”Pidä huolta itsestäs, ja niistä jotka kärsii”

Blogi, maanantaina 17.01.2022

”Pidä huolta itsestäs, ja niistä jotka kärsii”

Pave Maijasen legendaarisen laulun sanat koskettavat joka kerta. Vuonna 1980 julkaistu laulu sopii hyvin tähänkin aikaan. Siinä on monta viisasta ohjetta itse kullekin.

Pelastakaa Lapset ry:n lehdessä tammikuussa 2007 juuri ennen muuten minun ensimmäisiä eduskuntavaaleja oli juttu missä Pave Maijanen kertoi miten tämä laulu syntyi. ”On vuosi 1980 ja Pave Maijanen katsoo television iltauutisia kotonaan Helsingin Roihuvuoressa. Uutisissa tulee pätkä Mosambikin sisällissodasta, joka on riehunut jo monta vuotta. Verinen veljessota koskettaa kolmekymppistä Maijasta syvältä. Hän istuu sängynlaidalle ja ottaa kitaran käteensä. Viidentoista minuutin kuluttua hänellä on valmiina yksinkertainen, melodinen kappale, jolle hän antaa nimeksi Pidä huolta.

Isä.

Samassa lehtijutussa kerrotaan kuinka jo ylioppilasaineessaan ”Vapaus ja vastuu nuoren ihmisen elämässä” Pave Maijanen
oli tiennyt oitis mitä ja millä otteella kirjoittaa. ”Pidä huolta -kappaleen julistava teksti käskee huolehtia nuorista, köyhistä, vanhuksista ja luonnosta. Maailmantuskan summaavasta rock -kappaleesta tuli välittömästi hitti. Mannerheimin lastensuojeluliitto myönsi Maijaselle kappaleesta diplomin.”

Tuo juttu jäi mieleen ja biisi sai lisää syvyyttä ja sisältöä. Mutta jälleen tässä joku viikko sitten se soi radiossa ja toi mieleen nämä korona-ajan kurjimukset, mutta myös Afganistanin, Ukrainan ja monen muun maan kansan vaikeat ajat. Ja myös jollain tavalla poliitikolle myös aluevaalit – sote-vaalit. Yksi oma tunnuslauseeni on ollut vaaleista toisiin peruslähtökohtanakin toiminnalleni kuuluva; Vastuunkanto alkaa siitä, että välittää. Se idea on tässä Pave Maijasenkin biisissä. Pitää välittää itsestä ja pitää huolta. Vastuu itsestä ja omasta elämästä. Mutta myös vastuu läheisistä ja myös heistä, jotka ovat kaukana, mutta voivat kaikkein huonoimmin.

Pave Maijasen Pidä huolta -biisi soi myös nuoruudessasi usein – niin Paaranluolan nuoppariaikaan, kuin koulussa ja lukiossakin. Sen viesti kosketti myös nuorena, kun tarvittiin rohkaisua ja oltiin vielä epävarmoja monesta.

Koeta niitä rohkaista,
jotka päätöksissään horjuu

Ja onhan Maijasen biisin tekstissä paljon elämänviisauksia ja hyviä ohjenuoria meille. Jos oikein muistan niin joskus Pave Maijanen kertoi, että kappale syntyi alunperin englannin kielelle ainakin osaksi, mutta kääntyi nopeasti suomeksi. Pidä huolta -toteamus oli musiikkialan miehen Lasse Norreksen toteamus tai oikeastaan Lasse oli tarinan mukaan käyttänyt pääasiassa sitä aina englanniksi ”Take care”, mutta kerran oli sen heittänyt suomeksi ja siitä se jäi Maijasen mieleen. Ja taisi tämä Pidä huolta ollakin sitten Maijasen ensimmäinen suomenkielinen biisi. Lasseen aikanaan sain itsekin tutustua ja ystävystyä ja miehen sanat tulivat minullekin tutuiksi. Itseasiassa aikanaan myös Lasse kuntavaaleihin ja eduskuntavaaleihinkin mukaan houkuttelin. Hyvä slogan olisi tuo hänen lähtöhuikkansa sinnekin: Take care!

Kanppaleen viesti on vahva ja sopii myös tähän sosiaali- ja terveyspalveluiden keskustelutulvaan. Siinä on hyvät ohjeet meille.

