Onko kaikki nyt ministeri Urpilainen julkistettu?

Blogi, tiistaina 28.05.2013

Kreikan vakuussotku on saanut sellaisia piirteitä, että usko alkaa horjua jo joka suunnalla. On käsittämätöntä, että oikeuden päätöksen jälkeenkin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen johtamassa VM:ssä vielä koitetaan salaamiskorttia kertaalleen? Tietoa ja papereita siis julkistetaan vain sitä mukaan kun media osaa jotain vaatia. Tällainen toimintapa murentaa entisestään luottamusta ja on omiaan herättämään enemmän kysymyksiä kuin antamaan vastauksia. Pelkkä kirje allekirjoitettiin aikanaan näyttävästi ja vielä julkaistiin saadun kirjeen allekirjoituksesta näyttävä kuva. Syntyi kuva, että allekirjoitettavana oli oikeasti sopimus. Tämä kaikki on jo murentunut ja nyt kysymys kuuluukin onko nyt kaikki salatut ja julkisiksi myöhemmin määrätyt paperit julkistettu. Kuka paljastaa seuraavan vielä salassa olevan?

Eniten minua tässä harmittaa se, että tällainen toimintatapa vie uskottavuutta muuten toimivalta ja hyvältä vakuusmallilta. Olen tyytyväinen, että malli ja toimintapa muuttui keskustan Matti Vanhasen johtamasta linjasta. Pitää muistaa, että Kreika tuella, meidän 2,2 miljardin euron tukiosuudella, on 925 miljoonan euron vakuudet. Tähän mennessä yhteistilille on kertynyt 870 miljoonaa euroa.  Ja tavoite on, että summa kasvaisi 30 vuodessa meidän myöntämän lainaosuuden suuruiseksi. Voi olla, että tavoite ei tule täyttymään, mutta jo tämäkin on paljon enemmän kuin aiempi nolla-linja.

Fakta on kuitenkin se, että vakuuksia on nyt 870 miljoonaa euroa. Se on kova juttu. Millään muulla maalla ei vastaavaa turvaa osuudelleen ole. Tästä pitää nostaa hattua Urpilaiselle ja Kataisen johtamalle hallitukselle.

Mutta yhtään salailua ei tapaus enää kestä. Toivottavasti nyt on koetuttu myös sitä avoimuuden korttia.

….

Kello 19.08 ja juuri keskustelu istunnossa päätökseen. Lopuksi kävimme lisätalousarvion jälkeen vielä keskustelua kaupan kilpailulaista ja pahaa pelkään, että hyvä tarkoitus kääntyy tässäkin lopulta hintojen nousuksi ja tuontiruuan määrän kasvuksi. Näin valitettavasti taitaa käydä lupauksista huolimatta. Mutta mielelläni olen väärässä jos niin tapahtuu ja tämä laki ruuan hintaa laskisi ja lähiruuan määrää kasvattaisi. Itse kuitenkin uskon, että toisenlaisilla ratkaisuilla siihen päästäisiin paremmin.

Tänään päivällä piipahdin pitämässä puheenvuoron Valtion Liikuntaneuvoston rakentamisjaoston puheenjohtajana Vantaalla liikuntatoimenjohtajien ja kaupunginjohtajien koulutustilaisuudessa. Tuttua aihetta minulle ja puheessani esillä niin uudet Suunta-asiakirjan linjaukset liikuntapaikkarakentamisen tukemiseen kuin myös yleensäkin huoli lasten ja nuorten liikkumattomuudesta. Siitä tulee usein koko elämän jatkuva tapa. Aiheesta olen täällä kirjoittanut ennenkin ja enemmän ajatuksiani löytyy myös Kynästä-sivulta.

Nyt illalla vedin vielä Osaamisen ja Sivistyksen verkoston Lukio-seminaarin. Erinomainen keskustelu lukion uudistamistarpeesta ja meidän lukio-raportti sai väeltä käytännössä varauksettoman tuen. Hyvä niin. Tästä nyt jatkamme työtä eteenpäin ja pidämme huolen siitä, että lukiota oikeasti myös uudistetaan ja kehitetään. Lukion vuoro on nimittäin juuri nyt. Tarvitaan siis oppisisältöjen uudistusta, tuntijaon uudistusta, ylioppilaskirjoitusten uudistusta ja myös lisärahoitusta. Siinähän sitä jo alkuun onkin. Tästäkin aiheesta olen enemmänkin kirjoittanut täällä, mutta lisätään nyt tuo Raija Vahasalon ja minun tekemän Kokoomuksen Lukio-raportti tähän. Näin me uudistaisimme lukiota, jos sen voisimme yksin ja juuri haluamallamme tavalla tehdä. Linkki: Kokoomuksen Lukioraportti.

….

Kello 22.58 ja vihdoin kämpillä ja aika kiittää tästä päivästä. Huomenna sitten aamusta jatkamme Islannin lentoharjoitusasian parissa puolustusvaliokunnassa ja sitten ulkoasiainvaliokuntaa jne. Huomisiin siis.

 

Kommentit