Peruspalveluministeri Krista Kiuru jättää vanhustenhoidon ongelmat seuraavalle hallitukselle

Kynästä, sunnuntaina 06.10.2019

Peruspalveluministeriksi suurilla lupauksillaan noussut SDP:n Krista Kiuru petti lopullisesti vanhustenhoidon ammattilaiset ja myös ikäihmiset siirtämällä hoitajamitoitusasian todellisen toimeenpanon vasta seuraavalle hallitukselle. Itseasiassa Rinteen vasemmistohallitus ei enää ole edes säätämässä hoitajamitoitusta vaan henkilöstömitoituksen, mikä on aivan eri asia.

Henkilöstömitoitukseen laskettaankin mukaan varsinaista hoitotyötä tekevien mm. sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi myös mm. viriketoiminnan ohjaajat. He tekevät toki tärkeää työtä, mutta eivät hoitotyötä mihin lisäresursseja tarvitaan ja luvattiin. Mitoitukseen siis laskettaisiinkin mukaan myös sellaisia henkilöitä joilla ei ole edes hoitoalan koulutusta ja myös henkilökuntaa jotka osallistuvat vain hetkittäin ikäihmisten kuntoutukseen. Mukaan laskettaisiin myös ”muut vastaavat asiakkaan sosiaaliseen toimintakyvyn ylläpitoon osallistuvat työntekijät sekä toimintayksiköiden vastuuhenkilöt”. Ja lisäksi myös opiskelijat. Eihän tämä ole sitä mitä SDP ja ministeri Kiuru ennen vaaleja lupasivat ja mistä he edelleen puhuvat. Esimerkiksi kyselytunnilla 26.6.2019 peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi, että ”on tarkoitus nimenomaan tehdä hoitajamitoitus”. Mutta tämä ei siis toteudu nyt eikä myöskään huhtikuussa 2023. Ja jotenkin enteellisesti henkilöstömitoituksenkin alkamispäiväksi Rinteen hallitus on kirjannut aprillipäivän eli 1.4.2023.

Huolestuttavaksi tämän tekee myös se, että tarvittavia määrärahoja ei lisähenkilökunnan palkkaamiseksi hallitus ole esittämässä eikä muitakaan toimenpiteitä joilla hoito- ja hoiva-ala saataisiin vetovoimaisemmaksi.

Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää tekeviä käsiä ja hoitoalan ammattilaisia heti eikä vasta joskus tulevaisuudessa. Tämän muuten sanoi Kokoomus jo ennen kevään eduskuntavaalejakin ja tulemme myös tekemään tästä esitykset syksyn eduskunnan budjettikäsittelyn yhteydessä. Silloin myös Kiuru ja hallituspuolueiden edustajat pääsevät äänestämään siitä lisätäänkö hoitajia vanhustenhoitoon jo heti ensi vuoden alussa.

Edellinen hallitus laittoi onneksi jo liikkeelle vanhuspalvelulain uudistamisen. Työ kattaa koko vanhuspalveluiden kokonaisuuden. Tämä työ onneksi etenee nytkin ja sen myötä on tärkeää saada käyttöön myös ajanmukaiset hoidon laatukriteerit sekä palvelutarpeen arvioinnit. Kokoomus edellyttää myös sitä, että vanhustenhoidon valvontaan osoitetaan lisää resursseja.

Ikäihmiset ja vanhustenhoito ei siis voi odottaa mahdollisia lisähoitajia kevääseen 2023 vaan toimia tarvitaan nyt.

Timo Heinonen

Kansanedustaja (kok)

Valtiovarainvaliokunnan vastaava

Kommentit