Petteri Orpo suoraan kansansuosikiksi pääministeripörssissä

Blogi, tiistaina 21.06.2016

Tänään uusi puheenjohtajamme Petteri Orpo esittää uudet ministerimme. Petteri aloitus puolueemme johdossa on ollut erinomainen. Eduskuntaryhmän avauskokouksessa oli viime viikolla välittömästi aivan uudenlainen tai oikeastaan vanhanlainen tunnelma. Ja myös mediassa uusi puheenjohtajamme on saanut erinomaisen alun ja miksi ei saisi, sillä onhan Petteri yksi eduskunnan arvostetuimmista ja osaavimmista poliitikoista. Minua ei ole yllättänyt se, että hänet on valittu kerta toisensa jälkeen maamme arvostetuimmaksi ministeriksi ns. lähes mahdottomien ministerisalkkojen kahvoissakin eikä sekään, että vaikeassa paikassa kokoomuksen puoluekokous osoitti suurta luottamusta Petterille.

13445540_10154291697590439_1510602680104859969_nEi minua yllättänyt Iltalehden suuren pääministerikyselynkään tulos. En tosin, rehellisyyden nimissä, osannut odottaa, että Petteri ykköspaikan tässäkin gallupissa ottaisi jo viikon työn jälkeen, mutta otti. Petteri nousi saman tien suomalaisten pääministeri‑ suosikiksi ohi nykyisen pääministerin Juha Sipilän kuin SDP:nkin puheenjohtajan Antti Rinteenkin. Iltalehdessä Petterin aloitusta kutsuttiin jo ”lentäväksi lähdöksi politiikan raskaassa sarjassa”.

Taloustutkimus Oy selvitti Iltalehden toimeksiannosta suomalaisten mielipiteitä poliittisista johtajista viime viikolla. Jopa joka kolmas suomalaisista pitää Petteri Orpoa parhaana maamme seuraavaksi pääministeriksi. Ehkä kuitenkin yllättävin tulos oli se, että vielä vuosi sitten vastaavia mittauksia kirkkaasti johtanut nykyinen pääministeri Juha Sipilä on menettänyt luottamustaa roppakaupalla avausvuotensa aikana ja nyt Sipilä on vasta kolmanneksi suosituin seuraavaksi pääministeriksi. SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne ei mahdu kärkiryppääseen kuten ei myöskään Timo Soinikaan. Itseasiassa Vasemmistoliiton tuore ja osaava puheenjohtaja Li Andersson on jo iskuetäisyydellä SDP:n Rinteen takana.

Orpon suosio on siis merkittävästi nyt myös puoluettamme korkeammalla tasolla ja toivotaan, että arvostusta keräävä ja maltinen osaajapuheenjohtaja pystyy lisäämään prosenttiyksikköjä myös puolueemme laariin. Itse uskon, että näin tulee tapahtumaan vaikka työtä luottamuksen palauttaminen vaatiikin. Taloustutkimus tutki myös suomalaisten johtajaihanteita ja tässä osiossa ylivoimaisesti eniten suomalaiset odottavat puoluejohtajalta rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Tutkimuksen mukaan ”Orpon kannattajat näkevät hänessä elkeitä todellisesta poliittisesta johtajasta, joka osaa näyttää suuntaa ja seistä sanojensa takana.” Merkille pantavaa on sekin, että me kokoomuslaiset ja meidän äänestäjämme hyväksymme Petteri lähes varauksetta, mutta myös yllättävän moni keskustan, vihreiden ja demareiden äänestäjä tuntee vetoa uuteen kokoomuspomoon. Hyvä. Näin odotimmekin.

