Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäisen budjetin 2020 lähetekeskustelussa

Kynästä, tiistaina 08.10.2019

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro
Valtion Talousarvio vuodelle 2020

Timo Heinonen
Kokoomuksen Valtiovarainvaliokunnan vastaava

….

Arvoisa puhemies,

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tutustunut Rinteen hallituksen talousarvioesitykseen todella huolestuneena.

Ensi vuoden talousarviossa on toki hyvääkin. On hyvä, että esimerkiksi koulutukseen saadaan lisäpanostuksia. Kokoomus antaa kiitosta myös siitä, että hallitus kunnioittaa parlamentaarisesti sovittua tiestön korjausvelkaohjelman jatkoa. Yhdessä sovittu 300 miljoonan panostus tulee enemmän kuin tarpeeseen. Ja että uskottavasta

Mutta ehkä perustavalaatuisin ongelma koko Rinteen budjetissa on se, että kaikki lisäpanostukset tehdään rahalla, jota hallituksella ei ole. Tämä tarkoittaa sitä, että raha otetaan lapsiltamme ja tulevilta sukupolvilta. Luulisi, että viimeistään tuoreet syntyvyysluvut olisivat saaneet teidät ymmärtämään, miten vastuutonta tämä on.

Valtion velanotto kääntyy jälleen kasvuun. Neljän vuoden hyvä kehitys, pääministeri Juha Sipilän hallituksen jäljiltä, kääntyy nyt rajuun lisävelanottoon. Velaksi eläminen on leikkaamista lapsilta ja lapsenlapsiltamme. Valtiontalouden holtittomasta hoitamisesta kärsivät eniten he, jotka eniten yhteiskunnan tukia tarvitsevat. Tällainen  vastuuttomuus taloudenpidossa ei ole heikoimmassa asemassa olevan puolustamista.

Tilanteen tekee entistä vakavammaksi se, että hyvä työllisyyskehitys on jo pysähtynyt. Työttömyys ei enää ole vähentynyt. Ja te ette esitä yhtään konkreettista toimea jolla työttömät pääsisivät takaisin töihin.

Toisin oli viime kaudella. Silloin Kokoomuksen ja keskustan ollessa hallituksessa maahamme syntyi jopa noin 140 000 uutta työpaikkaa. Moni työtön sai työtä. Monen perheen tilanne parani tämän myötä paljon. Pitkäaikaistyöttömyys onnistuttiin puolittamaan. Myös nuorisotyöttömyys väheni merkittävästi. Nyt tilanne on toinen.

Arvoisa puhemies,

Hyvä pääministeri Rinne ja taloudesta vastaava valtiovarainministeri Lintilä:

te olette rakentaneet koko hallitusohjelmanne juuri sen varaan, että viime kaudella alkanut hyvä työllisyyskehitys jatkuisi. Teot kuitenkin puuttuvat. Teidän itse itsellenne asettama 75% työllisyysaste vuonna 2023 on karkaamassa jo lähdössä. Teidän asettamaanne työllisyystavoitteeseen ei enää riitä edes paperilla suunnittelemanne 60 000 työpaikkaa, vaan työllisyystavoitteenne on jo nyt karannut kauemmaksi.

Me emme kuitenkaan ajattele niin kuin te pääministeri Rinne viime kaudella. Me emme julista, että te epäonnistutte omassa työllisyystavoitteessanne. Sellainen ilakointi ei vie asioita oikeaan suuntaan eikä ole yhteiselle isänmaallemme hyväksi.

Me haluamme tarjota ratkaisuja ja siksi olemme jo antaneet  teille vapaasti käytettäväksi 16 työllisyytointa, jotka käyttöönottamalla saatte jo vähintään 60 000 työpaikkaa.

Kokoomus auttaa teitä tässäkin mielellään.

Te arvoisa pääministeri olette nyt kuitenkin rakentaneet sen tuulentuvan, minkä lupasitte olla rakentamatta. Te otatte rahat lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme ja myytte myös kansallisomaisuuttamme – valtion yhtiöitä – käyttääksenne tästä rahasta valtaosan muutaman vuoden arjen pyörittämiseen. Ja tämän lisäksi te otatte vielä yhä enemmän lisää velkaa.

