Perjantai, 27.11.2009

Blogi, perjantaina 27.11.2009

Eilinen ilta siis venyi jälleen pitkään ja tänään aikainen aamu. No ne sopivat sitten hyvin pariksi. Tuoreimmat työllisyystilannetiedot kertovat, että tilanne on pahentunut viime kuukausina maanlaajuisesti. Tässä joku päivä kävin hieman läpi Hämeen tilannetta ja meillähän tilanne vaihtelee alueittain erittäinkin paljon. Siksi tässä tarvitaankin nyt erilaisia täsmätoimia niin alueellisesti kuin väestöryhmittäinkin. Sillä esimerkiksi nuorisotyöttömyys on kasvanut suhteessa kaikkein eniten. Alle 25-vuotiaiden työnhakijoiden määrä on lisääntynyt vuodessa noin 13 000:lla ja nyt lokakuun lopussa nuoria työttömiä oli 34 000. Tämä ryhmä vaatii oman toimenpidekokonaisuuden ja pahaa pelkään, että ensi kevät tullee olemaan nuorten kohdalla vieläkin pahempi kun moni nuori valmistuu ammattiin. Työttömyyteen valmistuminen on aina ikävää ja se pitää pyrkiä hoitamaan niin, että työtakuu toteutuu ja uudet ammattilaiset pääsevät töihin mahdollisimman pian valmistumisensa jälkeen.

Tilastokeskuksen mukaan kuukaudessa työttömyys on nyt pahentunut 23 000. Nyt työttömiä on 215 000 eli 8,2 prosenttia työikäisistä. Vuodentakaiseen verrattuna se on noin 60 000 enemmän. Eniten työttömien työnhakijoiden määrä näyttää kasvaneen Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja myös Varsinais-Suomessa.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi hieman lokakuussa. Vuodessa pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttöminä olleiden määrä kasvoi 1 700. Nyt heitä on lähes 43 000. Lomautettujen määrän on arvioitu olevan vajaa 80 000. Se on pysynyt nyt viime kuukausina kutakuinkin samoissa luvuissa.

Toivotaan ja vaaditaan, että työministeri Anni Sinnemäki nyt hoitaa tehtäväänsä mahdollisimman tehokkaasti ja osoittaa näille erityisille ryhmille erityisiä toimenpiteitä. Kauniit puheet eivät enää tässä tilanteessa riitä.

Kuntatyöntekijöiden lomautukset puhuttavat myös koko ajan. Itse suhtaudun erittäin kielteisesti yleisesti lomautuksiin, mutta työntekijöiden lakko-oikeuden tapaan siihen on oltava myös työnantajilla mahdollisuus. Näihin oikeuksiin ei yksipuolisesti pidä puuttua kuin silloin jos niillä vaarannetaan esimerkiksi maamme turvallisuus tai vakaus. Mutta lomautuksista kaikista huolestuttavimpia ovat ne joiden vaikutukset eivät todellakaan jää lomautusaikaan vaan ovat paljon kauaskantoisempia. Tällaisia ovat tietenkin terveydenhoidon ja vanhustenhoidon lomautukset missä harvoin varsinaista säästöä edes saavutetaan sekä tietenkin lapsiin kohdistuvat säästötoimenpiteet kuten erityisesti opettajien lomautukset.

On varsin lyhytnäköistä uskoa, että opettajien lomautuksilla ei olisi mitään vaikutusta lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja siksi onkin hyvä, että mm. OAJ ja myöä vanhemmat ovat tarttuneet tähän huoleen. Nyt asiaan otti kantaa myös Itä-Suomen lääninhallitus, joka totesi tai oikeastaan edellytti, että lomautukset eivät saa vaikuttaa mitenkään oppilaan erityisopetukseen. Lääninhallitus ei todennut opettajien lomautuksia laittomiksi, mutta totesi, että myös lomautusten aikana on annettava jokaiselle oppilaalle annettava tuki- ja erityisopetusta sen mukaisesti kuin kunta on päättänyt. Tämä on periaatteessa sellainen vaatimus, että erityisopettajien lomauttuminen on tämän jälkeen käytännössä mahdotonta.

Itä-Suomen lääninhallitus totesi myös ensimmäistä kertaa, että opettajien lomautukset eivät voi olla useampaa päivää. Näin itseasiassa ensimmäistä kertaa otetaan kantaa siihen, ”minkä pituiset lomautukset rikkovat oppilaiden oikeutta opetukseen”. Tätä linjausta onkin kaivattu ja odotettu ja hyvä, että se nyt myös saatiin. Lääninhallituksen päätöksen mukaan yhden päivän lomautus ei vielä riko oppilaan perusoikeuksia. Hyvä linjapäätös.

