Perustuslaki saattaa murentaa palo- ja pelastustoimenkin rakenteet.

Blogi, keskiviikkona 29.05.2013

Keskustelu ns. vastuukuntamallista kuntien välisen yhteisen palvelutuotannon hallintona on joutunut nyt perustuslailliseen tarkasteluun. Mallia on suunniteltu nyt myös sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintorakenteeksi. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että jo nyt palo- ja pelastustoimi on järjestetty vastaavalla tavalla. Jos nyt vastuukuntamalli todetaan perustuslain vastaiseksi menee koko palo- ja pelastustoimen hallinto uusiksi. Toisaalta ihmettelen sitä, että miten asia on aikanaan päässyt läpi perustuslakitarkastelun jos se nyt todetaan laittomaksi?

Merkittävää on myös se, että nykyisinkin noin puolet terveydenhuollon kuntayhteistyöstä hoidetaan juuri vastuukuntamallilla. Meillä esimerkiksi Hämeessä Janakkala ja Hattula hoitavat oman terveyspalvelukokonaisuutensa juuri tällä tavalla ja sekin menisi siis uusiksi jos malli nyt todetaan laittomaksi. Toinen puoli terveyspalveluiden kuntayhteistyöstä on hoidettu ns. kuntayhtymämallin kautta. On siis hämmentävää jos nämä toimivat isäntäkuntamallilla palveluita tuottavat terveyskeskukset ja muut todetaan laittomiksi. 

Mutta niin se menee. Perustuslakia on noudatettava ja sitä ei voi poliittisesti virittää. Se on kaikille sama ja se tulee ottaa kaikessa huomioon. Ja jos nyt vastuukuntamalli todetaan laittomaksi voi todeta, että keskustan hallituskaudella palo- ja pelastustoimen uudistusta tehtäessä on perustuslaki sivuutettu rumalla tavalla. Ja myös lukuisissa kunnissa terveyspalveluita järjestettäessä.

No nyt on hyvä, että mallin perustuslainmukaisuus tutkitaan ja sen jälkeen asiassa voidaan edetä. Muuttaa sitten tarvitaessa vanhat terveyskeskukset ja myös juuri kasaan saadut palo- ja pelastustoimenkin hallinnot lainmukaiselle tasolle. Tai jos perutuslakivaliokunta toteaa, että malli on perustuslain mukainen niin edetä sitten vastaavasti jatkossakin.

Itse pidän lopulta kuitenkin hallintoa tärkeämpänä sitä, että palvelut toimisivat. Nyt meillä on tilanne esimerkiksi terveyskeskuksen lääkäriin pääsyssä se, että suomalaisista jopa 80% asuu sellaisissa paikoissa joissa lääkäriin pääsyä joutuu jonottamaan kaksi viikkoa tai enemmänkin. Voi hyvin kysyä, että toimiiko palvelut nykyisin ja helppo vastata, että ei toimi. Hallinnoista ja rajoista viis, minusta tärkeintä on, että palvelut toimivat ja lääkäriin pääsee silloin kun lääkäriä tarvitsee. Ja apua saa silloin kun sitä tarvitaan.

Aikainen herätys ja tornitalo kutsuu. Aamusta itse aloitan työhuoneen jälkeen puolustusvaliokunnassa. 

Kello 21.37 ja kotona. Tänään saimme eduskunnassa puolustusvaliokunnassa valmiiksi Islannin ilmatilanvalvonnan yhteydessä järjestettävään harjoitukseen osallistumisen. Asiahan muuttui merkittävästi matkan varrella kun Nato ei halunnutkaan lopulta ei-Nato-maita mukaan valvontaan vaan ainoastaan harjoitukseen. Ilmatilanvalvontaan osallistuminen olisi itseasiassa vaatinut meillä jopa lakimuutoksiakin. Mutta harjoitukset eivät ja itseasiassa tämä Islannin nyt tuleva harjoitus on jopa rajatumpi kuin moni muu missä olemme mukana. Esimerkiksi viime syksynä oli jälleen mukaan joka vuotisessa NOAM:ssa eli Nordic Air Meetissä. Tässä kansainvälisessä lentotoimintaharjoituksessa oli mukana noin 65 lentokonetta kuudesta eri maasta. Meidän lisäksi mukana luonnollisesti Ruotsi, mutta myös Tanskan, Ison-Britannian, Sveitsin ja Yhdysvaltain ilmavoimat. Ja silloin esimerkiksi myös Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien eli USAFE:n Boeing KC-135 Stratotanker -tankkauslentokone käytti meidän Rovaniemen kenttää tukikohtamaan. Toiminta siis oli silloin osa meidän ja Ruotsin ilmavoimien yhteistä ns. Over Border Training-harjoitustoimintaa ja tällaista OBT-harjoitustoimintaa on siis meidän ja Ruotsin sekä Ruotsin välillä lähes viikottain.Ja tällainen kansainvälisiin lentotoimintaharjoitustoiminta on ollut itseasiassa meidän Ilmavoimille aivan arkipäivää jo yli kymmenen vuoden ajan. Ja toiminta on laajentunut koko ajan. Viime vuonna esimerkiksi kuljetuslentotoiminnassa otettiin uusia askelia kun olimme mukana kuljetus- ja yhteyskonekalustolla Heavy Duty 2012 -harjoituksessa. Silloin kumppanina oli Saksan ilmavoimat.  Nyt Islannissa tehtävä harjoitus ei siis eroa tästä käytännössä lainkaan ja harjoitus on siis osa ihan normaalia oikeastaan siis viikottaista toimintaa.  Lausuntomme huomenna PUV:sta julkiseksi ja huomenna asia myös ulkoasiainvaliokunnassa sitten käsittelyssämme.

Eli kyllä tämä Islanti-asia on nyt saanut jostain syystä aivan älyttömät mittasuhteet. Mutta me paketoimme tämän puolustusvaliokunnassa nyt siihen malliin ja asentoon mihin tämä kuuluu. 

Sitten ulkoasiainvaliokunta tänään ja sen perään täysistunto. Pitkästä aikaa ihan normaalipäivä. Huomenna sitten jatkamme. Itseasiassa itse avaan päivän Lopella. Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla on jokakeväinen aikanaan jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrothin aloittama Kevätlounas – Marskin Lounas. Kunnia saada jälleen kutsu yhteen vuoden odotetuimpaan lounaspöytään. Viime vuonna mukana oli Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Huomenna pitkä pöytä jälleen katettuna Marsalkka Mannerheimin kunniaksi ja muistoksi.

 

 

Kommentit