”Pidä huolta niistä jotka kärsii” – Suomalaisilla vahva halu auttaa

Blogi, lauantaina 26.03.2022

Ukrainassa käytävä Putinin sota on saanut aikaan massiivisen avuntarpeen niin Ukrainassa kuin eri puolilla Eurooppaa. Muutamassa viikossa miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja miljoonat pakenemaan myös lähinnä naapurimaihin, mutta myös kauemmaksi. Eurooppa on tehnyt kaikkensa auttaakseen ukrainalaisia ja ovet on avattu ja ihmiset toivotettu tervetulleiksi. Avuntarve on käsittämätön, mutta myös halu antaa apua on mittaamatonta.

Meillä kotikunnassani Lopellakin järjestettiin tänään seurakunnan ja kunnan sekä vapaaehtoisten voimilla hyväntekeväisyystapahtuma ukrainalaisten auttamiseksi. Myös Lopelle on jo ensimmäiset sotaa pakenevat ukrainalaiset tulleet ja lisää on tulossa. Jokainen on tervetullut ja niin me haluamme heistä myös kaikkien kokevan.

Somessa on etsitty tulleille vaateapua, lasten talvikenkiä, ruokaa yms. Näyttää siltä, että jokaiseen avunhuutoon on aina löytynyt vastaus – useampikin. Kaikki ovat tunteneet tehtäväkseen auttaa. Se on tuntunut hyvältä ja osoittanut, että sydäntä on tässä maailmassa jäljellä.

Torillamme tänään oli monenlaista ohjelmaa ja myös sotaa pakoon tulleita oli jo saapunut mukaan. Onkin äärimmäisen tärkeää, että jokainen kokee nyt uuden paikkansa ainakin vähän edes kodikseen. Se voi lähteä pienistä asioista, sillä näille ihmisille nyt riittää pienikin. He ovat menettäneet hetkessä kaikkensa, monet jopa läheisiään, ja silloin ei huudella isojen perään vaan ollaan kiitollisia pienestäkin.

Lämmin kiitos Lopen seurakunnan kirkkoherra Tuomas Hynyselle joukkoineen tämän Lopen ensimmäisen isomman hyväntekeväisyystapahtuman järjestelyistä. Yhteisöllisyys oli vahvaa ja halu olla mukana ja auttaa.

Samaan aikaan ei voi kuin surullisena ja jopa vihaisena lukea haastatteluja miten Putinin lähipiiri kehtaa itkeä miljooniensa ja miljardiensa perään. Aamulla esimerkiksi luin Financial Timesista oligarkki Petr (Pjotr) Avenista, joka oli nyt huolissaan siitä, että pystyykö pakotteiden takia hänen lähipiirinsä enää maksamaan autonkuljettajia ja siivoojia. Vastenmielistä oligarkeilta joilta Putin nimenomaan haki jonkinlaisen hyväksynnän sodalleen Ukrainaan. Ehkä oligarkien kannattaa nyt miettiä kenen veressä heidän rahansa ovat?

Toivotaan tähän maahan lisää inhimillisyyttä ahneuden ja julmuuden sijaan.

….

Tänä iltana valot sammuvat ympäri maailmaa maapallon puolesta

Maailma on tänään hädässä. Pelkästään sota ei maailmaamme nyt haasta vaan aiemmatkin huolet ovat harteillamme. Tänään illalla vietämmekin jälleen tuntia maapallon hyväksi, kun WWF:n Earth Hour haastaa kaikki ympäri maailman mukaan suurimpaan ilmastotapahtumaan. Tapahtuman tarkoitus on innostaa meistä jokaista toimimaan maapallon hyväksi sekä levittämään myös sanomaa ympäristönsuojelun tärkeydestä.

Tänään illalla kello 20.30–21.30 näytämme yhteisen maailman suurimman valomerkin ilmaston puolesta. Samalla kannustamme näin myös jokaista miettimään, mikä voisi olla oma lupaus maapallolle. Pienilläkin arjen muutoksilla voi saada suurta aikaan, varsinkin kun teot kerrataan sadoilla, tuhansilla ja jopa miljoonilla maailmanlaajuisesti. Tehdään siis tänään myös oma lupauksemme maapallolle! Vain yhdessä meidän on mahdollista saada muutos aikaan. Ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen.

 

 

 

Kommentit