Tuon valtion omaisuuden ovat aiemmat sukupolvet työllään yhteiseksi hyväksi ansainneet eikä sitä pitäisi käyttää vaalilupausten lunasteluun parissa kolmessa vuodessa vaan sitä pitäisi käyttää oikeisiin tulevaisuusinvestointeihin. Tällaisia tulevaisuusinvestointeja olisivat esimerkiksi korkeakoulujen – yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen – pääomittaminen niin, että siitä hyötyisivät myös tulevat opiskelijat ja sukupolvet. Toinen esimerkki ovat nopeat raideyhteydet. Laittakaa rahaa sinne. Kun myytte kansallisomaisuuttamme, käyttäkää raha siis vastuullisesti.

Omalla palkallanne te pääministeri Rinne saatte meidän puolesta tehdä mitä haluatte. Mutta tämä valtionomaisuus ja nämä rahat ovat meidän yhteisiä ja niitä teidän tulee käyttää vastuullisesti.

Arvoisa puhemies,

Moni suomalainen on kysynyt, että voiko teihin pääministeri Rinne luottaa?

Kysymys on aiheellinen.

Te lupasitte vaalien alla ja vielä vaalien jälkeenkin monenlaista.

Kirjoititte paljon tärkeitä asioita ja kauniita sanoja hallitusohjelmaanne. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että nämä lupaukset petetään yksi toisensa jälkeen.

Vanhustenhoidon 0,7 sitova hoitajamitoitus piti hoitua kuntoon tunneissa ja yhdellä lauseella lakiin, jos ihmiset vain äänestävät demareita ja SDP pääsee hallitukseen.

Vanhustenhoidosta vastaavan ministerin Krista Kiurun suu kyllä nyt käy, mutta ei niitä lisähoitajia tällä tavalla näy.

Nyt tämä lupaus on jo petetty. Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää hoitajia nyt eikä vasta aprillipäivänä vuonna 2023. Hoitajat ovat pettyneitä. Vanhukset ovat pettyneitä.

Te arvoisa pääministeri Rinne lupasitte myös kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville 100 euroa lisää eläkettä puhtaana käteen. Monelle heistä te ette nyt valtaan päästyänne, ette anna euroakaan. Moni eläkeläinen luotti teidän sanaa – eivät he enää luota.

Te lupasitte vielä elokuussa, että myös ihan jokaisen suomalaisen ostovoima vahvistuu ensi vuonna. Näin ei tapahdu. Teidän toimienne myötä useille työtätekeville suomalaisille jää vähemmän rahaa käteen ensi vuonna kuin tänä vuonna.

Ja samaan aikaa te kiristätte bensa- ja dieselveroa yhdessä yössä noin 7 senttiä litralta, valmistelette ruuhkamaksuja Suomeen, leikkaatte kotitalousvähennystä ja niin edelleen.

Mitä te vastaatte, kun ihmiset nyt kysyvät teiltä: voiko teihin luottaa?

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Rinne, edeltäjänne pääministeri Juha Sipilä, totesi hieman kuin testamenttinaan, että ”Antti, älä sössi taloutta”. Nyt te olette sitä sössimässä.

Kokoomus ei voi tätä sivusta toimettomana katsoa. Emme voi antaa tukea teidän esittämällenne velanoton budjetille. Budjetille, jota leimaa työllisyystoimien lykkäys ja velanoton kasvu. Siksi tulemme esittämään loppuvuoden aikana oman vastuullisen ja välittävän vaihtoehtomme, jossa

– työn ja eläkkeiden verotus ei kiristy

– koulutukseen panostetaan

– työttömyydestä kärsiviä autetaan saamaan töitä

– mielenterveyspalveluiden terapiatakuu toteutetaan

– teemme tuloksekkaita, maalaisjärkisiä ilmasto- ja ympäristötekoja

– tulevaisuusinvestoinnit ovat todellisia

– ja tämä toteutetaan niin, että hyvä talouskehitys voi jatkua, työttömyys edelleen vähentyä ja työllisyys parantua.

Me haluamme luoda suomalaisille toivoa tänäänkin.

 

Kommentit