuntovirusta vuotavat maamme rajat kiinni.

Timo Heinonen
kansanedustaja
Valtionvarainvaliokunnan vastaava (kok)
Valtion Liikuntaneuvoston jäsen

Kommentit