Suomen sinisilmäisyys voi vielä kostautua? – Allegro saadaan seis lopulta, mutta maa- ja kiinteistökaupat ja kaksoiskansalaisuudet jatkuvat edelleen

Blogi, perjantaina 25.03.2022

Kuukausi liian kauan.

Vasta nyt pääministeri Sanna Marinin hallitus sai aikaiseksi päätöksen keskeyttää Allegron liikennöinti Pietarista Helsinkiin. Vielä Putinin verisen sodankin aikana hallituksen ohjeistuksen mukaan liikennöintiä jatkettiin ja vuoroja jopa lisättiin. Käsittämättömäksi tilanteen teki se, että Allegroon ei päästetty suomalaisten lisäksi kyytiin kuin venäläisiä. Siis ukrainalaiset sotaa pakenevat eivät junan kyytiin mahtuneet, mutta venäläisiä oltiin valmiita tuomaan Suomeen junakaupalla.

Kyllä, ymmärrän, että suomalaisten oli syytä päästä pois Venäjältä. Totta kai, mutta siihen ei tarvittu kuukauden junavuoroja ja lisättyjä junavuoroja. Muutama evakuointijunavuoro olisi tähän riittänyt. Ja kyllä, myös diktaattori Putinin hirmuvaltaa pakenevia venäläisiä on syytä auttaa, mutta sekään ei edellytä omaa junaa ja lisättyjä junavuoroja vaan rajan ylityspaikoille resursseja ottaa vastaan venäläisiä turvapaikanhakijoita.

Ja tällä viikolla jätin maamme hallitukselle myös aiheesta huolestuttavan kirjallisen kysymyksen. Totesin siinä, että Allegro on tuonut tähän asti koko ajan Suomeen väkeä Venäjältä. Totesin kuitenkin jatkoksi, että olen Sanna Marinin hallituksen antamien mm. kyselytuntivastausten kanssa eri mieltä siitä, että kaikki Allegrolla matkustavat olisivat täydellä varmuudella Putinin hallintoa pakenevia, oppositiota edustavia tai turvaan tulevia äitejä, lapsia ja vanhuksia. En ole mistään löytänyt tietoa siitä, miten maahan tulevien motiivi tarkastetaan. Ja nyt siis näyttää, että lopulta Marinin hallituskin on valmis junat pysäyttämään. Hyvä niin. Sinisilmäisyydellä voi olla kuitenkin vielä kallis hinta.

Mutta kirjallisessa kysymyksessäni totesin, että olen erityisen huolestunut ollut siitä, miten on varmistettu, että mm. Allegrolla Suomeen ei tule tavallisiin vaatteisiin pukeutuneita niin sanottuja vihreitä miehiä, joiden toiminnasta Ukrainassa ennen Putinin sotaa oli esimerkiksi maalien asettamisen muodossa näyttöä. On mahdoton ymmärtää, että Suomessa ei ole pantu merkille ja ymmärretty sitä toimintaa mitä venäläiset tekivät Ukrainassa ennen sotaa. Kymmenet tuhannet venäläiset toimivat pientä korvausta vastaan maalien asettajina Ukrainassa ennen sodan syttymistä. Kysymys kuuluu, että voisiko tämä olla mahdollista myös Suomessa?

Lisäksi julkisuudessa on esitetty myös huolia siitä, miten Luhanskin ja Donetskin alueilta myönnetyllä Ukrainan biometrisellä passilla on tultu nyt jopa viisumivapaasti Suomeen. Huolta herättää se, miten on varmistettu, että kyseiset passinhaltijat ovat varmasti Putinin hirmuhallintoa pakenevia ukrainalaisia eivätkä esimerkiksi epävirallisia rekisteröimättömiä matkustusasiakirjoja käyttäviä. Julkisuudesta ei ole löytynyt tietoa, miten ja kenen toimesta kyseisillä alueilla passeja myönnetään ja keille.

Ymmärtääkseni tällä hetkellä Schengenin sopimuksen mukaan nämä asiakirjat omaavat ja niillä matkustavat eivät tarvitse viisumia Suomeen tullessa. Saamani tiedon mukaan Luhanskin ja Donetskin myöntämillä matkustusasiakirjoilla liikkuu nyt erityisen paljon ihmisiä itärajamme yli Suomeen.

Tästä tein siis myös kyselyn maamme hallitukselle. Kysyin mm. että onko hallitus tietoinen Donetskin ja Luhanskin alueilta myönnettyjen passien turvallisuushuolista ja täyttävätkö kyseiset passit Schengenin sopimuksen oikeuden tulla vapaasti EU:hun? Hallituksen on annettava tähän vastaus kahden viikon sisällä.

Ja varmasti olette huomioineet myös näitä uutisia: ”Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina”. Ja nyt siis uutena ilmiö missä useat venäläiset ostavat ns. kimppakämppiä ja tavoitteena nimenomaan varmistaa rajan yli pääseminen useammalle venäläiselle saman kiinteistön perusteella. Ja huomionarvoista on sekin, että nämä kimppa-asunnot ja -talot ovat yleensä poikkeuksellisen halpoja 10 000–20 000 euron huoneistoja ja taloja. Ei siis mitään lomakiinteistöjä tai vastaavaa ja silloin herääkin kysymys, että mihin kymmenen venäläistä tällaista kiinteistöä tai asuntoa haluaa tai voi käyttää?

Toivon, että maamme hallitus nyt vakavasti tutkii ihan julkisesti esillä olevia tietoja mitä Ukrainassa tapahtui nimenomaan ennen sotaa. Sinisilmäisyydelle ei pitäisi enää olla yhtään sijaa.

Ja samaan aikaan kaksoiskansalaisuudet pitäisi nyt lopettaa kaikilta niiltä mailta, jotka eivät kaksoiskansalaisuuksia ns. vastavuoroisesti itse hyväksy. Vastavuoroisuusperiaate olisi reilu ja ei hölmön sinisilmäinen.

Ps. Ihan mielenkiintoinen video Ukrainasta.

Ja tässä vielä tuo metsästysrautoja koskeva puheenvuoroni minkä lupasin myös tänne jakaa:

 

 

 

 

 

Kommentit