Kotihoito nostettava kuntavaalikeskusteluihin

Kynästä, sunnuntaina 14.02.2021

Ylen laaja selvitys paljasti 11.2.2021, että vanhusten kotihoidossa ovat ongelmat lisääntyneet. Selvityksen mukaan nimenomaan nykyisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) aikana kanteluiden määrät ovat jopa tuplaantuneet. Viime vuonna vireille tulleiden asioiden määrä kasvoi yli kolminkertaiseksi esimerkiksi vuoteen 2016 verrattuna.

Vakavat puutteet vanhusten kotihoidossa ovat lisääntyneet ja lisäksi koronan vuoksi osa ongelmista jää myös piiloon.

Marinin hallitus päätti kuitenkin säätää sitovan hoitajamitoituksen voimaan vain vanhusten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Hoitajamitoitus, tai oikeammin lopulta vain henkilöstömitoitus, 0,7 tulee voimaan huhtikuussa 2023. Lainsäädäntö korjaakin palvelukotien ja laitoshoidon tilannetta siirtymäajan kautta, mutta voi pahimmillaan edelleen heikentää kotihoidon tilannetta. Sitova henkilöstömitoitus, kun ei koskekaan kotihoitoa, niin on vaarana, että lainsäädäntö pakottaa kunnat siirtämään väheneviä hoitajia hoivakoteihin saavuttaakseen lainvelvoittaman mitoituksen. Asiantuntijat ovat todenneetkin, että ensin kotihoidosta siirtyvät hoitajat ja heidän perässään pian sitten myös ikäihmiset hoivakoteihin, kun kodeissa ei ilman hoitoa pärjätä.

Kotihoidossa on kaiken kaikkiaan jo jopa 200 000 suomalaista. Kotihoidon asiakasmäärän kasvuvauhti kaksinkertaistui muutamassa vuodessa. Kotihoidossa on kuitenkin myös yhä huonokuntoisempia vanhuksia, jotka olisivat aiemmin olleet laitoshoidossa. Ja samaan aikaan hoitajamäärä ei ole kehittynyt vastaavasti eikä tarvittavasti. Vanhustenhoidon kotihoidossa hoitajat ovat päivä päivältä kovemmilla ja joutuvat tekemään työtään kohtuuttoman pienin henkilöstöresurssein. Vanhustenhoidon työ on koko ajan myös kuormittavampaa ja raskaampaa.

Me esitimme eduskunnassa viime ja jo edellisvuonna määrärahaa 1000 lisähoitajalle nimenomaan kotihoitoon. Valitettavasti nykyiset hallituspuolueet SDP:n ja keskustan johdolla äänestivät näitä lisähoitajia vastaan. Toivottavasti nyt julkitulleet huolestuttavat uutiset kotihoidon tilasta ympäri Suomen muuttavat mielen.

Vanhustenhoidon kotihoidon ongelmat pitää nyt ottaa vakavasti. Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa tulee selvittää tehdyt kantelut huolella ja varmistaa, että kotihoidolla on riittävästi hoitajia ja myös hoitajilla riittävästi aikaa jokaiselle ikäihmiselle.

Vanhustenhoidon resursseista päätetään lopulta kunnanvaltuustoissa. Toivonkin, että kevään kuntavaaleissa puhutaan vanhustenhoidosta, mutta myös kotihoidosta. Vastuunkantaminen alkaa siitä, että välittää.

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)

Kommentit