Rapartisti Cheek kyseli aikanaan, että Kuka muu muka? Samaa voi kysellä nyt myös politiikassa.
Kokoomuksen puheenjohtajaksi valittiin 11.6.2016 Petteri Orpo. Tämän jälkeen maassamme on käyty kahdeksat vaalit. Orpon johdolla Kokoomus on voittanut niistä yhtä lukuun ottamatta kaikki.
Puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla Kokoomus tuli ensi kertaa vaaleihin lokakuussa 2017. Silloin järjestetyissä kuntavaaleissa kokoomus oli ykkönen 20,7 prosentin kannatuksella. Pari vuotta myöhemmin 2019 eduskuntavaaleissa kokoomus jäi tiukassa kisassa kolmanneksi, mutta heti parikuukautta myöhemmin kesäkuussa 2019 Orpon johdolla alkoi putki mikä etsii maamme historiasta nyt vertaistaan.
Se on Politiikan Grand Slam!
2017 Kuntavaalit Kokoomus 1.
2019 EU-vaalit Kokoomus 1.
2021 Kuntavaalit Kokoomus 1.
2022 Aluevaalit Kokoomus 1.
2023 Eduskuntavaalit Kokoomus 1.
2024 Presidentinvaalit Kokoomus 1.
2024 EU-vaalit 1.
Käsittämätön sarja ja itse tätä työtä valtakunnan tasolla yli 17 vuoden ajan tehneenä tiedän kuinka suuri merkitys puolueelle on sen puheenjohtajalla. Puolueemme puheenjohtajana Petteri Orpo on tehnyt määrätietoista työtä. Ei ole vilkuillut sivuille. On tiennyt mitä tekee ja on sen kerta toisensa jälkeen tehnyt. Tähdenlentoja on muissa puolueissa ympärillä nähty, mutta ei toista tällaista.
Ja tässä voittojen sarjassa, ja koko vaalien kentän putsaamiseksi, ei maamme koko itsenäisyyden ajan historiasta löydy mistään puolueesta vastaavaa. Petteri Orpon recordi on omaa luokkaansa. Jääkiekossa taidettaisiin jo nimetä puistoja ja jäähalleja tällaisella kultaputkella. Mutta onneksi politiikassa ei niin tehdä vaan tätä tehdään tavoitteen takia – paremman Suomen hyväksi. Nytkin pääministeri Petteri Orpon johdolla laitetaan maamme taloutta tasapainoon ja kuntoon edellisen hallituksen holtittoman ja täydellisen vastuuttoman velkapolitiikan jäljiltä.
Itse olen saanut seurata vierestä ja hyvin läheltä Petteri koko valtakunnan tason uran. Nousimme yht’aikaa eduskuntaan vuonna 2007 ja istuimme silloin takarivissä vieruskavereina. Petterillä toki oli silloin takana jo upea – monelle jo silloinkin ihan riittäväkin ura – eduskuntaan tullessa. Hän oli toiminut paikallistasolla Turussa kaikessa mahdollisessa, Kokoomus rp:ssä aina varapuoluesihteerin tehtävää myöten ja maakunnallisissa ja opiskelijapolitiikan ja vaikka minkä tehtävissä. Kova koulu oli takana ja sitä kautta vahva itseluottamus vaikeinakin aikoina tarttua vaikeimpiinkin tehtäviin. Se on leimannut Petterin uran läpi vuosien.
Monet kerrat olemme kahden tilanteita puineet. Ne keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja sellaisina ne säilyvät. Mutta sen voin sanoa, että jokaisessa vaikeassakin paikassa Petteri on ollut aina rauhallinen ja
analyyttinen – harkitseva ja päättäväinen. Tiedän, että monissa tilanteissa olisi heikommat jo sortuneet elontiellä. Menestyksen aikaan selkään taputtajia kyllä riittää, mutta vaikeina aikoina tukijat ja ystävät ovat politiikassa usein harvassa.
Eilen oli hienoa saada onnitella Petteriä seuraavasta ykkössijasta. Lainatakseni yhtä kaverini kommenttia, voisi hyvin sanoa, että Petteri on politiikan Mikko Rantanen. Ei tee itsestään numeroa, mutta jäätävää tulosta.
Ja niin kuten aamulla kollegani Mari-Leena Talvitie muistutti, niin koskaan aiemmin ei ole ollut kahta koko Suomen vaalipiirin vaalia (presidentinvaalit ja EU-vaalit) samana vuonna. Nyt oli ja molemmista Petterin johdolla kokoomukselle ykköspaikka!
Kokoomus voitti siis jälleen eurovaalit ja on jälleen maamme suurin Eurooppa-puolue. Eikös turkkulaiselle voi ihan hymyssä suin sanoa, että…
Pasila, Porilaisten marssi!
Keskustaoikeistolle voitto Euroopassa
Jos eilisillan vaalitulosta hieman katsoo enemmän niin se paljastaa enemmänkin. Kokoomus siis Petteri Orpon johdolla murskaavan ylivoimainen. Lähes joka neljäs suomalainen äänesti Kokoomusta ja nousua edellisistä eurovaaleista peräti +4,0%-yksikköä. Kokoomuksen päivän kannatus nyt 24,8 prosenttia.
