Pientä energiaremonttia – Pekkalan vanhat ikkunat palvelivat hyvin ensimmäiset 50 vuotta ja nyt uudet Lammin ikkunat seuraavat

Blogi, torstaina 30.07.2020

Jotain pientä pitää koko ajan uusia ja parantaa. Rakas enoni Pekka Heikkilä aikanaan 1968 rakensi tämän meidän kesäpaikkamme Pekkalan. Kymmenen vuotta myöhemmin hän sitä makuuhuoneen verran laajensi ja samalla uusi oman ikkunoista Lammin Ikkunoita edeltäneen Lahden Ikkunoiden ikkunoilla. Muutama vanha alkuperäinen ikkuna jäi kuitenkin tupaan ja kestivätkin hyvin Loppijärven ison selän tuiskut ja tuiverrukset. Yli 50 vuotta nämä puusepän käsityönä tekemät ikkunat palvelivat Pekkalaa ja meitä mökin asukkaita hyvin, mutta nyt korona kesä ajattelimme ne laittaa uusiksi.

Pekkalan hankimme siis meille vuonna 2003 ja silloin teimme muutaman uuden ikkunankin. Loppilainen Puusepänliike P. Niemi ne valmisti ja myöhemmin sitten Niemen Mian ja Peten verstaalta Pekkala sai myös uuden ulko-oven, mittatilausväliovet jne. Nyt tuli uusimisikään nuo Loppijärven Hevosojan selälle avautuvat isot ikkunat. Sinne piti ulkopokaltaan metallipinnoitteiset laittaa ja sellaisia ei kotikunnasta saanutkaan, mutta Lammin Ikkunoilta sai.

Tuoreena kansanedustajana vuonna 2008 sain FinnBuild- messuilla julkistaa Lammin Ikkunoiden ainutlaatuisen ikkunoiden energiainnovaation Eko-Watti -ikkunan. Patentti- ja rekisterihallitus oli myöntänyt uutuudelle energiatehokkaalle ikkunalla mallisuojan, sen erityisen rakenteen ja energiatehokkuuden vuoksi. Ikkunamalli puolitti jopa A-energialuokan arvon, eli ikkunan vuotuinen energiankulutus putosi puoleen verrattuna parhaisiin markkinoilla olleisiin ikkunoihin. Edelleen Lammin Eko-Watti on energiatehokkuudessaan omaa luokkaansa ja olikin mukana sellainen nyt myös Pekkalaan tilata.

Lammin Eko Watti -energiaikkuna oli siis markkinoiden ensimmäinen A++ -energialuokan ikkuna. Siinä on nelinkertainen lasi ja ulkopuitteen ainutlaatuinen suojattu rakenne (PRH FI 7415/2007). Energiankulutus on näissä ikkunoissa aivan omaa luokkaansa eli vain 42 kilowattia ikkunaneliötä kohti vuodessa. Ikkunan U-arvo on 0,66.

Eko Watti toimii hyvin niin ikkunaremonttien yhteydessä, mutta myös matalaenergiatalojen tai passiivitalojen ikkunoina poikkeuksellisen energiatehokkuutensa ja lämmönpitävyytensä ansiosta. Tunnustukseksi Eko Watin laadukkaasta kehitystyöstä Lammin Ikkunoille myönnettiin samana vuonna 2008 myös INNOSUOMI-palkinto.

Nyt siis Pekkalassa uudet ikkunat. Ja ne muuten tehtiin tismalleen samannäköisiksi kuin Pekka-eno aikanaan alkuperäiset akkunat tänne halusi. Pekkalan ilme ei siis muuttunut, mutta energian kulutus putosi. Ekoteko!

Ja samalla pieni panostus jälleen omaan kotimaakuntaan. Hämäläistä korkeaa osaamista, työtä ja tekemistä. Ostetaan siis läheltä ja työllisestään lähellä. Hyvä nyrkkisääntö tänäkin päivänä.

Heinäkuu näyttää päättyvän sateisissa tunnelmissa. Tänäänkin vettä on saatu aamulla, päivällä ja vielä illansuussakin. Nyt onneksi kaunis ilta.

Vanhankirkon iltahartaus alkoi tänään kukkien laskulla Sakari Pälsin haudalle Lopen viikon osana. Kaunis iltahartaus Santa Pirjossa. Kiitos pappimme Sari Salmi ja kanttori Anne Laulajainen. Tunnelmarikas iltahetki.

Hyvää Lopen Viikkoa kaikille!

Kommentit