Pitääkö kauppaan päästä aina?

Blogi, keskiviikkona 20.02.2013

Tänään eduskunnassa käydään keskustelu kauppojen aukioloajoista. Aukiololainsäädäntöä on uudistettu useampia kertoja. Yksi legendaarisimmista oli tapaus 90-luvun lopulla, jossa saliin tuli jo silloisen hallituksen esitys äänestykseen, jossa aukioloajat olisi täysin vapautettu. Äänestys oli salissa ja samaan aikaan eduskunnan kirjaston jouluglögit. Nelja kansanedustajaa ei ehtinyt glögeiltä äänestykseen painamaan nappia ja hallituksen esitys kaatui äänestyksessä kahden äänen erolla. Ilman Kimmo Sasin, Suvi Linden ja Osmo Kurolan ja yhden muun myöhästymistä olisi kauppojemme aukiolo tänäpäivänä täysin vapaata. Mene ja tiedä oliko myöhästyminen hyväksi vai pahaksi, mutta sen voi todeta, että ei nykyinenkään malli toimi.

Minusta on ensiarvoisen tärkeää, että kauppakeskuksissa yms. pitää pienille kaupoille taata mahdollisuus yhteen vapaapäivään. Tämä ei huhujen mukaan edelleenkään toteudu vaikka juridisesti ei ehtoja olisikaan asetettu. Minusta tilanne vaatii edelleen lisäselvittelyä. Toiseksi pitää taata työntekijöille oikeuksia myös vapaisiin viikonloppuihin ja aikaan perheenkin kanssa. Itse olen lähes varma, että sunnuntaityölle kyllä löytyy tekijänsä. Mutta isoin epäkohta on ns. Loppiais-case. Minusta on kestämätöntä, että yski virkamies eri AVI:ssä linjaa minkä kaupungin kaupat saavat olla loppiaisena auki ja minkä eivät. Onhan se aivan käsittämätöntä, että esimerkiksi Lahdessa kaupat saivat olla auki, mutta eivät Päijät-Hämeen muissa kunnissa eikä toisaalta myöskään Hämeenlinnassa. Kuulemma Hämeenlinna on kauempana Venäjän rajasta. Niinkö? Oikeestikko? Uskomatonta. Tämä pitää ainakin muuttaa ja minusta niin, että kaikki halukkaat kaupat saavat olla auki tällaisina sesonkiaikoina ja katsoa itse onko omalla alueella tarvetta ja kysyntää kaupanpalveluille. Lisäksi kestämätön on minusta sellainenkin tilanne, että nyt taajamerkin ulkopuolella oleva ABC-liikennemyymälä saa pitää kauppansa auki pyhistä välittämättä, mutta ei lähellä toimiva ruokakauppa.

Yksi hulluus on sekin, että viimeksi kun hallitus esitti, että uusi aukioloaikalaki ei koskisi parturi- ja kampaamoliikkeitä vaan niillä olisi vapaa aukiolo. Eduskunnassa kuitenkin kaksi valiokuntaa päättivät suuressa viisaudessaan muuttaa lakia ja alistaa myös kampaamot mm. pyhien aukiolokieltojen pariin. Hauskaksi tilanteen tekee se, että näin esimerkiksi itsenäisyyspäivänä ei kampaamot saa olla auki. Ymmärrättekin jo poittini vaikka en enempää sanokaa. Hymyilen.

Kello 20.58 ja vilkas kauppakeskustelu eduskunnassa takana. Itse kannoin lisäksi huolta mm. pienten yrittäjäkauppojen asemasta isommissa kauppakeskuksissa. Itse olen valmis lainsäädännöllä takaamaan kaikille yrittäjille halutessaan oikeuden yhteen vapaapäivään. Kollegani Eero Lehti esitteli mallia Yhdysvalloista missä monet kaupat pitävät vapaansa maanantaisin ja hyödyntävät viikonlopun asiakasvirrat. Toimiva ja varmasti meillekin kopioitava malli joka takaisi oikeuden, mutta ei pakkoa kaupan sulkipitämiseen. 

Samalla kannoin myös huolta siitä, että perheellisille kaupan työntekijöille ja yrittäjille tulee turvata toimivat päivähoitopalvelut myös iltaisin ja viikonloppuisin kaikkialla maassa asuinpaikasta riippumatta. Näyttää siltä, että tässäkin vahva peruskunta olisi toimivin palveluiden näkökulmasta. Nyt on lukuisia pieniä kuntia missä ei ilta- ja viikonloppua hoitoa ole tarjolla se on mahdoton paikka lapsiperheille on sitten vanhemmat töissä kaupassa, terveydenhoito- tai sosiaalialalla tai teollisuudessa. Tai sitten yrittäjänä.

Muutaman sanan myös sanoin kauppojen turvallisuudesta ja laajemmin sitten tuota loppiaissotkua ja oma mallini olisi siinä se, että kaikki kaupat vapautettaisiin loppiaisaukioloon kummallisen AVI-sekoilun sijaan. Kyllä kauppa osaa itse päättää onko loppiaisena asiakkaita riittämiin kaupan aukipitämiseksi. Tai tietävät ainakin paremmin kuin kaukana asuva toimistopöydän takaa asian päättävä virkamies. Nykymalli ei toimi ja se on muutettava.

Kauppakeskustelun jälkeen vielä lyhyesti varusmiesten sosiaalietuuksista ja sitten istunnon jo saimmekin päättää. Ei tainnut salissa tänäänkään lopussa olla kuin varapuhemies Pekka Ravi ja meiltä Tapani Mäkinen ja oliko yksi vai kaksi muuta. No tulihan ne asiat hoidettua niinkin.

Nyt jo kämpillä. Mukava fiilis ja nyt nukkumaan. Olisi huomenna virtaa pitkään päivään. Huomenna tarkoitus mm. tavata Hyvinkää-Riihimäen talousalueen kuntajohtajien, sivistystoimenjohtajien ja Hyria-ammattikoulun johdon kanssa myös opetusministeri Jukka Gustafsson. Olen järjestellyt ministerin kanssa tällaista palaveria ja huolenamme siis ne toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaleikkaukset. Hämeeseen niitä on OKM suunnitellut 700 ja sehän ei onnistu millään tai edessä on ainakin karu arki koko juuri voimaan tulleen nuorisotakuun ja koulutustakuun kanssa. Yritetään löytää järkevä paketti joka turvaa niin Hyrian koulutuspaikat, mutta myös paikat Hämeenlinnassa ja Forssassakin. Huomenna väännetään.

 

Kommentit