Pidä huolta

Säv. ja san. Pekka Maijanen
Ensilevytys: Mistakes (1981)

Pidä huolta itsestäs,
ja niistä jotka kärsii
Anna almu sille,
joka elääkseen sen tarvii
Muista siellä rakentaa,
missä koti maahan sortuu
Koeta niitä rohkaista,
jotka päätöksissään horjuu

Sillä jokainen,
joka apua saa
Sitä joskus tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa

Pidä huolta luonnosta
Se susta huolen pitää
Pidä kii päätöksistä
Niistä voima itää
Muista, vanhukset
ei kuulu vanhainkotiin
Toimi niin ettei nuorukaiset
joudu uusiin sotiin

Sillä jokainen,
joka apua saa
Sitä joskus tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Antaa… antaa… antaa…

Sillä jokainen,
joka apua saa
Sitä joskus tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa

Pidä huolta luonnosta
Se susta huolen pitää
Pidä kii päätöksistä
Niistä voima itää
Muista, vanhukset
ei kuulu vanhainkotiin
Toimi niin ettei nuorukaiset
joudu uusiin sotiin

Sillä jokainen,
joka apua saa
sitä joskus tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Tajuu myös antaa
Antaa… antaa… antaa…

Mukavaa uutta viikkoa kaikille. Annetaan Paven biisin soida tänään päässä. Ja tänäänkin on muuten hyvä päivä lähteä äänestämään. Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu vielä tänään maanantaina ja huomenna tiistaina. Ja sitten vaalipäivä on alkavan viikon sunnuntaina. Pidetään siis huolta.

Minulla tänään itseasiassa hammashoito. Julkisenpuolen hammashoidon aika varattuna ja sinne aamupäivästä. Mutta muuten päivä meneekin sitten töiden parissa kotikunnan ja maakunnankin asioiden parissa.

….

Kello 20.16 ja kotona jälleen.

Loppi kilpailuttaa tontin uudelle vanhustenhoidon palveluyksikölle

Tänään meillä illan kunnanhallitus teki tärkeitä ja isoja päätöksiä. Päätimme kilpailuttaa yhden kunnantontin uudelle vanhustenhoivan palvelutalolle.  Hanke etenee ns. tontinluovutus-kilpailuna, missä kyseinen rakennuspaikka myydä tarjousten perusteella modernin vähintään 30-paikkaisen vanhusten palveluasumiseen tarkoitetun kiinteistön rakentamiseen.

Tämä hanke on edennyt meillä Lopella nyt nopeasti, mutta erittäin hyvässä ja yksituumaisessa hengessä. Kaikki puolueet ovat hanketta tukeneet ja nyt kilpailutus saadaan hoidettua niin, että myös yleishyödylliset toimijat, jotka käyttäisivät

rakentamiseen ARA-rahoitusta pääsevät mukaan. Meillä Lopellahan toimii jo nykyisinkin useampi yksityinen vanhusten asumispalveluita tarjoava yksikkö ja nyt tarjottavan tontin ja rakennusprojektin myötä tarjolla olevien paikkojen määrä saadaan nostettua Lopen ikäihmisten tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Lopella on tulevina vuosina tarve noin 90 palveluasumisen paikalle. Vanha Palvelukeskus Eedilä palvelee vielä varmasti jonkin aikaa, mutta sen tilat eivät täytä enää tämän päivän vanhustenhoidon lainsäädännön määräyksiä ja sen varaan emme voi loppilaisten ikäihmisten palveluasumisen tarvetta jättää. Ja on epävarmaa, että rakennuttaisiko uusi aluehallinto enää tällaisia tiloja muualle kuin kaupunkeihin. Meillä on Lopella kuitenkin vahva yhteinen tahto, että jokainen loppilainen saa jatkossakin niin halutessaan myös tehostetun palveluasumisen hoivakotipaikan Lopelta omasta kotikunnastaan. Tämä hanke varmistaa nyt tämän.

Ja itse ajattelen näin myös aluehallinnossa jos minut sinne valitsette. Itse halua, että jatkossa myös OmaHämeen aikana jokainen hämäläinen saa halutessaan hoivakotipaikan omasta kotikunnastaan eli palveluasumisen piiriin joutuminen ei saa olla pakottava syy kunnasta pois muuttuu. Minusta tämän pitää olla vanhustenhoidon aivan keskeinen kulmakivi ja peruslupaus.

Kunnanhallituksen muut päätökset löytyvät pian kuntamme verkkosivuilta. En nyt tällä kertaa muihin täällä mene. Tämä nyt se iso juttu ja tärkeä. Ja sopii enemmän kuin hyvin myös tämän päivän blogin avaukseeni ja otsikkoonkin. Ja ei – tämä ei ole vanhainkoti – vaan tämä on koti, missä on palveluita.

Kommentit