Perjantai, 27.02.2009

Blogi, perjantaina 27.02.2009

Uusi aamu. Eilen yliopistolain keskustelun lopussa salissa ei enää näkynyt yhtään opposition edustajaa. Suuri uudistus näytti siis kiinnostavan lopulta vain hallituspuolueiden ja lähinnä keskustan ja kokoomuksen kansanedustajia. Hieman ihmettelimme tilannetta. Kello oli hieman yli kymmenen kun keskustelu päättyi ja nyt jatkamme työtä sivistysvaliokunnassa tämän valtaisan suuren lakiuudistuksen kanssa. Olenkin jo tavannut lainantamisen jälkeen opiskelijoita asian tiimoilta ja hyvä keskustelu lain työstämisestä edelleen jatkuu. Nyt on aika hioa lain särmiä vielä sivistysvaliokunnassa laajan ja perusteellisen asiantuntijakuulemisen kautta jossa tulemme kuulemaan niin opiskelijoita, henkilökuntaa kuin kaikkia joita laki tullee voimaan tullessaan koskettamaan. Mutta nyt kuitenkin lakivaliokunta ja alkoholirikosten jatkokäsittely. Työtä.

….

Tänään aikalailla normipäivä eduskunnassa. Valmistavia ja yksityiskohtaisia käsittelyjä valiokunnissa ja sitten lyhyt täysistunto perjantain tapaan. Maamme osallistumisesta kriisinhallintaan Tshadissa ja Keski-Afrikassa oli tänään lähetekeskusteluussa, mutta keskustelu venyi ja suurenvaliokunnan kokouksen takia jouduimme siirtämään osan keskustelusta ensi viikkoon. Päähenki tänään oli varsin yksimielinen. Maamme osallistuminen YK:n kriisinhallintaoperaatioon sai kiitosta joka laidalta ja keskeltäkin. Mutta minusta on keskeisen tärkeää, että nyt kaikki tiedostavat, että tällaisiin operaatioihin liittyy aina turvallisuusriskejä. Ne tänään myös salissa esillä ja myös tärkeää on muistaa, että vastuu aiheuttaa myös kustannuksia. Myös aikataulu tänään puhutti ja osa olisi valmis sitoutumaan tehtävään vain määräaikaisesti. Yksi on kuitenkin totta, tämä operaatio on ehdottomasti yksi kaikkein vaativimmista rauhanturvaoperaatioista, johon olemme osallistuneet ja nyt osallistumassa.

Meillähän on nyt EU:n kriisinhallintaoperaatiossa EUFOR Tchad/RCA noin 60 sotilasta ja tämä EU operaatio päättyy alkavan kuun puolivälissä. Nyt on tarkoitus siirtää osasto YK:n alaisuuteen ja samalla vahvistaa sitä niin, että mukana on noin 80 sotilaan jääkärikomppania. Maamme komppania on tarkoitus ryhmittää irlantilaisen pataljoonan yhteyteen. Toiminta alue olisi Tshadin eteläosissa Goz Beidan alueella ja tehtäviimme kuuluisi mm. partiointi, siviilien suojelu, mutta myös rikollisuuden ehkäiseminen ja yhteydenpito avustusjärjestöjen kanssa. Kokonaisuutena tavoitteena siis turvallisen toimintaympäristön luominen alueelle jossa on kaksi pakolaisleiriä ja yhteensä 18 maan sisäisten pakolaisten leiriä, joissa on peräti 160 000 pakolaista. Tehtävä on siis haastava ja myös vaarallinen ja meidän tulleekin varautua nyt siihen, että maamme osallistuminen MINURCAT-operaatioon voi viedä vuosia.

Mutta nyt siis viikko eduskunnassa jälleen takana. Eilinen eduskunnan kyselytuntini kysymys on saanut hyvän vastaanoton. Vain yhdessä viestissä kysymystä nimitettiin populistiseksi, mitä se ei tosin vähimmässäkään määrin ollut. Halusin nimenomaan katkaista MTV3:n 45 minuuttia ohjelmassa esitettyjen väitteiden siipiä ja siitä noussutta kohua. Tässä onnistuin mielestäni sillä sain kyselytunnilla sekä puolustusministeriltä että viestintäministeriltä suoran vastauksen, että esitetyille peloille ja väitteille ei ole tarvetta ja että tilannetta seurataan aktiivisesti. Hyvä näin.

Tällä viikolla myös tullut runsaasti palautetta yliopistolaista jonka lähetekeskustelu oli eilen ja työ alkaan lähiaikoina sivistysvaliokunnassa. Olen vastaillut jo lähes kaikkiin yhteydenottoihin ja tarkoitus on jatkaa näiden aktiivisten yhteydenottajien kanssa viestinvaihtoa myös jatkossa nyt kun itse lain pureskelu ja läpikäynti eduskunnassa meidän osalta alkaa. On tärkeää kuulla erilaisia ajatuksia ja huolia asiasta ja tarttua niihin mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Näin uskon, että saamme kokonaisuudesta erittäin hyvän lopputuloksen ja pelot ja huolenaiheet häivytettyä. Tämän keskustelun ja työstämisen aika on nyt.

Huomenna olen lupautunut Seppälän mökillä kokoontuvien Hämeen Kokoomusnuorten talviseminaarin yhdeksi alustajaksi. Aiheenani ajankohtaiset aiheet eli aikalailla juuri nämä mitä tällä ja viime viikolla olemme työstäneet. Sunnuntaina sitten Timon pilkit Padasjoella ja maanantaina Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa -tilaisuus Hämeenlinnassa yhdessä puolustusministeri Jyri Häkämiehen kanssa. Ei siis vapaata. Mutta nyt en sitä kaipaakaan. Tai tänään illalla on. Lähdemme ystävien kanssa kuukauden standup-iltaan Riihimäelle.

Kommentit