Pienet on kiukaat, mutta hyvät on löylyt – Kiukaalle uudet kivet ja lauteille Kaijan upeat poppanat

Blogi, tiistaina 25.05.2021

Pienet on kiukaat, mutta hyvät on löylyt.

Niin tapasi sanoa yksi Lopen pojista, kun hänen hauiksen kokoa kaverit hymyillen arvioivat. Voimaa ja sitkeyttä sieltä löytyi. No, Pekkalan saunassa on pienempää ja isompaakin kiuasta. Pekka-eno aikanaan rakensi ensin itse veistäen 1959 rantaan ensimmäisen Pekkalan saunan aiemmin täällä olleen Heikkilä rantasaunan tilalle. Tuo sauna on nykyisin Luutasuon takana Haavistossa Pekka-nimisen lammen rannassa. Ja näin ollen Pekkala tarvitsi uuden saunan ja se valmistui 1978 palvelemaan tutussa paikassa löylynottajia.

Isoveli, aitokiuas, on vanha tuttu kaveri, mutta tätä pienempää ns. päivittäistä löylynantajaa on jouduttu muutaman kerran päivittämään. Tämän nykyisen sain aikanaan omalta äidiltäni ja isältäni syntymäpäivälahjaksi ja hyvin on kaveri toiminut. Nyt oli kivienvaihdon aika ja taas kuumenee vielä paremmin.

Samalla otettiin käyttöön Mikkolan Kaijan Pekkalan saunaan tekemät poppanaiset. Aivan mahtavat väreiltään ja kivan pehmoiset laudeliinat ison parven pitkille penkeille. On taas mukava illalla heittää seljälleen ja nostaa varpaat kohti kattoa.

Iso kiitos Kaija ja Heikki! Saunamajuri kiittää.

”Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut.”

Eduskunnassa jätimme tänään välikysymyksen maakuntasotesta. Vasemmistohallituksen sote-esitys on paljastunut eduskunnan käsittelyssä todelliseksi Troijan-hevoseksi. Keskustalaiset vielä kunnissa, meillä Lopellakin, uskottelevat ja luulevat ehkä itsekin ihan oikeasti tämän sote-mallin tuovan lääkäripalvelut maalaiskuntiin takaisin. No, nyt on käynyt selväksi, että näin ei tule käymään, vaan malli vie ensin täältä kunnista rahat ja päätösvallan ja sen jälkeen viimeisetkin palvelut. Sote-malli ei siis tule korjaamaan meidän ilman lääkärivastaanottoa olevien kuntien tilannetta niin, että lääkärit myös tänne saataisiin vaan nimenomaan niin, että lääkärit viedään niistäkin maalaiskunnista pois missä ne nyt vielä ovat olleet. Sellaista tasa-arvoa.

Lisäksi malli on osoittautunut äärimmäisen kalliiksi, mutta samaan aikaan myös palveluita kaikkialla heikentäväksi. Myös tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala ovat nykyisellä esityksellä menossa kiinni ja myös työterveyshoitoa ollaan heikentämässä mm. Kela-korvauksia rajaamalla. Nyt onkin iso kysymys mitä Marinin hallitus ja keskusta oikeasti haluavat. Tekeekö hallitus uuden esityksen Coxan ja Sydänsairaalan säilyttämiseksi vai puhutaanko asiasta nyt kuntavaalien alla vain ja alasajoa jatketaan sitten aiemman poliittisen päätöksen mukaisesti heti kuntavaalien jälkeen? Pahaa pelkään, että näin tulee käymään.

Mutta nyt eduskunta pääsee keskustelemaan tästä ideologisesta maakuntasotesta ja olen varma, että jos hallituspuolueiden edustajat saavat äänestää tässä omatunnon mukaan niin Marinin hallitus tulee tähän välikysymykseen kaatumaan. Ainoa pelastus hallitukselle voi olla ryhmäkurin taakse pakotettuna kaikkien luottamuksen äänestäminen?

Tänään myös Keskustan jo väistyväksi määrätty Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoi, että jälleen lisää velkaa otetaan tänä vuonna ainakin 14,4 miljardia euroa. Uskomattomia summia ja näyttää ettei tällä velanotolle ole tällä vasemmistohallituksella mitään rajaa. Meneeköhän tänä vuonna viellä 20mrd raja rikki? Tässä tehdään historian kalleinta kuntavaalikampanjaa ja velkarahalla lasten ja lastenlasten piikkiin.

Illalla sitten piipahdimme vielä  Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Rallin kymmenkertainen Suomenmestari Juha Salo ajoi tänään asfalttitestiä Lopella Marskintiellä. Upea yksityistie keräsi mestarilta kehuja ja kiitosta. Ensi viikonloppuna SM-sarja jatkuu Turussa ja perjantai-ilta mennään asfaltilla. Siksi oli tärkeää päästä testaamaan asfaltilla.

Kommentit