Perjantai, 27.08.2010

Blogi, perjantaina 27.08.2010

Miten pienestä lehdistö saa rakennettua ihmisten suihin lähes kohun. Jopa yhdestä lauseesta. Hyvä esimerkki oli vaikkapa se miten nyt on kohuttu Jyri Häkämiehen Venäjä-puheesta. Venäjä-puhetta siitä on vaikea edes saada, kun koko puheenvuorossa Venäjä mainittiin vain yhdessä lauseessa. Aivan uskokaa tai älkää niin vain yhdessä lauseessa.

Lause kuului näin:  ”Venäjä on ilmoittanut aikovansa korottaa puolustusbudjettia ensi vuonna 20 prosenttia”.

Tämä lause oli siis ainoa mitä Häkämies Venäjästä sanoi ja se oli lisähuomio siihen kun ministeri kertoi laajasti puheenvuorossaan miten länsimaat säästävät kovalla kädellä puolustusbudjeteistaan. 

Tässä tuo Häkämiehen koko puhe aukikirjoitteluna nauhoituksesta: http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=36527:taessae-on-haekaemiehen-kohupuhe-venaejae-panostaa-suurvalta-asemaan&catid=1:politiikka&Itemid=3.

Nyt voi siis kyllä hyvin kysyä mikä tässäkin puheenvuorossa oli Venäjä-suhteitamme vahingoittavaa? Minusta ei ainakaan mikään. Ehkä pientä tarkkuuta uutisointiin ja yleiseen keskusteluunkin.

….

Toisaalta voisi hyvin kysyä voisiko itänaapurikin käyttää rahojaan toisin. Minusta voisi. Eilen esimerkiksi uutisoitiin miten yhteistyöllä rakennettu jätevedenpuhdistamot ovat tuoneet hyviä tuloksia Itämerelle. Pietarin 5 miljoonan asukkaan kaupungin jätevesistä puhdistetaan jo nyt 92 prosenttia ja vuoden loppuun mennessä luku on 93,5 ja 2011 tavoite on 95 prosenttia. Niin kuin hyvin tiedämme, että vielä 90-luvun loppupuolella Pietarin kaupunki oli Itämeren tämän alueen suurin yksittäinen ravinnekuormittajana. Hesari kertoikin, miten maamme ympäristökeskuksen limnologi Seppo Knuutila kertoi toimenpiteiden jo näkyvän merellä.

Mutta samaan aikaan kuulin eilen, että laitteiden Pietarin puhdistamojen huoltoon ja varaosiin ei ole varauduttu lainkaan ja pahimmillaan kuulemma jo toisia kohtia puretaan saadakseen toisen pään toimimaan. Siis varaosiksi purkua?? On käsittämätöntä jos tilanne on tällainen ja jatkuvaa huoltoa tarvitsevien laitosten huoltoon ei ole varauduttu lainkaan? Ja kyllä minä miettisin kaksi kertaa muutenkin sen rahan määrää mitä esimerkiksi me suomalaiset Venäjälle joka vuosi puskemme. Kyse siis ns. lähialueyhteistyöstä, kehitystoiminnasta, eli tuesta mitä julkisin varoin teemme Venäjällä. Maamme tukee edelleen kymmeniä eri hankkeita Venäjällä tämän lähialueyhteistyön nimissä. Ensi vuonna rahaa palaa tänne alueelle noin 13,5 miljoonaa euroa. 

Kokonaan en tätä työtä itse lopettaisi, mutta se vaatisi tiukkaa uudelleen kohdentamista ja kehittämistä. Osa näistä hankkeista on maamme kannalta erittäinkin tärkeitä ja hyödyllisiä. Esimerkiksi juuri tuo Pietarin jätevesienpuhdistuksen rakentaminen ja kehittäminen. Se parantaa ja vaikuttaa suoraan yhteisen Itämeremme tilaan. Siihen kannattaa panostaa vaikka tosin luulisi, että Venäjällä olisi siihenkin varaa, jos hieman toisella tavalla esimerkiksi nuo puolustusvoimien rahalisäykset käyttäisi. Mutta se on oma juttunsa. Itse nyt karsisin hankkeita ja keskittyisin erityisesti siihen, että nyt rakennettu puhdistamokokonaisuus toimisi myös huomenna. Jos vaikka Suomi huolehtisi siitä omana osanaan kaikkien muiden hankkeiden sijaan, joista monien vaikutusta maahamme on vaikea löytää.

….