Kakkospaikan otti vihervasemmistossa johtajanpaikan ottanut Li Andersson vasemmistoliittonsa kanssa. Vasemmistoliiton kannatus nyt käsittämättömät 17,3 prosenttia (+10,4 %). Tällaiselle nousulle vertaista saa hakea aina perussuomalaisten historiasta niistä ns. jytkyvaaleista. Vasemmistoliiton valtaisa nousu henkilöityi itse Li Anderssoniin. Andersson keräsi peräti 246 604 äänellä, joka on uusi eurovaalien Suomen ennätys. Edellinen ennätys lukema kirjattiin heti Suomen ensimmäisissä EU-vaaleissa vuonna 1996, kun silloin keskustaa edustanut Paavo Väyrynen keräsi peräti 157 668 ääntä. Li nosti riman aivan uusille luvuille ja veti perässään Brysseliin kaksi muutakin vasemmistoliittolaista.
Vasemmistoliitto nyt siis ykkönen vihervasemmistossa jättäen kauas taakseen Antti Lindtmanin (sd.) johtaman SDP:n. SDP kannatus nyt vaatimaton 14,9 % ennen edelleen kannatustaan menettävään keskustaan 11,8 %. SDP:n ainoa pelastus lieneekin se, että Li Andersson on kertonut jättävänsä vasemmistoliiton puheenjohtajuuden. Ja samalla jos tämä on Lindtmanin demareiden pelastus tai ainakin sen paikka, niin vasemmistoliitolle Anderssonin lähtö mahdollisen katastrofin murtuma. Pystyykö kukaan vasemmistoliittoa Li Anderssonin tapaan ja osaamisella ja varmuudella johtamaan on iso kysymysmerkki ja ainakaan tällä hetkellä ei näköpiirissä ole sellaista seuraajakandidaattia nähtävissä. Ryhdytäänkö vassareissa kuitenkin vielä käännytystyöhön ja houkuttelemaan Li Anderssonia kuitenkin jatkamaan puheenjohtajana? Vai kenen harteille puoluekokous lopulta laittaa mahdottoman tehtävän viitan? Mielenkiintoinen kysymys.
Keskustan johdosta Annika Saarikko näyttää lähtevän viime hetkellä. Puolue on Saarikon johdolla ajautunut historiansa pahimpaan alhoon ja vaalitappiot ovat seuranneet Saarikon puheenjohtajakautta toinen toisensa jälkeen. Saarikko siis tekee ainoan oikean ratkaisun, mutta kysymys onkin siinä, että pystyykö puoluekokouksessa lähes aplodein puheenjohtajaksi nostettava Antti Kaikkonen (kesk) kepupaattia kääntämään? Aikaa ei ole kuin vuosi ja sitten taas alkaa, jos…
Suomelle kuitenkin nyt vahva joukkue Eurooppaan. Meiltä europarlamenttiin valittiin kolmannelle kaudelleen lähtevä Henna Virkkunen sekä turvallisuuden ja ulkopolitiikan ammattilaiset Mika Aaltola ja Pekka Toveri sekä EU-asioiden huippuosaaja Aura Salla. Vasemmistoliiton kaksi muuta MEP-paikkaa saavat Li Anderssonin vetoavulla Jussi Saramo ja Merja Kyllönen. SDP:n edustajina nähdään Eero Heinäluoma ja Maria Guzenina ja Keskustan Katri Kulmuni ja Elsi Katainen. Vihreitä EU-pöydissä edustavat jatkossa Ville Niinistö ja Maria Ohisalo ja Perussuomalaisten europaikan nappasi Sebastian Tynkkynen ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.
Äänestysprosentti jatkoi EU-vaaleissa vain laskuaan ollen nyt 42,2 prosenttia. Vaalipäivä ei enää suomalaisia kiinnostanut ja nyt onkin syytä miettiä, että miten näiden vaalien kohdalla tulisi jatkossa toimia? Millä ja miten herättäisi ihmisten kiinnostusta enemmän yhteisen EU:mme asioihin? Sitä on tässä yhdessä vielä pohdittava.
Koko Euroopan tasolla meidän keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä jatkaa europarlamentin suurimpana ryhmänä. EPP olisi ennakkotietojen mukaan saamassa saamassa EU-parlamenttiin 184 paikkaa (+8). Kakkosena jatkaisi sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D 139 paikalla. Renew Europe eli Suomen keskustankin eurooppalainen taustaryhmä sai 80 paikkaa ja koki myös Euroopan tasolla murskatappion. Keksustaryhmän paikkamäärä putosi peräti -22 paikkaa.
Euroopan konservatiivit ja reformistit EKR olisi saamassa tämän ennakkotiedon valossa 73 euroedustajaa ja Identiteetti ja demokratia -ryhmä ID:lle 58 edustajaa. Myös Vihreiden ryhmä koki euroopanlaajuisen tappion pudottaen paikkamääränsä 71:stä vain 52:een. Vasemmistoryhmä GUE/NGL:lle olisi saamassa 36 meppiä ja sitoutumattomia edustajia olisi 45 ja ryhmässä muut olisi alkavalla kaudella 53 euroedustajaa.
Nämä siis ennakkotietojen varaan laskettuja paikkamääriä eri EU-maista. Pientä muutosta siis niihin vielä voi tulla, kun kaikki äänet on saatu laskettua ja myös tarkastuslaskettua.
…
Kello 23.38 ja kokouspäivä takana ja huomenna jo kasilta odottaa uusi. Tänään myös kotikunnan asioita eteenpäin ja myös paljon muuta. Huomenna aamusta valtion liikuntaneuvoston kevätkokous eli sporttia tiistaihin.