Perjantai, 28.05.2010

Blogi, perjantaina 28.05.2010

Jätelain kokonaisremonttia on puhuttu ja puuhattu pitkään ja viimein saamme sen eduskuntaan ja ympäristövaliokunnan tuleva syksynä. JÄLKI- työryhmän ja ministeriön lausuntokierroksen työn tuloksista on kuulunut huhuja ja valmiita esityksiä. Työ on ollut iso ja varmasti haastava, mutta valitettavasti täysin tyytyväinen tulokseen ei voi olla. Työryhmän ja laajan lausuntokierroksen jälkeen tarkennuksia tarvitaan edelleen. Nyt siis suurin tappelu käydään siitä, kuka jätteen omistaa. Kuka olisi muuten tätä uskonut?

Kuten kaikki ymmärrämme, pääperiaatteena tulee olla jätteen synnyn ehkäisy. Eli ei tuoteta niin paljoa jätettä, ja mahdollisimman suuri osa siitä tulisi olla uudelleen käytettävissä ja kierrätettävissä. Näiden kohtien jälkeen jäljelle jäävä jäte tulee sitten hyödyntää energiana tai muulla tavoin ja viimeiseen vaiheeseen, eli ”loppusijoitukseen” joutuva jätemäärä tulisi olla mahdollisimman pieni. Pitäisi pohtia jopa sitä voisimme rajata tämän jätteenmäärän jopa lainsäädännöllisesti hyvinkin lähelle nollaa prosenttia koko jätteenmäärästä? Nollakin on nimittäin mahdollinen.

Tavoite ei missään nimessä ole helppo. Tärkeä keskustelu, joka nyt käydään, on se, mitä teemme jätteelle, jota ei ole mahdollista kierrättää tai hyötykäyttää. Jatketaanko meillä jätteiden kaatamista penkkaan eli vanhanajan kaatopaikkaan? Onko se hyvä ratkaisu? Mikä on suhtautumisemme jätteenpolttoon? Kuinka paljon laitoksia tarvitsemme? Ja kuinka monelle jätteenpolttolaitokselle on mahdollisuus turvata riittävä jätemäärä jne?

Suomessa noin puolet jätteestä menee edelleen penkkaan, kun Euroopassa moni maa on muutamissa prosenteissa ja jätteenpoltossa aktiiviset maat ovat päässeet puhtaaseen nollaan kaatopaikalle kaatamisessa. Itseasiassa täytyy sen verran oman alueen häntää nostaa, että Kiertokapula on tässäkin hyvin edityksellinen. Kiertokapulan alueen jätteistä alle 20 prosenttia enää löytää paikkansa ”kaatopaikan” penkasta. Mutta onhan sekin vielä varsin paljon.

Tarkasti pohdittava asia uudistuksessa on myös tuottajavastuun laajentaminen esimerkiksi pakkausjätteiden kohdalla. Eli luodaanko pakkausjätteisiin samantyyppinen järjestelmä kuin esimerkiksi paristoilla, ja toimisiko tällainen? Pahoin pelkään, että ei. Ainakin laskusta tulee valtava meidän pitkien etäisyyksien maassamme. On totta, että esimerkiksi SER-järjestelmä on toiminut hyvin, mutta pakkausjätteen suhteen malli ei olisikaan yhtä yksinkertainen. Ideologian värittämässä mallissa vastuu ja samalla myös kustannukset pakkausjätteen kierrätysmahdollisuudesta siirrettäisiin kunnilta yrityksille. Esityskohta on saanut osakseen paljon kritiikkiä, aiheestakin.

