Petteri Orpo on suomalaisten suosikki pääministeriksi – Tulossa äärimmäisen tiukka kisa Suomen talouden linjasta

Blogi, tiistaina 15.05.2018

Vaikka vaalikampanjat noin yleisesti ovat lyhentyneet ja hyvä niin, mutta nyt tuntuu siltä, että puolueiden välinen vaalikamppailu aina vaan pitenee. SDP:n Antti Rinne on luvannut jo perua kaikki nykyisen hallituksen noin 4 miljardin säästöt, korottaa eläkkeitä noin 1,5 miljardilla ja lisäksi toteuttaa maksuttoman varhaiskasvatuksen, pidentää oppivelvollisuutta ja kustantaa kaikille maksuttoman toisenasteen koulukyyteineen ja muineen. Näiden kaikkien hintalappu alkaa olla aikalailla sellainen, että valtion talouden epätasapaino palaisi jälleen 6-8 miljardin miinukseen. Maamme velkaantuminen siis kääntyisi jälleen rajuun nousuun ja myös työttömyys pahenisi jne. SDP on saanut jonkin verran taustatukea myös muilta vasemmistopuolueilta eli Vihreiltä ja Vasemmistoliitolta ja näyttääkin, että ainakin SDP ja Vasemmistoliitto ajavat itseään tiukkaan blokkiin. Viheissä on onneksi myös soraääniä kuten Antero Vartia, jotka eivät innostu vihervasemmiston yhteisistä suunnitelmista. Tämä näkyi jo viime viikon välikysymyksessä mistä irtaantui osa Vihreistä jättämällä sen allekirjoittamatta.

Maaseudun Tulevaisuus

Erikoisinta välikysymysäänestyksissä muuten lopulta oli se, että SDP ja Vasemmistoliitto äänestivät hallitukselle epäluottamusta sen takia, että hallitus ei ole heidän mielestä riittämiin vapauttanut työmarkkinoita ja edistänyt yrityksissä paikallista sopimista. Aivan. Näin heidän takkinsa siis kääntyi. Saa nähdä miten päin nuttu on ensi kerralla kun paikallisesta sopimisesta ja työmarkkinoiden vapauttamisesta keskustellaan. Nyt ainakin vihervasemmisto vaati näissä lisää toimia ja reippaampia askelia. Ei jää muuten tämäkään uudistus kokoomuksesta kiinni.

Mutta asetelmat ovat vuotta ennen vaaleja mielenkiintoiset. Näyttää siltä, että ihmiset pääsevät äänestämään eduskuntavaaleissa siitä saadaanko maahan vihervasemmistojohtoinen hallitus vai keskustaoikeistolainen. Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä suomalaisten ykkössuosikki seuraavan hallituksen pääministeriksi on nykyinen valtiovarainministeri ja meidän puheenjohtaja Petteri Orpo. Pääministerikisa näytetään käyvän tämän ja myös tuoreimpien puoluegallupien valossa Orpon ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen välillä. MT:n kyselyssä Rinne on noussut pääministeripörssissä kakkospaikalle ja ohittanut pääministerisuosiossa nykyisen pääministerin Keskustan Juha Sipilän. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jää nyt pääministerisuosiossa selvästi kolmikon taakse, kuten myös Vihreät puoluekannatuksessaankin. Aallon Vihreiden reivaaminen rajusti vasemmistopuolueeksi näyttää vieneen puolueelta mahdollisuuden kisata aidosti kärkikolmikosta.

Mutta matka on vielä pitkä ja niin kuin MT:ssäkin todettiin pääministerikisan asetelma on monille vielä epäselvä ja paljon ehtii tapahtua vuodessa. Lähes 40 prosenttia Maaseudun Tulevaisuuden tutkimukseen vastanneista ei vielä osannut nimetä suosikkiaan seuraavaksi pääministeriksi. Mielenkiintoinen vuosi siis tulossa ja toivottavasti teot puhuvat puolestaan. En pitäisi lainkaan huonona, että Suomeenkin syntyisi ainakin jonkinlaista keskustelua erilaisista vaihtoehdoista mitä vaalien jälkeen voisi tulla. Nyt kun jokainen puolue kertoo omat tavoitteensa ja tiedämme, että hallitukseen tarvitaan näillä näkyvin ainakin kolme-neljä eri puoluetta niin silloin olisi äänestäjän oikeusturvankin kannalta hyvä tietää millaisia kompromissejä vaalien jälkeen omiin vaalilupauksiin ollaan tekemässä. Uskoisin, että SDP Antti Rinnekään lopulta montaakaan nyt esille nostamaa vaalilupausta nostaa lopulta kynnyskysymykseksi. Vai uskotteko te toisin?

Tänään eduskunnassa aamulla puolustusministeri Puolustusvaliokunnassa kuultavana mm. Suomi-Ruotsi-Yhdysvallat puolustusyhteistyöstä. Valtiovarainvaliokunnan kokouksessa tänään esillä lausuntomme ensimmäiset luonnokset Sote ja MaKu -kokonaisuudesta ja tarkoitus saada tuo iso työ meidän osalta valmiiksi nyt torstaina. Me olemme siis sovitussa aikataulussa.

Tänään illalla vielä seuraava Pizzaa ja Politiikkaa -nuorteniltani. Tällä kertaa olemme Hausjärvellä ja iltaa järjestämässä kanssani Hausjärven Kokoomus, Jyri Laine ja Mikael Hedman. Tervetuloa mukaan!

….

Kello 20.48 ja Hausjärven Niklandiasta kotiin. Tämän viikon Pizzaa ja Politiikkaa ilta siellä ja maukasta oli itse ja mukavaa ja vilkasta keskustelukin. Katsotaan jos vaikka pari uutta nuorta mukaamme saimmekin.

Kiitos hyvistä järjestelyistä Niklandialle ja Jyrille ja Mikaelalle muista järjestelyistä. Antoisa ja hyvä ilta jälleen ja jatketaan taas tästä.

Nyt vielä luettava hieman Valtiovarainvaliokunnan materiaaleja siitä maankuuluisasta sotesta ja jos vaikka ennen puoltayötä saisi jo silmäluomet ummistaa. Huomenna pitkä ja mielenkiintoinen päivä kun saan Hämeeseen vieraakseni eduskuntapäivän jälkeen liikenneministeri Anne Bernerin. Toivottavasti sinäkin ehdit mukaan kahvittelemaan ja tapaamaan ministeriä Lopen Shellin Parlamenttiin kello 17.30-18.30. Yhteistyötä yli puoluerajojen. Yhdessä.

 

 

Kommentit