Perjantai, 26.12.2008

Blogi, perjantaina 26.12.2008

Talousasiat ovat puhuttaneet oikeassa useammankin ystävän kanssa tänä jouluna. Ja aivan syystäkin. Lehdissä on ollut hyviä kirjoituksia aiheen ympärillä. Yksi ehkä mielenkiintoisimmasta puhemies Sauli Niinistön laajempi haastattelu joulunpyhien lehdissä ja toinen Kauppalehdessä julkaistu sijoitusneuvoja Marc Faberin ajatuksia käsittlevä juttu. Faberiahan on kutsuttu Doctor Doomiksi ja synkäksi jos ei nyt tuhoisaksi hän ennustaa ensi vuoden alun alunperin CNBC:n tv-haastattelussa. Tämä kuvaus noudattelee aika hyvin sitä minkälaisen kuvan olen itse asiantuntijoiden kanssa keskustelessa saanut. Alkuvuoden notkahdussa on raju ja tullee koskettamaan myös meitä suomalaisia kovalla kädellä, mutta maailmantalouden elpymisen jälkeen edessä on uusi vielä voimakas nousu.

On toki heitäkin jotka ovat jo ennustelleet huikeita työttömyyslukuja Suomeenkin, mutta itse en sellaiseen tässä tilanteessa usko. Vaikka en yhtään haluakaan vähätellä uhkaa mikä nyt päällä on. Uskon kuitenkin itse, että samaan aikaan maatamme myös uhkaava ikärakenteen raju muutos ja sen tuoma työvoimatarve tullee tasoittamaan tilannetta meillä. Se ei kuitenkaan turvaan meitäkään vie. Tuo alkuvuosi tullee olemaan synkkä, mutta itse haluan uskoa, että saamme myös omilla kaikilla mahdollisilla keinoilla laivamme pysymään tyrskyissä vakaampana kuin moni muu maa. Elvytyspakettimme on jo nyt erittäin kova ja lisätoimia on luvassa jo heti alkuvuodesta. On vain tärkeää muistaa, että elvytystoimet nyt ohjataan oikein. Ei siis pysyviksi menoiksi pakan päälle vaan ennen muuta hetkittäisiksi lisiksi työllisyyttä parantamaan. Tässä mielessä rakentamishankkeet ovat mitä parhaimpia, mutta vain sellaiset jotka ovat toteutuslistalla jo muutenkin. Kyse siis aikaistamisesta.

Marc Faber totesi CNBC:n haastattelussa, että ”vuoden 2009 alkupuolisko tulee olemaan katastrofi eikä jälkipuoliskokaan kovin kummoinen. En näe mitään katalysaattoria, joka ruokkisi maailmantaloutta.” Mutta mielenkiintoista on se, että Faber uskoo samaan aikaan, että pohjakosketus maailmanmarkkinoilla nähtiin jo viime kuussa. Faberin mukaan alkuvuosi tulleekin samaan liikkelle voimakkaan ostoaallon osakemarkkinoille. Faber toteaa, että ”kriisi on kuitenkin avannut sijoittajille myös mahdollisuuksia”. Esimerkiksi hyödykkeiden hinnat lähtevät voimakkaaseen nousuun, kun maailmanmarkkinat alkavat elpyvät ja samaan aikaan tarjonta ei lisäännykään yhtä paljon. Näin esimerkiksi kaivosyhtiöt tulevat menestymään erittäin hyvin ja hyödykkeiden hinnat tulevat kohoamaan hyvinkin voimakkaasti ja maailmantalouden elpymisen myötä etenkin kehittyvillä markkinoilla tullaan näkemään voimakas noususuhdanne.

Äärimmäisen mielenkiintoinen uutinen Doctor Doomilta. Mene ja tiedä kuka on tässä oikeassa. Tärkeintä on nyt kuitenkin hoitaa oma pesä kuntoon niin valtiona kuin itsekukin yksityishenkilönä. Toimiemme tulee kohdistua ennen muuta työhön ja työllisyyteen. Se on ollut itseasiassa meidän johtonuoramme pitkään.

Tänään kuitenkin vielä joulunpyhiä ja vapaata. Lehtiä tässä olen aamusta lueskellut ja katsotaan mitä Tapaninpäivä tuo tullessaan. Niin tänään muuten Veripalvelut avoinna ja yksi vuoden tärkeimmistä luovuttamispäivistä. Ennen joulua haastoin blogini lukijoita luovutustalkoisiin antamaan halvan, mutta tärkeän joululahjan. Sen haasteen voisin nyt uusia ja jos tämän luet ja suinkin ehdit niin suunnatkaapa tie lähimmälle Veripalvelulle. Yhden joululahjan aika on vielä.

Tänään alkaa myös jääkiekon nuorten MM-kilpailut Kanadassa. Pikkuserkkuni poika Lähteenmäen Sami on myös remmissä mukana ja onkin erityisen jännittävää seurata miten pikkuleijonat nyt rapakon takana avaavat pelinsä ja pärjäävät. Ottawassa pelataan ensimmäiset pelit jo tänään ja itse uskon, että meidän joukkueella on nyt hyvät mahdollisuudet MM-mitaleille, jopa loppuotteluun asti. Loppuotteluun meni tietenkin vaatii jo nappisuoritusta ja mm. kotikisoissa varmasti todella kovan Kanadan ja Venäjän lyömistä – tai ehkä ainakin toisen. No pelit alkavat nyt ja uskoisin, että heti ensi yön avauspeli Ruotsia vastaan näyttää suuntaa.

….

Päivä meni tänään ulkoillen ja nyt illalla kotimaisen leffan ensi-illassa. Päivällä kiertelimme Sadun kanssa Loppijärven rantoja ja hieman jäälläkin. Yksi minkin pesä löytyi lumiliukumäkineen ja kymmeniä jälkiä hangessa oravista kauriisiin ja peuroihin ja jäniksiin. Yhdet kissamaiset jäljet jäivät mietityttämään. Pikkuinen kettu? Tai sitten pidemmälle ehtinyt kissa tai villikisa. Paljon oli seikkailua senkin yöhön mahtunut. Tekipä hyvää tuollainen happihyppely ja upeat maisemat.

Illalla kävimme sitten kaveriporukalla Hämeenlinnan Verkatehtaalla katsomassa J.P. Siilin ensi-iltaan tänään tulleen Blackoutin. Kuulin leffasta ensin kerran kun sitä kuvattiin olisiko ollut keväällä eduskunnan portailla. Pieni parin sekunnin pätkä siitä päivän urakasta oli itse leffaankin mahtunut. Kovaa duunia siis. Aivan loistava oli leffa. Ainakin minuun makuuni. Tosin aihe ahdistava sairaaloiden tilanpuute ja insuliinisurmat ja siihen liitettynä poliitikon vastuu. Mielenkiintoinen ja taidokkaasti tehty tarinan kerronta. Hyvää kotimaista joka ansaitsee kyllä sijansa.

Tänään sain myös kutsun talveksi myös yhden kovasti odottamani leffan ensi-iltaan. Markku Pölönen on tehnyt Ralliraita-leffaan antaumuksella ja itse motorsporttimiehenä odotan sitä kuin kuuta nousevaa. Itseasiassa Markkuun aikanaan tutustuin kun mies asui Lopella perheensä kanssa ja senkin jälkeen oltu useampaankin kertaa yhteyksissä erilaisissa jutuissa mm. Juhani Peltosen kirjallisuusseuran tiimoilta. Mutta myös tämän rallikomedian kautta ja nyt on aika kohta päästä herkuttelemaan.

Kommentit