Kokoomus Kuuntelee Hämeenlinnassa

Blogi, maanantaina 27.05.2013


Kokoomus haluaa oppia ja kehittyä. Tule kertomaan, missä olemme onnistuneet ja missä emme. Tavoitteena on tehdä Suomesta vieläkin parempi. Tervetuloa, olitpa sitten puolesta, vastaan tai jotain siltä väliltä. Olen tänään paikalla keskustelemassa yhdessä hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa. Tai siis me enemmänkin kuuntelemme ja nyt on sinun vuoro puhua ja kertoa.

Eli tervetuloa Kokoomus Kuuntelee tapahtumaan tänään ma 27.5. klo 11:15 – 12:00 Hämeenlinnan kävelykatu Reskalle. Siellä tarkempi paikka Hotelli Emilian edusta ja terassa. Nähdään!

Ensimmäiset kokoukset takana ja Kokoomus Kuunteleekin tilaisuus. Maakuntavaltuuston johtoon valittiin Tavastiassa pidetyssä kokouksessa hetki sitten kollegani Sanni Grahn-Laasonen. Sanni on erinomainen valinta tärkeää maakunnan johtopaikkaan ja hyvällä tavalla hän heti nuijan varteen tarttuikin. Hienoa oli myös se, että Eeva Pyhälammi valittiin tänään maakuntahallitukseen. Eeva on tehnyt pitkän ja hyvän työn kuntapäättäjänä ja nyt hänen laaja osaamisensa saadaan myös maakuntatasolla hyödynnettäväksi. Hieno juttu. Ja onnea myös kaikille muille eri tehtäviin valituille. Itse jatkan jo minulle kolmatta kautta näissä maakunnallisissa tehtävissä ja mielelläni jatkankin. Näistä saa paljon itsekin ja uskon, että kansanedustajan työssä on hyötyä puolin ja toisinkin maakunnallisen hallinnon kokemuksesta ja tiedosta ja taidosta.

Maakuntavaltuustossa kävi puhumassa myös kuntaministeri Henna Virkkunen. Piti erinomaisen puheenvuoron ja katsauksen kunta- ja palvelurakenneuudistukseen ja myös sote-asioihin. Kokouksesta kiiruhdimme sitten Hennan kanssa vielä Kävelykatu Reskalle Kokoomus Kuuntelee tapahtumaan. Keijo Suomalaisen johdolla siellä oli laitettu paikat kuntoon ja kivassa kesäsäässä keskellä päivääkin väkeä oli paikalla todella hyvin. Olisikohan ollut vajaa 50 henkeä kahvittelemassa ja kuuntelemassa ja kyselemässä. Ja näiden tapahtumien tarkoitus onkin nimenomaan toimia niin, että me saamme palautetta ja kommentteja työstämme ja sen kehittämisestä. Tällaisetkin ”kehittämiskeskustelut” ovat enemmän kuin tärkeitä. Joskus voi omalle työlleen nimittäin tulla tietyllä tavalla sokeaksikin.

Keskustelussa tänään laajasti mm. terveyspalveluiden saatavuus, yksityiset hoiva- ja sairaanhoitopalvelut, kuntapalveluiden monipuollistaminen ja myös kilpailulainsäädännön haasteet. Taisi siinä joku kysymys tulla kuntauudistuksestakin, mutta siinäkin siis lopulta kyse hyvien palveluiden turvaamisesta kaikille suomalaisille jatkossakin asuinpaikasta riippumatta.

Meidän lisäksi vastailemaan pääsi myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksesta Tapio Vekka joka kertoi ja kommentoi sitten suoria kysymyksiä Hämeenlinnan asioista. Siis samalla iskulla päästiin niin ministeritason ja valtakunnantason keskusteluun ja paikallisen arjen päätöksentekoon. Ja lopulta näissäkin kaikissa kyse samoista, että hyvistä suomalaisten saamista palveluista. Ja aikalailla samasta pussista ne kustannetaan on sitten vastuussa kunta tai kaupunki tahi valtio. Mehän ne veroillamme maksamme ja me niitä myös käytämme. Siksi asia onkin niin tärkeä ja meitä ihan jokaista koskettava.

Nyt kotona ja hieman lounasta ja aikaa kotosallakin. Sitten jatketaan kunnan asioiden parissa iltapäivästä iltaan.

