Pieni, mutta välittävä ja laadukas – Lopen Lukio jälleen Hämeen lukioiden huippua

Blogi, sunnuntaina 27.05.2018

Yle laittoi maamme lukiot järjestykseen aikalailla reilulla ja vertailua kestävällä tavalla. Lukioiden vertailu pohjautui nimittäin tutkinnon kaikille yhteisten neljän pakollisen aineen pistemäärien keskiarvoon. Laudaturista sai 7 pistettä ja approbaturista 2 pistettä. (L=7, E=6, M=5, C=4, B=3, A=2 ja I=0.) Näin lukioit saatiin ns. paremmuusjärjestykseen ja täytyy olla supertyytyväinen kun pienen kotikuntani Lopen Lukio nappasi jälleen hyvän sijoituksen ollen Kanta-Hämeen Lukioistakin kolmanneksi parhain. Ykköseksi nousi Kaurialan Lukio ja kakkoseksi Hattulan Parolan Lukio.

Vertailu vahvisti jälleen sitä, että pienikin voi olla laadukas ja erinomainen opinahjo ja itseasiassa tarjota erinomaiset eväät eteenpäin. Tämän merkitys tulee jatkossa vielä korostumaan kun lukion merkitys vahvistuu myös jatko-opintoihin pääsemisessä. Silloin lukion kolmenvuoden opinnoilla ja ylioppilastutkinnolla on entistä suurempi merkitys ja lukioiden laatu tulee varmasti ohjaamaan myös nuorten lukion valintaan.

Lakki päästä ja iso kiitos kotikunnan lukion osaavalle ja työhönsä sitoutuneelle opettajakunnalle ja muulle henkilökunnalle. Ja parhaimmat onnittelut Lopen Lukion erinomaisille lukiolaisille ja tämän kevään abeille ja tuleville ylioppilaille! Ylioppilaslakki päähän!

Tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa parhaat arvosanat kirjoitettiin tutuissa pääkaupunkiseudun lukioissa eli Ressun, Etelä-Tapiolan ja Kulosaaren lukioissa. Mutta suurin nousija oli Savukosken lukio. Savukosken Lukio nousi lähelle kärkikolmikkoa sijalle viisi ja samalla ensimmäiseksi pääkaupunkiseudun ulkopuoliseksi lukioksi. Pääkaupunkiseudun lukioista kuusi mahtuu kymmenen koulun kärkeen. Hajonta siis pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa onkin suurempaa kun nuoret valitsevat lukioita monien joukosta ja toisaalta lukioistakin osa voi jopa valita opinahjoonsa vain parhaita. Tällaiset pienet kuten Loppi, Parola ja Hämeen neljänneksi noussut Janakkalan lukio taas kelpuuttaa mukaan kaikki niin kuin pitääkin ja leipovat heistä hyvällä yhteistyöllä vieläpä kovia tuloksia kirjoittavia ylioppilaita. Tämä nostaa vielä merkittävästi tulosten arvostusta.

Ylen puolueeton ja lahjomaton listaus on tehty Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemien tietojen pohjalta. Lukioiden järjestys perustuu siis ylioppilaskirjoituksissa pakollisten oppiaineiden keskiarvoon. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkieli on pakollinen kaikille ja kolme muuta kirjoitettavaa ainetta abi voi valita nipusta: toinen kotimainen kieli, vieraista kielistä yksi, matematiikka ja reaaliaineet. Ylen lukioiden listaus kertoo siis sen, minkälaisia arvosanoja kyseisessä lukiossa on tänä keväänä ylioppilastutkinnossa kirjoitettu. Vertailussa ei esimerkiksi siis katsota oppilaiden peruskoulunjälkeistä ns. lähtötasoa vaan vain sitä millaisia tuloksia kirjoituksista.

Niin kuin Ylekin uutisessaan totesi niin opetus on varmasti hyvää myös monissa muissakin kuin listan kärkisijoilla olevissa lukioissa ja monista lukioista löytyy myös aivan huipputuloksiakin. Ja tärkeintä on kuitenkin lopulta vain se, että jokainen ylioppilas on lakkinsa ja onnittelunsa ansainnut.

Eilen ilta Kulttuurikummini Cheekin Täältä sinne -kiertueen Helsingin keikalla. Olipahan taas setti ja Jare teki jälleen suomalaista musiikkihistoriaa. Nostaa riman upean korkealle.

Nyt aamusta ensi viikon Hämeen maakuntavaltuuston asioiden pariin. Isoja asioita siellä pöydällä ja maanantain ilta sitten Räyskälässä kotikunnan valtuustoseminaarin aiheiden ympärillä. Hieman niiden taustatyötä  ja toivottavasti hieman vapaa-aikaakin. Aikamoisia olleet nämä sote-viikot eikä loppua näy. Onneksi sentään eilen saatiin vahvistus, että maakuntavaalit siirtyvät lokakuulta. Nyt näyttää siltä, että vähintään tammikuulle 2019, mutta toivottavasti myös niputettu eduskuntavaalien 2019 yhteyteen. Se olisi demokratiallekin hyväksi.

Kello 20.45 ja päivä paketissa. Huomisten kokousten asiat kunnossa ja myös alkavan viikon muutkin tulevat työjutut.

Sote näyttää nyt kiehuvan hieman. Osa näyttää unohtaneen, että uudistus on kokonaisuus eli jos valinnanvapaus ei toteudu sovitusti niin ei myöskään tule sotea eikä maakuntavaaleja. Jos perustuslakivaliokunta vaatii perustuslain mukaan esityksiin muutoksia niin sen jälkeen paketti on avoinna ja se vaatii uuden arvioinnin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä.

Tänään onneksi myös keskusta antoi periksi ja taipui oikeuskanslerin ja oikeusministeriön vaatimukseen, että siitäkin kaikki maakunta- ja sote-lait on hyväksytty tarvitaan vähintään kuusi kuukautta aikaa maakuntavaaleihin. Tämä on itseasiassa ehto jo siksikin, että myös eduskuntaan kuulumattomat puolueet voivat kerätä rahoituksen vaaleihin ja valmistautua myös niihin.

Itse tulen esittämään ainakin meidän ryhmässä, että järkevintä on siirtää vaalit suosiolla kevääseen 2019 eli eduskuntavaalien yhteyteen ja siirtää sitten vaikka maakuntien aloittamista jos aikataulusta tulee liian tiukka. Tähän palataan kun kaikki lait on hyväksytty.

 

 

 

 

Kommentit