Jollain tapaa vasemmistolaista ideologiaa kuvastaa myös alkuperäisessä esityksessä esitetty tarve kunnallistaa jopa koko jätehuollon kilpailutus. Eli niin, että kunta huolehtisi kaikkien asukkaiden jätehuollosta, asukkaan ei tarvitse muuta kuin maksaa iso lasku ja mielellään vielä yhteisvastuullisesti. Tämän mallin puolustajat perustelevat, että näin menetelleen kuljetukset vähenisivät ja maksut pienenisivät. Tavoitteena varmasti ihan mukavia. Mutta keinot nyt täydellisen vääriä. Todellisuudessa tämä kuitenkin tarkoittaisi pienten jätealan yrittäjien tippumista pois pelistä, kun kilpailutusalueet kasvaisivat liian suuriksi. Pienenä, paikallisena yrittäjän kilpailuun osallistuminen tulisi käytännössä katsoen mahdottomaksi. Itse en voi tätä hyväksyä. Asiakkaille eli kuntalaisille tämä tarkoittaisi myös useiden erityispalveluiden mm. jätekaivojen tyhjentämisen ja esimerkiksi siirtolavojen saamisen heikentymistä. Ja puhumattakaan siitä yhteisvastuullisesta maksamisesta mihin malli meidät ajaisi. Nykyinen periaate on, että jokaisen tulee maksaa itse se jäte jonka tuottaa eikä tätä esimerkiksi kunta saa verorahoin kompensoida. Tuo esitetty kunnallistaminen tarkoittaisi kuitenkin juuri tätä. Ja samalla myös sitä, että jokainen kantaisi vastuuta myös naapurinsa jätteista. Eli omalla kierrättämisellä ja vastuullisuudella ei olisi kovinkaan suurta merkitystä ainakaan laskun suuruuteen. Ja surullistahan se olisi sekoittaa vastuullisesti järjestetty jäte huolimattomien pussien sekaan. Kyllä mallin pitää olla sellainen, että se aidosti kannustaa ja vaatii toimiin. Periaatteella sen mitä itse tuotat sen myös itse maksat.

Eli jos jätehuolto viedään kunnalliseksi, tämä tarkoittaisi myös sitä, että jokainen maksaa tasasumman riippumatta siitä, paljonko jätettä tuottaa. Oman ideologiani mukaan tämä ei ole oikein. Ei saa siis unohtaa kokonaistavoitetta, joka on kuitenkin jätteen määrän vähentäminen. Onko oikein, että ihminen, joka kompostoi, kierrättää ja tekee ympäristöfiksuja valintoja kaupassa, maksaa saman verran kuin ihminen, joka tuottaa monin verroin enemmän jätettä? Yksinkertaisesti ei. Jos mahdollistetaan suora sopiminen jätteenkuljetusyrittäjän kanssa, tällöin asiakas myös hyötyy jätteen määrän vähentämisestä suoraan myös jätelaskun pienentymisenä. Tämä on oikeanlaista
kannustavuutta.

Sopimusperusteinen malli ansaitsee siis paikkansa uudessa jätelaissa, niin asiakkaan kuin pienyrittäjänkin näkökulmasta. On kummallinen ajatus, että koko vaalikauden olemme tehneet ratkaisuja, jotka parantavat ihmisten valinnanmahdollisuuksia, mutta nyt oltaisiin menossa päinvastaiseen suuntaan. Monissa palveluissa jopa usein kunnallisissa palveluissa voimme valita sen yrittäjän, joka vastaa tarpeisiimme parhaiten. Miksi näin ei voisi enää tulevaisuudessa tehdä jätehuollossa? Tätä en ymmärrä enkä myöskään hyväksy. Siksi minulle ehto jätelain etenemiseen on sopimusperusteisen mallin turvaaminen ja järjen voittaminen myös ns. täyden tuottajavastuun pohdinnassa.

Katsotaan ja jatketaan työtä ja keskustelua.

….

