Eduskunta päätti lopettaa sopeutumiseläkkeet

Blogi, torstaina 24.05.2018

Viime viikolla saatiin lopulta päätös eduskuntaryhmien kesken siitä, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä luovutaan. Ratkaisu oli ainoa oikea. Asiaa pohdittiin jo aiemmin kaudella 2007-2011, kun edellinen muutos tehtiin, mutta silloin arviot olivat sellaisia, että perustuslaki esti jo voimassa oleviin sopeutusmiseläkkeisiin puuttumisen. Nyt esitys on toisenlainen ja se etenee aikanaan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Ja vaikka tämä osaltaan todennäköisesti avaa myös mahdollisuuden puuttua muihinkin voimassa oleviin eläkkeisiin niin itse uskon, että sellaista ei yksikään hallitus tule tekemään.

Sopetusmiseläkkeistä luopuminen oli siis oikein.

Mutta miksi itse petyin ratkaisuun. Siksi, että samaan aikaan synnytettiin lisää kohtuuttomuuksia. En itse ollut ymmärtänyt, että samaan aikaan kun yksi kohtuuttomuus puretaan niin luodaan muutama lisää. Itseasiassa näytti siltä, että ratkaisua ohjasi erikoinen lähes lehmänkauppa, missä toiset junailivat itselleen lisäeläkeoikeuden ja toisaalta äänekkäimmin sopeutumiseläkejärjestelmää arvostelleet, sen ulkopuolella olleet uudet kansanedustajat, junailivat omaan sopeutumisrahaansa merkittävän korotuksen. En ymmärrä kyllä tällaista lainkaan ja toivottavasti asiaan vielä puututaan kun asia tulee eduskunnan käsittelyyn. On mahdotonta ymmärtää, että yhtä kohtuuttomuutta ratkaistaessa kehdattiin tehdä kahdelle ryhmälle uudet edut ja korotukset. Myönteisten otsikkojen suojissa siis uskallettiin tehdä tällaista mikä ei muuten koskaan olisi mennyt läpi.

Syksyllä eduskunta ryhtyy vielä käsittelemään puhemies Paula Risikon lupaamalla tavalla ja johdolla kansanedustajien eläkkeiden ns. superkertymää. Tämä on myös paikallaan tehdä. Samalla toivottavasti tarkastellaan myös kansanedustajien palkkiota ja etuuksia kokonaisuutena ja tehdään siitäkin kokonaisuudesta selkeä ja kohtuullinen.

Mikä ei ole kohtuus ei voi olla lakikaan.

Kello 21.19 ja sängyllä ja A-Studiosta mitäpäs muuta kuin Sotea. Tilanne on aika mielenkiintoinen ja täytyy katsoa mitä tapahtuu. Teen oman ratkaisuni vasta kun näen pitääkö valinnanvapauden ota tai jätä -malli ja onko tarpeen tehdä ratkaisuja kokonaisuuden aikalisästä. Itse en tule hyväksymään aikataulun muutosta vain yhden osan osalta. Mutta palataan tähän.

Tänään eduskunnassa minulla hieman väljempi päivä kun valtiovarainvaliokunnalla ei ollut kokousta. Ehdin ensin tavata Hämeen Selkäyhdistyksen väkeä ja sitten vielä kyselytunnin jälkeen Peltosaaren eskarin väkeä. Mukavat tapaamiset molemmat ja hyvää keskustelua.

Illalla vielä osallistui keskusteluun sotiemme veteraanien palveluista ja tavoitteemme, että saisimme nyt kaikki sotiimme osallistuneet samalle viivalle eli kaikki yhtä hyvien ja laajojen palveluiden piiriin. Näiden naisten ja miesten keski-ikä jo 93 vuotta ja silloin heistä jokainen tarvitsee ja ansaitsee kaiken mahdollisen hoivan, hoidon ja tuen. Tätä itse tuen ja haluan.

Nyt hetki vielä tv:tä ja sitten unten kautta perjantaita kohden.

 

Kommentit