Perjantai, 28.01.2011

Blogi, perjantaina 28.01.2011

”Se opetus, minkä ennen kaikkea tahtoisin painaa tulevan sukupolven tietoisuuteen, on tämä: eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihamiehen miekka.”

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta Marsalkka Gustaf Mannerheimin kuolemasta. Marsalkka kuoli Sveitsin Lausannessa 28. tammikuuta 1951 83 vuoden iässä.

Pitkä, upea, vaiherikas ja tuloksekas elämä, joka ansaitsee kunnian tänäänkin.

”Candida pro causa ense candido”

….

Tänään uusi päivä jälleen eduskunnassa. Valiokuntien kokoukset jo odottavat ja kello hieman yli seitsemän. Aika suunnata matka eduskuntaa kohden. Illlalla sitten kutsuvieraaksi Jukka Rintalan taiteilijajuhlaan ja juhlanäytökseen ja viikonloppu kokoomusasioiden ja eduskuntavaalien parissa. Mutta palaan muutamaan ajankohtaiseen aiheeseen tänään vielä täälläkin. Kannattaa siis poiketa.

Keskustelu lapsilisistä on käynyt kuumana. Hyvä niin. SDP:n Maria Guzenina-Richardsonin esitys nykyisen lapsilisäjärjestelmän perusperiaatteen murentamisesta on saanut aikaan aikamoisen vastareaktion. On ollut hyvä, että valtaosa on asettunut puolustamaan lapsilisiä ja myös sitä, että lapsilisä olisi jokaiselle oikeus. Keskusteluun on noussut myös se, miten lapsilisä vaikuttaa kaikista pienimmällä elävien toimeentuloon toimitulotuen osalta. Itse näen niin, että lapsilisän pitäisi olla kaikille ns. etuoikeutettua tuloa ja tätä kautta vahva yhteiskunnan signaali ihan jokaiselle perheen ja lasten arvostuksesta. Siksi en hyväksynyt Guzeninankaan esityksiä lapsilisien leikkaamisesta ja siksi minusta tämä toimeentulotuki-problematiikkakin pitäisi käydä läpi.

Yle kertoi, että noin 50 000 perheen toimeentulo leikkaantuu lapsilisien myötä. Tämä siis merkitsee sitä, että jopa joka kymmenennessä perheessä lapsilisät on periaatteessa leikattu pois tai ne leikkaavat perheen tuloa. Lapsilisien ja toimeentulotuen toisiinsa vaikutuksen vuoksi lapsilisiä jätetään maksamatta noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä on perua 90-luvun lamasta, kun vuonna 1994 lapsilisät ja toimeentulotuki kytkettiin toisiinsa.

Olen tyytyväinen, että nyt asia on nostettu vahvasti esille. Meidän puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesikin, että ”meidän pitää priorisoida ensisijaisesti peruspäivärahalla olevia. Tämä hallitus on luopunut ajatuksesta, että kaikille annetaan pikkaisen lisää. Mieluummin valtio antaa 170 euroa kaikista pienemmillä tuloilla eläville kuin jokaiselle suomalaiselle viisi euroa”.

Minusta tämä on hyvä perusperiaate.

….

Eduskuntaviikko näin pulkassa. Tänään mielenkiintoinen asiantuntijakuuleminen Sipookorven kansallispuistosta ja sivistysvaliokunnassa digiasiaa. Monenlaista siis täälläkin tapahtuu. Ja erittäin mielenkiintoisena Toyotan ja Fortumin sähköautoinfo ja pääsin myös itse koeajamaan vielä vain koekäytössä olevaa uutta tepselihybridiä eli autoa jossa bensamoottorin rinnalla on pistokkeesta ladattava akusto joka myös ajonaikana kerää mm. jarrutuksista energiaa. Itseasiassa nytkin ajelin oikeastaan koko koeajon sähköllä eli vain yhdessä tiukemmassa kiihdytyksessä sain kaupunkiajossa bensamoottorin hörähtämään. Kannattaa tutustua ja toivottavasti jo ensi vuonna myynnissäkin.

Päivän kova ja myönteinen uutinen on kuitenkin peruskoulumme pienentyvät opetusryhmät.

Perusopetuksen ryhmäkoot selvitettiin nyt siis toista kertaa. Eli koskaan ennen kokoomuslaisia opetusministereitämme ei maassa kukaan opetusministeri ollut ollut kiinnostunut huhuja enempää koulujemme opetusryhmäkoista. Nyt Sarkomaa aloitti faktatiedon keruun ja opetusministeri Henna Virkkunen jatkoi nyt tehtävää toisella koonnalla. Tulos on hyvä – keskimääräinen opetusryhmäkoko Suomessa on pienentynyt hieman kaikilla luokka-asteilla. Ensimmäisen kerran vastaava selvitys siis tehtiin vuonna 2008.

Opetusministerimme Henna Virkkunen totesikin tuloksia esitellessään tänään Educa-messuilla, että ”suunta on oikea. Ryhmäkokojen pienentyminen tukee tavoitetta, että opettajalla olisi enemmän aikaa oppilaalle.”

Ja fakta on myös se, että tässä tuloksessa näkyy vasta tuon ensimmäisen jakamamme 16 miljoonan euron vaikutus, joka kunnille suunnattiin valtionosuuksina 2009. Tänä vuonna tuo vuosittainen summa on lähes tuplattu 30 miljoonaan euroon.

