Perjantai, 27.04.2007

Blogi, perjantaina 27.04.2007

Tänään uuden hallitusohjelman käsittely jatkuu ja äänestämme siitä ja hallituksen luottamuksesta. Kohtuullisen hampaattomaksi on jäänyt opposition kritiikki – oikeastaan lähes turhanpäiväiseksi leukojen loksottamiseksi.

Yksi hyvä esimerkki siitä oli kokeneen kansanedustaja Matti Ahteen puheenvuoro hallitusohjelman käsittelyn aikana keskiviikkona 25.4. Ahde arvosteli perintöveron poistoa ja korjauksia todeten: ”Varallisuusvero poistettiin kaikilta.” Hieman hymyilytti eduskuntaa, kun varallisuusvero siis poistettiin myös köyhiltä. Sellaista se elämä on.

Varallisuusveron poisto oli kuitenkin tärkeä askel koko yhteiskuntamme kannalta työllisyysnäkökulmasta. Se edisti yrittäjyyttä ja tuki myös kotimaista omistajuutta. Nämä ratkaisut tehtiin yrittäjyyden ja ennen muuta työllisyyden parantamisen näkökulmasta, kuten nyt myös perintöveron uudistus. Hallitus esittää nyt yritysten sekä maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksissa täydellistä perintöverovapautta, mutta myös merkittäviä uudistuksia verotukseen muuten. Myös alaikäisten lasten ja lesken asema perijöinä helpottuu. Myös ns. verovapaan perinnön raja nousee. Nykyinen verovapaa raja on vain 3400 euroa ja nyt se noussee reiluun 20 000 euroon.

Toisaalta jo vuonna 2004 puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesi 17.12., että hän poistaisi perintöveron kokonaan joskin siirtymäajalla, jotta valtiontalous voisi sopeutua verotuoton menetyksiin. Olen täysin samaa mieltä ja olen valmis perintöverosta luopumiseen kokonaisuudessaankin. Uudistuksen voisi aloittaa nyt heti mitä pikimmin poistamalla perintövero kokonaisuudessaan lähiomaisilta ja edetä siitä määrätietoisesti muiden maiden esimerkin mukaan eteenpäin.

Tänään siis äänestämme hallitusohjelmasta ja hallituksen luottamuksesta kello 13 alkaen ja sitä ennen ryhmäkokous.

….

Kello 17.15 ja juuri kotiin. Päivällä kunnanhallituksessamme tämän vuoden alussa aloittanut Saija Grönholm kävi lounaalla eduskunnassa. Ensimmäinen kerta hänellä tässä talossa. Kävimme läpi kuntamme ajankohtaisia asioita, mutta myös jo pian edessä olevia kunnallisvaaleja ja valmistautumista niihin. Saija tulee olemaan seuraavissa vaaleissa uskoisin varma läpimenijä Läyliäisiltä ja hänellä vahvaa annettavaa kuntamme kehittämiseen. Osaava ja fiksu henkilö, josta varmasti vielä kuulemme.

Lounaan jälkeen pidimme eduskuntaryhmän kokouksen. Kävimme läpi poliittista tilannetta ja samalla valitsimme ryhmämme edustajat eri toimielimiin ja hallintoneuvostoihin. YLE:n hallintoneuvostoon valitsimme puheenjohtajaksi Kimmo Sasin. Jäseniksi valittiin Sirpa Asko-Seljavaara, Pertti Hemmilä, Tuulikki Ukkola, Tapani Mäkinen ja Lyly Rajala. Pankkivaltuutetuiksi meiltä tulevat Pekka Ravi, Marja Tiura ja Ben Zyskowicz.

Listalla oli toistakymmentä eri toimielintä ja valinnat sujuivat ilman äänestyksiä. Mutta ryhmäkokouksen jälkeen suuressa salissa pääsimme äänestämään. Hallitusohjelman tiedoksiantokeskustelun jälkeen tänään äänestimme neljästä opposition jättämästä epäluottamusponnesta. Vastalauseet kaatuivat selvin numeroin ja istunto oli ohi vajaassa vartissa. Hallitusohjelma sai eduskunnan siunauksen kuten myös uusi hallituskin.

Minulle nopea istunto sopi hyvin. Olin saanut Paloheimolta kutsun tänään Riihimäen Voimalaitoksen alasajon juhlaan ja näin ollen ehdin ajoissa paikalle hienoon ja historialliseen juhlaan. Oli upea juhlistaa hetkeä keskellä suuria voimalaitoksen myllyjä, mitkä vasta eilen olivat päättäneet vuosikymmenten työt lämmön ja sähkön tuottajina. Nyt suojeltu talo odottaa uutta elämää ja toivoisin, että YIT:n suunnitelmien mukaan talosta saataisiin teatterin ja kulttuurin keskus täydennettynä kongressi ja ravintolapalveluilla. Sellaisella olisi tilausta loistavien yhteyksien läheisyydessä junaradan tulevan Matkakeskuksen tien toisella puolella.

Nyt siis kotona. Tänään vapaa ilta ja upea kevätilta onkin.

Kommentit