Löfveniltä kylmä suihku Ruotsi-kortin pelaajille – Ruotsia ei kiinnosta sotilasliitto Suomen kanssa

Blogi, maanantaina 20.06.2016
13432364_10154298242266670_1585028056970647642_n

Kultaranta keskusteluissa tämän vuoden suurena aiheena on Suomi-Ruotsi -yhteistyö ja Itämeren jännittynyt tilanne.

Suomen turvallisuuspoliittista keskustelua on värittänyt pitkään ns. Ruotsi-kortin varaan pelaavat. Erityisesti keskustasta on pidetty esillä Ruotsia kaikkien haasteiden ratkaisijana ja onhan meillä esitetty jopa sotiasliittoakin Ruotsin kanssa. Itse olen hämmästellyt sitä, että samat tahot toisessa puheessa ovat alleviivanneet maamme sotilasliittoon kuulumattomuutta ja sitten toisessa nostaneet esille sotilasliiton Ruotsin kanssa. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven katkaisikin tällaiselta keskustelulta tämän vuoden Kultaranta keskusteluissa siivet toteamalla, että Ruotsi on sotilasliittoon kuulumaton maa Suomen tapaan eikä sotilasliittoon kuulumaton maa voi sotilasliittoon kuulua edes naapurinsa kanssa. Löfven ei siis kannata avointa sotilasliittoa Suomen kanssa.

Löfven totesi samalla, että Ruotsi ei tarvitse myöskään EU-armeijaa, vaan rakentaa jatkossakin turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaansa erilaisten yhteistyökuvioiden varaan. Tämä on mielenkiintoinen valinta ja nähtäväksi jää kuinka toimiva ja pitävä se tosipaikan tullen olisi. Hieman tuntuu, että Natoa ei haluta sanoa ääneen, mutta kaikki mitä Nato ilman jäsenyyttä antaa kelpaa. Löfven totesikin, että Nato-jäsenyys on raja, mutta yhteistyötä voimaan kehittää niin Pohjolassa kuin Natonkin kanssa.

13466409_10154298242376670_1780571723845965723_n

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimälle Kultaranta keskustelulle on ollut aihetta ja näyttää, että on jatkossakin.

13432306_10154298242166670_5525839709393241576_n

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen ja erinomaisia ajatuksia maamme turpo-tilanteesta Kultarannassa.

Ruotsin demarien johtaja pääministeri Löfven osoitti selkeästi huolestuneisuutensa Venäjän toimista ja painotti, että puolustuskykyä pitää vahvistaa ja kehittää koko ajan. Vielä joitain vuosia sitten Ruotsi ajoi alas omaa puolustustaan ja keskittyi kehittämään vain erilaista kriisinhallintaosaamistaan lähinnä muissa maissa. Politiikka ja ratkaisu on osoittautunut vääräksi ja nyt Ruotsi reivaa sotilaslaivaansa uuteen asentoon.

Ruotsin ratkaisu on kylmä sade myös viime kuussa julkistetun maamme turvallisuuspoliittista yhteistyötä kartoittavan selonteon linjauksille. Yksi oleellinen kortti on pelattu nyt naapurin toimesta pois kädestämme ja Löfven totesi, että ”Ruotsi ei halua lisätä jännitystä lähialueellaan tai provosoida yllättäviä ja harkitsemattomia reaktioita” ja ”Ruotsi halua myöskään osallistua muiden päättämiin sotilaallisiin operaatioihin eikä ottaa ydinaseita osaksi puolustusratkaisuaan”.

Tämän kesän Kultaranta keskustelun teemana on juuri Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö. Ns. SuRu-yhteistyö on edennytkin isoin askelin, mutta onko siitä kuitenkaan tosipaikan tullen apua? Meidän tuoreesssa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa kuitenkin todetaan, että tiivistynyttä puolustusyhteistyötä halutaan kehittää ”ilman rajoitteita”.

Tänään Kultarannassa keskustelut jatkuvat. Tämänpäiväisten keskustelujen aiheena on Itämeren alueen turvallisuustilanne ja EU:n tulevaisuus Britannian brexit-kansanäänestyksen aattona.

Kello 21.22 ja ajatukset jo huomisessa. Huomenna alkaa kevätkauden viimeinen eduskuntaviikko ja tällä viikolla myös ryhmässämme ylimääräisiä kokouksia. Ministerit valitsemme eduskuntaryhmässä huomenna ja keskiviikkona sitten muut tehtävät. Palataan niihin huomenna.

Nyt työt tehty ja hieman kauniista kesäillastakin nautittu. Huomenna eduskuntaa kohden aamusta.

Kommentit