Perustuslakivaliokunnan vakava asiakirjavuoto laittaa miettimään – Voiko kansanedustajat valvoa tiedustelua?

Blogi, perjantaina 25.05.2018

Eilen eduskunnassa koettiin yksi vakava tietovuoto. Poikkeuksellista, että perustuslakivaliokunnasta vuodetaan asioita, mutta eilen niin tapahtui ja peräti asiakirjojen muodossa. Koko perustuslakivaliokunta sai vakavan poliittisen leiman kylkeensä, kun vuodon taustalla oli todennäköisesti keskeneräiselle asialle poliittisen paineen aikaansaaminen. Vuoto synnytti kuvan, että materiaali kertoisi perustuslain vaateet ja vaatimukset vaikka kyse oli vain pohjamateriaalista. Tällaisen jälkeen vain perustuslakiin perustuvan arvioinnin teko voi olla vaikeaa jos ei jopa mahdotonta.

Perustuslakivaliokunta politisoi itsensä näin yhden tai useamman jäsenen vuodon kautta ja kyseenalaisti jopa kykynsä epäpoliittiseen puhtaaseen perustuslain tulkintaan. Mielenkiintoista nähdä mihin tapahtumasarja lopulta johtaa.

Samaan aikaan eduskunnassa valmistellaan vielä uuden tiedustelulainsäädännön valvontaa uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan muodossa. Uusi valiokunta saisi sellaista tietoa käyttöönsä, että niiden tällainen vuotaminen voisi jopa vaarantaa turvallisuutemme. Voi vain pohtia millaista vahinkoa ja jopa vaaraa tällainen vuoto sieltä aiheuttaisi? En edes halua pohtia mitä voisi tapahtua.

Kysyä pitääkin onko vuotoihin turvautuvat kansanedustajat oikea ryhmä valvomaan tiedustelua? Onneksi sentään tähän valiokuntaan tulevista tehdään laaja turvallisuusselvitys. Mielenkiintoista nähdä miten monen tie tyssää siihen?

….

Eduskunnan viikko paketissa. Sote eteni tänäänkin, mutta hitain askelin. Ja nyt vauhti sellaista, että vauhti ei tule riittämään. Mutta toivottavasti maaliin kuitenkin vaikka tänään meiltä Susanna Koski kertoikin äänestävänsä todennäköisesti sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Katsotaan nyt millainen paketti tulee ja tehdään sitten ratkaisu, mutta se perusperiaate ei ole hukkunut mihinkään, että maakuntauudistus voisi edetä soten edellä tai pelkästään valinnanvapaus siirtyä. Tämä kokonaisuus ja maakuntauudistusta ei tule ilman sotea eikä sotea ilman valinnanvapautta. Eikä pelkästään valinnanvapauden aikataulu voi siirtyä vaan aikalisä tarkoittaa isompaa aikalisää. Näin itse ajattelen.

Meillä tänään valtiovarainvaliokunnassa eteenpäin JTS eli tulevien vuosien Julkisentalouden suunnitelma. Isoja haasteita on edessä ja talouspolitiikka vaatinee jopa hieman kiristystä. Jakovaraa ei ainakaan ole näköpiirissä. Ja myös uudistuksia on pakko jatkaa ja toivottavasti muissakin puolueissa on Suomen uudistamiseen valmiutta. Kokoomuksesta sitä löytyy.

Nyt kello 18.08 ja kotona. Huomenna Kulttuurikummini Cheek alias Jare Tiihonen esiintyy Helsinki Areenalla ja hieno saada olla paikalla mukana.

 

 

Kommentit