Kello kohta kymmenen ja juuri vasta kotiin. En edes muista koska kunnanhallituksemme olisi vienyt yli kolme tuntia, mutta tänään vei ja vielä kaksi asiaan jätettiin pöydällekin. Kunnanhallitus palaa seuraavassa kokouksessaan Sajaniemen Taidemäen koulua koskevaan ostotarjoukseen ja myös Vanhakosken uuden asuinalueen VL-alue kysymykseen. Asiat vaativat vielä perusteellista lisäselvittämistä ja kumpikin neuvotteluja ja niille on hyvä nyt antaa tilaa ja aikaa.

Isona asiana tänään käsittelyssä oli myös Pilpalan kyläkoulun iltapäivätoiminta ja suureksi kasvavan 0-2-luokan lisäresurssointi. Tiina Seppälä esitti, että myös Pilpalassa ensi syksynä järjestetään esioppilaille ja pienille koululaisille päivän jälkeen iltapäivätoimintaa ja näin saadaan helpotusta myös suureksi kasvavaan alaluokkaan. Itse valtuustonpuheenjohtajana annan täyden tuen Seppälän esitykselle ja kun vielä tiedämme, että esioppilaat eivät edes nykyresursseilla Läyliäisiin mahtuisi niin järkevämpi vahvistaa kyläkoulua tätä kautta muutenkin. Asia menee vielä valtuuston hyväksyttäväksi ensi maanantaina eli kannattaa olla aiheesta tuttuihin valtuutettuihin vielä yhteydessä että saamme myönteisen päätöksen sieltäkin.

Toinen merkittävä päätös oli kunnanhallituksen tekemä päätös perustaa Lopelle ns. peruskoulun kuntouttava luokka. Itse olisin nähnyt tarpeelliseksi viedä tämänkin asian valtuuston päätettäväksi. Kyse kuitenkin niin merkittävästä lisärahan menosta tälle vuodelle, että lupauksista huolimatta ei kasvatus- ja koulutuslautakunta eikä perusturvalautakuntaan tule pystymään kattamaan tätä lisämenoa ilman lisärahaa. Minusta olisi reilua myöntää tämä ja hakea asialle tuki valtuustolta ennen kuin toiminta alkaa. Nyt uskon, että tullee käymään niin, että kumpikin lautakunta hakee lisämäärärahaa sitten syksyllä. Se on valtuuston ja itsensäkin pettämistä. Myös ihmettelin sitä, että kunnanhallitus halusi tehdä ilman valtuuston tukea ja mielipidettä vuodelle 2014 noin 150 000 euron menovarauksen ja vielä 2015 vuodellekin 75 000 euron menovarauksen. Minusta tällaiseen uuteen toimintaan ja rahojen merkittävään kasvuun olisi pitänyt hakea valtuustolta siunaus. Ja painotan nyt, että itse ehdottomasti kannatan tätä kuntouttavaa luokkaa, mutta pidän menettelytapaa vähintäänkin moraalisesti kyseenalaisena.

Monta muutakin asiaa reiluun kolmituntiseen kunnanhallitukseen mahtui talouden ensimmäisestä osavuosikatsauksesta lähtien. Näyttää siltä, että talous ei tule kehittymään ja toteutumaan suunnitellusti ja kunnanhallitus joutuu etsimään toimia talouden pitämiseksi tasapainossa. Henkilöstöraportti päättyneeltä vuodelta oli mukavaa luettavaa ja myös kaavoituskatsaus kuluvalle vuodelle. Varsin hyviä ja myönteisiä uutisia ja tietoja niissä.

Mutta ei listalla ehkä muuta sellaista mainittavaa tai varmasti montakin. Ehkä sen vielä nostan esille, että kunnanhallitus antoi lausuntonsa kantatie 54:n kehittämisestä. Lausunnossa kannettiin huolta mm. poistuvien risteyksien uudelleen järjestelyistä ja mm. halusimme kirjata vahvasti huolen siitä, että jatkossakin ainakin Launosten Teboilille pitää olla oma liittymä suoraan tieltä kantatien varren muiden huoltoasemien tapaan. Hienoa on myös se, että kehittämissuunnitelmassa on myös lisää ohituskaistoja kantatielle ja myös leveäkaistaosuutta. Tie kaipaakin jo remonttia ja toivottavasti se saadaan seuraavilla kausilla liikkeelle.

Nyt kello jo sitten yli kymmenen. Huomenna aikainen herätys ja eduskuntaan. Päivällä sitten menen vielä puhumaan kuntajohtajille liikuntapaikkarakentamisesta. Ja mahtuu päivään vielä illan lukioseminaarin vetäminen. Tuhti tiistai siis luvassa. Mutta ei tässä työtä pelätä 🙂

Kommentit