Ihmetystä on aiheuttanyt myös uudet Nokian puhelimet. Eduskunta on luonnollisesti liputtanut aina kotimaisen merkin väreillä, mutta nyt näyttää hermo kiristyvän täälläkin. Kommunikaattoreita ei enää ole uusia tulossa ja nyt koekäyttöön on otettu uusia E72-mallisia puhelimia. Ihan kauniita, mutta siihen se sitten jääkin. Uskallan epäillä valtaisaa palauteryöppyä kun jatkossa pikkuruisin näppäimin varustettuja puhelimia jaetaan kommunikaattoreihin tottuneisiin isompi kouraisille miehille. Tai jos laitteen vikoja ei saada korjattua. Kysyinkin tuossa yksi päivä, että kuinka moni ostaisi auton josta pitää jokaisen ajokerran aikana ainakin kerran irrottaa akku? No toivotaan, että ongelmat helpottavat ja mallit paranevat, mutta kiviseltä tie näyttää. Ja on varmasti poikkeuksellista, kun kuulin, että nyt myös eduskunta on jo koekäyttämässä Samsungin ja ehkä muidenkin merkkien puhelimia. Sinivalkoista lippua ainakin minä heilutan mieluiten, mutta se vaatii totun korkeaa nokialaista laatua kuitenkin. Vähintäänkin sitä, että puhelimella voi soittaa.

….

Tänään perjantaina ei eduskunnassa tapahdukaan mitään. Eli se siitä kiireestä ja kiireen väittämisestä. Erityisesti SDP:n leiristä on levitetty väitteitä, että mm. energiapakettia käsiteltäessä olisi talossa kiirettä ja kiirehtimistä. Mutta nyt kuitenkin heidän toiveestaan koko perjantai ruksattu yli ja he keskittyvät puoluekokoukseen. Jos aidosti olisi kiire niin varmasti tämä eduskuntatyö nyt laitettaisiin kaiken muun edelle. No nyt meille muillekin sitten tyhjä päivä eduskunnan osalta. Tyhjä siitä ei muuten todellakaan tule. Töitä on pöytä pullollaan. Nyt niiden pariin.

….

Kello 20.12 ja juuri pihätöistä kotiin. Sade hieman sotki suunnitelmia, mutta illansuu olikin sitten jo kaunista. Pihat jälleen kauniissa kunnossa ja näin työntäyteinen päivä sai työntäyteisen lopunkin. Päivällä tuli tehtyä useampikin kirjoitustyö valmiiksi ja myös tulevan maanantain seminaariasiat alkavat olla mallillaan. Maanantaina kokoonnumme nimittäin nyt jälleen Oikea Suunta -seminaariin Vanajanlinnaan ja tällä kertaa keskustelussa esillä Helsinki-Tampere -kasvukäytävän tulevaisuus ja nimenomaan Riihimäen ja Hämeenlinnan seutujen näkökulmasta. Pääpuhujana mukana asuntoministerimme Jan Vapaavuori ja kommentoijina Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka ja Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Heimonen. Maapolitiikan lisäksi teemana myös alueemme kilpailukyky ja menestystarinat ja niistä myös mielenkiintoisia puheenvuoroja luvassa niin yritysmaailman huipulta kuin urheilunkin menestyksestä. Semma ei ole julkinen, mutta jos joku teistä haluaa mukaan tulla niin laittakaapa viikonlopun aikana viestiä minulle timo.heinonen@eduskunta.fi niin järjestän asian.

Mutta nyt siis perjantai-ilta. Se tänään vapaa ja huomenna sitten aamusta ensin Lahteen puolustusministerimme Jyri Häkämiehen ja KaMujen kanssa Hei, me kaikki puhutaan maahanmuutosta -keskustelutilaisuuteen ja iltapäivällä sitten Lopen Urheiluautoilijoiden puheenjohtajan Kare Aspin kutsumana Hyvinkään Vauhtipuistoon seuraamaan SRC:n kauden toista kilpailua ja samalla puhumaan Lopen ja Riihimäen seudun tulevaisuudesta. Mielenkiintoinen päivä siis tulossa.

Kommentit