Tänäkin syksynä valitettavasti ja kaikesta huolimatta jopa 80 000 oppilasta joutuu kärsimään lomautusten takia. Se tarkoittaa sitä, että ainakin noin 6000 lastentarhanopettajaa, opettajaa ja rehtoria lomautetaan. Toivotaan, että tämä Lääninhallituksen antama päätös nyt vielä vaikuttaa näihin suunnitelmiin lasten ja nuorten kannalta positiivisella tavalla.

Eilen saimme sitten myös positiivisia uutisia, kun Euroopasta kantautui tieto, että työmme Olli Rehnin painavamman komissaarisalkun hyväksi näyttäisi tuottavan tulosta. Ennakkotiedot kertovat, että Rehn voisi saada jopa talouskomissaarin paikan. Toivotaan, että näin myös käy. Nyt kuitenkin työmaalla jo eteenpäin. Ympäristövaliokunta jo kutsuu.

….

Tutut aiheet jatkuivat valiokunnissa eli Itämeri ympäristövaliokunnassa ja sivistysvaliokunnassa aloitimme maaseutupoliittisen ohjelman läpikäynnin koulu- ja sivistyspuolen kysymysten valossa. Sitten lyhyt täysistunto äänestysten parissa ja odotetusti kaikki opposition esitykset kaatuivat selkein numeroin. Hieman enemmän ja hieman lisää -politiikka ei tuottanut siis tulosta. Sama viesti näyttää myös tulevan kansalta. Tänään saimme tuoreimmat Ylen teettämät puolueiden kannatusluvut ja näyttää siltä, että SDP:n vaihtoehdottomuus ajaa äänestäjiä Arhinmäen ja Vasemmistoliiton taakse. SDP menetti kuukaudessa lähes saman verran kannatustaan kun arhinmäkeläiset lisäsivät. Odotettu liike. Oma kannatuksemme on pysynyt vakaana ja avoin ja rehellinen politiikka näyttää kantavan hyvää tulosta. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että tiukassakin paikassa joukkojemme yhtenäisyys on säilynyt ja Jyrki Katainen on määrätietoisesti johtanut niin puoluetta kuin maammekin taloutta. Olemme hyvin tiedostaneet, että ajat ovat vaikeat ja kaikki voitava on tehtävä, mutta myös sen, että millään keinolla emme pysty turvaamaan nyt kaikkia työpaikkoja ja estämään työttömyyden kasvua. Mutta erilaisten arvioiden mukaan ilman Euroopan kärkipäässä olevaa talouden elvyttämistä maamme tyttömyys olisi noin 100 000 synkempi. Ei siis aivan mitättömiä tekoja. Mutta niin kuin viikolla kirjoitin on työttömyys ja erityisesti myös nuorisotyöttömyys kasvanut maailman laajuisen talouskriisin seurauksena ja heidän eteen on nyt tehtävä kaikki mahdollinen. Pitkäaikaistyöttömien joukon emme saa antaa kasvaa vaan jokaisen tietä takaisin töihin pitää nyt tasoittaa. Tässä odotaamme vihreiden puheenjohtajalta, työministeri Anni Sinnemäeltä nyt nopeita ja konkreettisiä toimia ja esityksiä.

Sitten iltapäivällä hyvä lounas vuosien takaan ystävän kanssa ja sen jälkeen Riihimäen kautta takaisin Lopelle. Nyt vapaa ilta edessä ja huomenna jatkan ”Tavattavissa vaalien välilläkin” -kiertuettani ja edessä jouluglögit Hollolan Joulutorilla kello 11-12.30. Hollolaan on aina niin mukava mennä. Tänään sovimme jo vastaavia glögitilaisuuksia Riihimäelle ja Hämeenlinnaankin. Ja tottakai myös kotikunnassani Lopella Kokoomuksen Jouluglögit perinteiseen tapaan ohjelmassa.

Ja aivan lopuksi haluan onnitella Suomea ja Olli Rehniä. Kova työ ja osaaminen palkittiin ja saimme yhden tärkeimmistä komissaarisalkuista alkavalle kaudelle. Rehn siirtyy nyt laajentumiskomissaarin paikalta talouskomissaariksi. Talouskomissaarin salkku on painava ja vaativa varsinkin tässä taloustilanteessa ja erityisen mielenkiintoiseksi maamme kannalta sen tekee sekin, että Rehn tulee tässä tehtävässä osallistumaan myös johtavien talousmahtien G20-ryhmän kokouksiin. Hieno juttu.

Mutta huomenna toivottavasti mahdollisimman monen kanssa näemme Hollolan markkinoilla. Ja sitten illalla Lopen Yrittäjäjuhlassa tietenkin.

Kommentit