Virkkunen kertoi, että keväällä 2010 keskimääräinen opetusryhmäkoko oli 1.-6. luokilla (mukana esiopetus ja yhdysluokat) 19,21 oppilasta, kun vuoden 2008 keväällä luku oli 19,57. Suomenkielisissä kouluissa opetusryhmien keskimääräinen koko oli 19,61 ja ruotsinkielisissä 16,96. Ryhmäkoot ovat pienentyneet kaikilla luokka-asteilla vuoteen 2008 verrattuna. Ryhmät ovat pienentyneet eniten 4. – 6. luokilla.

Vuosiluokilla 7.-9. ryhmäkoot ovat hieman pienentyneet. Vuonna 2010 keskimääräinen ryhmäkoko oli 17,14 oppilasta (vuonna 2008 17,3 oppilasta).

Opetusryhmäkokojen vaihtelu on hieman kaventunut, mutta erot ovat edelleen suuria. Pienimmät opetusryhmien keskikoot ovat 1-6 luokilla Utsjoella, Enontekiöllä, Luhangalla ja Puumalassa. Suurimmat opetusryhmäkoot ovat Keravalla, Kemissä, Valkeakoskella ja Vantaalla. Utsjoella opetusryhmän keskikoko oli 6,08 kun Keravalla luku oli 25,07.

Suurimmista kaupungeista 1-6 luokkien opetusryhmäkoot olivat suurimpia Vantaalla (22,76) ja Lahdessa (22,5). Pienimpiä ryhmät olivat Oulussa (20,25) ja Espoossa (20,3). Verrattuna vuoteen 2008 opetusryhmäkoot olivat pienentyneet eniten Porissa ja Helsingissä. Vuosiluokkien 7-9 suurimmat opetusryhmät olivat Vantaalla ja Jyväskylässä (18,82) ja pienimmät Helsingissä (16,79) ja Espoossa (16,94). Eniten ryhmät olivat pienentyneet alaluokkien tavoin Helsingissä ja Porissa.

Suurten oppilasryhmien määrä on vähentynyt vuodesta 2008. Yli 30 oppilaan ryhmien osuus kaikista ryhmistä oli 1,7% kun vuonna 2008 osuus oli 2,4%. Toiseksi suurimpien, 25-29 oppilaan ryhmien, määrä väheni noin 17,8 prosentista 15 prosenttiin. Vastaavasti alle 20 oppilaan ryhmien osuus kasvoi. Suurten opetusryhmien osuus väheni erityisesti 4. 5. ja 6. luokilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on siis jakanut valtionavustusta ryhmäkokojen pienentämiseen. Vertailua vuoteen 2008 tehtäessä on huomioitava, että ryhmäkokoihin on vaikuttanut vuoden 2009 perusopetuksen yksikköhintojen mukana jaettu 16 miljoonan euron summa. Vuodelle 2010 jaettu 30 miljoonan euron perusopetuksen ryhmäkokojen pienennysraha näkyy vasta osittain ja tulee näkymään kokonaisuutena siis vasta vuoden 2012 tuloksissa.

Eli tuloksia olemme saaneet aikaan ja tosiasiahan on se, että juuri perusopetuksen opetusryhmien koolla on vaikutusta yleiseen kouluviihtyvyyteen, oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin, henkilökohtaiseen ohjausaikaan ja tätä kautta oppimistuloksiin. Koulutuksenjärjestäjän tulee taata turvalliset ja viihtyisät koulutilat oppilaille. Tietojen pohjalta voidaan todeta, että opetusryhmien koon pienentämiseen suunnatut varat ovat vaikuttaneet peruskoulujen opetusryhmäkokoihin.

Toivotaan, että myös seuraava hallitus panostaa edelleen samalla tavalla perusopetuksen laadun parantamiseen ja perusopetukseen yleensä. Siinä tämä nykyinen hallitus jää historiaan ennätyksiä tehneenä. Ja hyvä niin.

….

Mutta nyt tästä eteenpäin. Tänään vielä annamme kollegani Arto Satosen kanssa julkisuuteen aika kovan luokan esityksen Pirkanmaan ja Hämeen kilpailukyvyn ja menestyksen vahvistamiseksi. Odottaakan.

On tässä illan ja päivän aikana huolestuneena seurannut Egyptin tilannetta. Lähimpäni ovat siellä matkalla ja nyt en ole heihin saanut yhteyttä. STT kertoi tietoliikenneyhteyksien olevan poikki. Ja sen jälkeen maahan julistetun koko maan kattava ulkona liikkumiskielto. Isän huoli on vahva. Toivotaan parasta.

Aivan upea Jukka Rintalan 35-vuotistaiteilijajuhla. Klaus K:n Rake sali oli ääriään myöten täynnä kun Jukan parasta osaamista esittelivät maamme johtavat mallit ja kertakaikkisen upea näytös olikin. Jukan minulle lahjaksi suunnittelema kahvikuppi oli myös illan kuuma puheenaihe monenkin toimesta ja itsekin odotan sitä suurella innolla. Siitä tulee huikea juttu vielä.

Rintalan illasta sitten Mannerheimintien toiselle puolelle Fatbardhe Hetemajn ja kumppaneiden kanssa Finnish Catwalk -tapahtumaan Wanhalle Ylioppilastalolle. Siellä maamme muut johtavat suunnittelijat paikalla ja esillä kovimmat tuotemerkkimme ja brändimme. Ja upeaa oli myös nuorten lahjakkaiden suunnittelijoiden esiinmarssi ja myös palkitsemisen muodin ja suunnittelun illassa.

Mutta nyt Axl Smithin keikan kautta kotiin. Kello jo puoli yksi ja huomenna aikainen herätys. Puoluevaltuustoa ja hallitusta ja illalla perinteikkäät Kallenpäivät Riihimäellä.

 

 

Kommentit