Hieno alku ja hyvä fiilis. Nyt eduskuntaa kohden ja pian julki ministerit ja huomenna sitten muita päätöksiä. Minulta ei tänään uutisia eikä minulle, mutta…

kalleKello 12.00 ja nyt julkista. Valitsimme siis tänään uusiksi ministereiksemme Paula Risikon vaativaan sisäministerin tehtävään ja Kai Mykkäsen ulkomaankauppaministeriksi. Samalla vaihdoimme ryhmämme puheenjohtajan ja nyt ykkösenä jatkaa Kalle Jokinen. Olen supertyytyväinen Kallen valinnasta tärkeään tehtävään. Kallen kanssa olen saanut tehdä pitkään työtä niin Hämeessä, Hämeen Kokoomuksessa kuin eduskunnassakin ja nyt viimeksi parina valtiovarainvaliokunnassa. Jo aiemmin yritin Kallea tehtävään esittää, mutta silloin ei napannut. Nyt nappasi ja uskon, että saamme hyvää uutta draivia myös ryhmäämme. Ensi torstaina valitsemme sitten uuden varapuhemiehen ja myös uudet varapuheenjohtajat eduskuntaryhmällemme. Hyvä tästä tulee!

Kello 21.27 ja kotona jälleen. Tänään eduskunnassa erittäin hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Selonteko vastaa hyvin kysymyksiin muuttuneessa turvallisuustilanteessa, vaikka hieman ihmettelenkin sellaisia puheenvuoroja missä todetaan, että haemme Naton jäsenyyttä jos tilanne pahenee. Sellaisissa puheenvuoroissa siis ensin kiistetään Naton merkitys turvallisuuden takaajana ja sitten toisella äänellä todetaan, että tosipaikan tullen emme kuitenkaan selviä. Hieman jotenkin jopa epärehelliseltä kuullostaa ja tuntuu sellainen puhe. Tosipaikassa ei enää neuvotella eikä keskustella.

Meidän ryhmäpuheen pitänyt puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva totesikin hyvin, että ”pienellä maalla ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan varaa tehdä suuria virheitä.” Tosiasiat pitäisi uskaltaa kaikkien tunnustaa ja vetää myös johtopäätöksiä. Olemme paraikaa laittamassa lainsäädäntöämme myös avunantamisen ja vastaanottamisen osalta kuntoon ja Kanervan sanoin viritämme maatamme kansainväliseen toimintakuntoon.

Kanerva totesi saman minkä itse olen istunnoissa tänä keväänä useamman kerran todennut, että EU:n yhteisvastuulausekkeen ja keskinäisen avunannon velvoitteen laaja ja kattava tulkinta on maamme etu. Ryhmäpuheenvuorossamme totesimme, että EU ei kuitenkaan ole puolustusliitto ja siksi EU:n ja Naton keskinäisen yhteistyön tiivistäminen on perusteltua mm. hybridiuhkien torjumiseksi ja yhteiskuntien häiriökestävyyden vahvistamiseksi.

Olemme eduskuntaryhmänä ja myös puolueena todenneet monesti Nato-jäsenyyden turvallisuutta lisäävän vaikutuksen. Selonteossa todetaan, että Suomelle on tärkeää Naton avoimien ovien politiikan jatkuminen ja samalla jäseneksi hakemisen mahdollisuuden turvaaminen. Tärkeää on myös tiivistää yhteistyötä USA kanssa Natosta riippumatta.

Tämänpäiväisen lähetekeskustelun jälkeen selonteko tulee meille valiokuntakäsittelyyn ja loppuvuodesta sitten takaisin istuntoon päätöksentekoon. Pahaa pelkään, että maailma voi näinä kuukausina muuttua niinkin, että selonteon tekstiä tulee eduskunnassa vielä hioa ja ehkä täydentääkin. Brexit on yksi sellainen, mutta myös Venäjän toiminta ja kansainvälinen terrorismi ja DAESH:kin. Toivottavasti olen väärässä näiden kaikkien suhteen.

Huomenna pidän ryhmämme puheenvuoron tulevien vuosien talouspolitiikasta ja linjasta. Nyt vielä puheen viimeistely ja sitten nukkumaan. Hyvä päivä tästäkin tuli.

 

Kommentit