Pienet osingot verovapaiksi.

Blogi, maanantaina 19.08.2013

Keskustelu osinkoverotuksen ympärillä on jälleen käynnissä. Keskusteluun on tuotu malli jossa verotus käännettäisiinkin päinvastaiseksi eli osingot verotettaisiinkin 85 prosenttisesti ansiotuloina. Itse lähden siitä, että jatkossakin osingot tulee pitää aiemmin päätetyllä tavalla pääomatuloverotuksen piirissä. Mutta sen sijaan minusta nyt olisi perusteltua tehdä yksi korjaus verotukseen – se koskisi pienten osinkojen verovapautta. Ratkaisulla vahvistaisimme suomalaista omistajuutta ja kannustaisi aktiiviseen sijoittamiseen. Valtiolle tämä kustantaisi välittömästi joitakin kymmeniä miljoonia, mutta lopullinen kustannusvaikutus olisi vahvasti positiivinen. Suora sijoittaminen kotimaisiin yhtiöihin olisi rahastosijoittamista parempi ja tehokkaampi keino laittaa pyöriä pyörimään kotimaassa ja luoda lisää työpaikkoja. Pienimpien pörssiosinkojen verovapaudella siis houkuteltaisiin pienempiäkin säästöjä pankkitileiltä rahoittamaan yritystoimintaan ja sitä kautta luomaan siis uusia työpaikkoja.

Vastaavia piristysruiskeita olisi vielä kotitalousvähennyksen parantaminen. Vielä on siis syytä katsoa josko voisimme korottaa kotitalousvähennyksen ylärajaa ja nostaa myös korvausprosenttia. Toisaalta läpi kannattaisi käydä sekin löytyisikö malleja laajentaa niitä työllistämistoimenpiteitä, joista kotitalousvähennys voi saada. Esimerkiksi itse olisin valmis laajentamaan kotitalousvähennyksen myös asuntoosakeyhtiöissä eli kerrostaloissa ja rivitaloissa asuville. Tällä saisimme liikkeelle siellä remontteja ja myös energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. 

Nämä kaksi konkreettista toimenpidettä olisi lopputulokseltaan varmasti positiivisiä. Sellaista elvytystä pitää nyt harkita velka elvyttämisen sijaan.

Kokonaistaloudellisuuden arviointi tuppaa jäädä usein ideologisessa päätöksenteossa liian vähäiselle huomiolle. Esimerkkinä voisi mainita yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden poistamisen. VM:n laskelmien mukaan yritykset ovat tehneet vähennyksiä 37 miljoonalla eurolla vuosittain. Tähän halutaan nyt puuttua. Mutta samaan aikaan unohdetaan tämän toiminnan kerrannaisvaikutukset. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n pelko onkin aiheellinen – veromuutos uhkaa työllisyyttä. MaRa:n mukaan ”eniten siitä kärsisivät Lapin matkailuyrittäjät, festivaaliravintolat ja sellaiset ravintolat, joiden myynnistä suuri osa on edustustilaisuuksia. Välillisesti vaikutus näkyy myös esimerkiksi kuljetuspalveluissa”. Lopputulos on siis tässä toimenpiteessä vahvasti valtion talouden näkökulmasta miinusmerkkinen. Asiaa tulee siis harkita vielä uudestaan hallituksen piirissä.

Ja myös homekorjaustoimenpiteet tulee käydä läpi huolella ja myös liikenneinvestoinnit. Hankkeiden pitää olla sellaisia, että ne tukevat vahvasti suomalaista työllisyyttä. Nyt kannattaakin katsoa kortit niin, että voidaanko tälläkin puolella saada liikettä aikaan ilman suurta velkaelvytystä johon maallamme ei tällä hetkellä yksinkertaisesti ole varaa. Ja tosiasia on sekin, että elvytyksellä ei maamme rakenteellisia ongelmia korjata. Tekohengittää voidaan hieman, mutta sekin siis velaksi.

Me tarvitsemme lisää rahaa varmasti mm. nuorisotakuun toteuttamiseen ja varmistamiseen. Mutta aina parasta takuuta on aito ja normaalisti syntyvä työ. Tällaista kasvua yrityksiin kannattaa olla etsimässä ja tukemassa. Ja yksi parhaista takuista on koulutuksen varmistaminen jokaiselle nuorelle. Siksi toisenasteen koulutuksen aloituspaikkojen riittävyys tulee varmistaa ja taata se, että jokainen koulunsa päättävä pääsee jatko-opintoihin ja jokainen jatko-opintonsa päättävä työllistyy.

Tehtävää siis vielä riittää. Tästä on hyvä aloittaa uusi työviikko. Tällä viikolla ohjelmassa mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous ja myös Valtion Liikuntaneuvoston puolivälinriihi. Ja paljon muuta. Taas mennään.

Kello 21.49 ja hetki sitten ratsastuksen opettajani ja ystäväni Jari Nylundin kanssa Riihimäen Kesäraveista kotiin. Tänään Vaahteramäeltä ei kaviouralla ollut kisaajia matkassa ja näin saimmekin Jallun kanssa hauskan ravi-illan totokatsomon puolella. Sellaista seuraa josta nauttii joka hetki ja hauskaa oli pelatakin ja hieman voittaakin. 

Kiitokset siis vielä Riihimäen Raviseuralle tämän suven kesäraveista. Monta upeaa iltaa takana ja monta kokemusta ja elämystä rikkaampana. Kesäraveissa on sitä jotain aivan ainutlaatuista tunnelmaa ja Riihimäellä erityisesti. Ja niin kuin tuohon kuvatekstiin laitoin niin tänä vuonna uuden pj:n Jori Hovin ja raviseuran joukkojen johdolla on tapahtumia kehitetty koko ajan eteenpäin. Hieman aina jotain muuta ja uuttakin itse kaviouran tapahtumien rinnalle ja tätä kautta paikalle myös aina uusiakin katsojia. Ravit nimittäin on ehdottomasti parasta paikan päällä ja se tunnelma pitää itse kokea.

Ensi vuotta jään jo odottamaan. Riihimäki GP tullee varmasti olemaan entistä suurempi tapahtuma ensi kesänä ja varmasti jotain muutakin uutta. Itsekin muutaman pienen idean olen pohdittavaksi heittänyt ja katsotaan kehittyykö niistä raviseuran hyppymissä jotain toteuttamiskelpoistakin.

Huomenna urakka jatkuu. Töitä on päiväksi buukattuna riittämiin ja hieman uusiakin juttuja valmistelussa. Palataan niihin hieman myöhemmin eli tehdään huolella valmistelutyö ensin. Nyt ilta jo pimenee niin kivasti, että taidan haukata vielä happea hieman järven rannassa ja sitten pehkuihin.

 

 

 

 

Kommentit