Toinen asia mikä tässä on aiheuttanut keskustelua ja ihmetystäkin on uutiset jotka kertovat, että Helsingin kaupunki suunnitteli rajoitteita maalämmön rakentamiselle kaukolämpöverkon alueelle. On vaikea löytää perusteita miksi näin toimittaisiin? Minusta ei ainakaan oman kaukolämpöyhtiön ”tukeminen” ja jopa määräävän markkina-aseman turvaaminen ole siihen riittävä eikä ollenkaan hyväksyttäväkään syy vaan kyllä perusteiden pitää nousta ympäristönäkökulmista. Maalämpö pärjää erinomaisesti tässä ympäristönäkökohtavertailussa ja on vaikea löytää syitä sen rajoittamiseksi tai jopa kieltämiseksi.

Hesarissa eilen Helsingin Energian toimitusjohtaja Seppo Ruohonen totesi, että kaupungin uusille asuinalueille Kalasatamassa, Jätkäsaaressa ja Östersundomissa ei pitäisi rakentaa nollaenergiataloja. Syynä se, että ne söisivät kaukolämpöjärjestelmän tehokkuutta. Ja on jopa jotkut väittäneet, että kaukolämpö on maalämpöä ympäristöystävällisempää. En aivan heti usko. Ja riippuu se ainakin valtavasti myös siitä miten tuo kaukolämpö tuotetaan. 

Kielto tai rajoittaminen ainakin näin nopeasti tuntuisi aika erikoiselta, mutta olen varma, että keskustelu tästäkin jatkuu. Ensi vuonna muuten tulee myös aivan uudenlainen tukikin taloille jotka päättävät siirtyä maalämpöön ja lämpöpumppuihin. Budjettiriihessä nimittäin sovittiin 30 miljoonan euron tuesta uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton tehostamiseksi. Uutta erityistä tukea olisi tarkoitus myöntää siis ensi vuonna lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa. Tukea ei ainakaan aluksi ole tarkoitus osoittaa ainakaan uudisrakentamiseen, mutta ei myöskään kaukolämmitteisille taloille.

Lisäksi ensi vuonna 2011 asuntojen korjausavustuksiin käytetään yhteensä 90,5 miljoonaa euroa. Tästä noin puolet menee energiauudistuksiin ja toinen puoli korjaus- ja terveyshaitta-avustuksiin.

….

Tänään suuntaan Riihimäelle. Päivä maakunnan ja seutukunnan asioiden parissa. Ja sitten illalla metsästäjätutkinto ja metsästäjäkurssi Riihimäellä Metsästysmuseolla ja huomenna ratapäivä Lopen ampumaradalla.

….

Kello 22.39 ja juuri Riihimäen Metsästysmuseolta kotiin. Neljä tuntia tiukkaa koulutusta metsästyksestä ja sen lainsäädännöstä. Hieno joukko väkeä jälleen kurssilla ja paljon opittiinkin. Huomenna sitten jatkamme Lopen Ampumaradalla aseenkäsittelyn ja ammuntaharjoitusten parissa koko pitkän päivän.

Mutta hieno illan uutinen oli tuorepuoluegallup. Tällä viikolla tehdyissä haastatteluissa puolueemme suosio oli 24,6 prosenttia. Siis aivan ennätyslukuja pitkään aikaan. Kuukausimittauksessakin kokoomus jatkaa selkeästi suurimpana puolueena ja SDP:n kannatus edelleen hienoisessa laskussa ja keskustan samoissa luvuissa kuin heinäkuussa eli 19,7 prosentissa. Merkille pantavaa oli myös perussuomalaisten kannatuksen nousu ja vasemmistoliiton ja vihreiden alamäen jatkuminen. Vasemmistoliiton kannatus putosi nyt jo 7,5 prosenttiin ja puolue kartalla enää kuudenneksi suurin tai toisinpäin ajateltuna kolmanneksi pienin. Takana enää vain RKP ja pienimmäksi tippunut kristilliset. Kristillisille enää vain 3,9 prosentin kannatus. Mielenkiintoisia lukuja siis, mutta matka on pitkä ja tie on kivinen ja vaikea. Mutta olen tyytyväinen ennen muuta siihen, että vastuunkantoa ja vaikeidenkin ratkaisujen tekemistä arvostetaan. Näin on Suomessa ollut aina vaikeina aikoina. Kiitos siitä yhtenäisyydestä.

Mutta nyt pakko luovuttaa jälleen. Huomenna aamulla jo aloitamme ampumaradalla ysiltä. Ja huomenna sitten meillä Lopella myös upeat Harrastemessut. Ei muuten ihan heti uskoisi miten paljon kaikkea ja miten erilaista tekemistä ja harrastamista näinkin pienestä kunnasta löytyy. Tervetuloa mukaan!

 

 

 

Kommentit