Perjantai, 24.11.2006

Blogi, perjantaina 24.11.2006

Eilinen Vaalistartti kotoa -tilaisuus kotikunnassani Lopella keräsi hyvän vastaanoton. Palautetta on tullut ja näyttää siltä, että kotikunnassa tahtoa ja intoa löytyy. Erityisen iloinen olen siitä, että väkeä tilaisuudessa oli todella paljon ja kaikilla oli hyvä mieli ja tekemisen meininki. Nukutun yönkin jälkeen tästä on hyvä jatkaa yhdessä tehden eteenpäin.

….

Tänään aamulla uutiset kertoivat, että työttömyys ei ole kehittynyt Suomessa halutulla tavalla. Hallituksen 100 000 uuden työpaikan tavoite näyttää jäävän toteutumatta, vaikka uudesta samanlaisesta tavoitteesta jo puhutaankin. Työtä siis työllisyyden parantamiseksi riittää. Asia on sellainen, että vahingoniloinen siitä ei voi eikä saa olla vaan tässä asiassa tarvitaan yhteistä tahtoa yli puoluerajojen, mutta myös tahtoa yrittäjien ja työntekijöiden keskuudessa. Esimerkiksi suomalaisten yksinhuoltajaäitien työllisyys ei ole noussut lamaa edeltäviin lukuihin. Vielä ennen lamaa töissä kävi liki 90 prosenttia yksinhuoltajista, kun vuosituhannen alussa töitä oli alle 70 prosentilla.

Turussa tänään tarkastettava väitöstutkimus kertoo, että työttömyydestä kärsivät etenkin pienten lasten äidit. Nimittäin alle 6-vuotiaiden äideistä töissä kävi vähän yli puolet. Yksinhuoltajaäitien työttömyysriski oli suurempi kuin muilla äideillä.

Ongelma on se, että moni yksinhuoltajaksi tullut tai joutunut jäi laman aikaan kotiin hoitamaan lapsia tai joutui työttömäksi ja tämän jälkeen töihin palaaminen on ollut vaikeaa. Yksi suuri onglema tässä on esimerkiksi se, että palvelualan työt ovat muuttuneet ilta-aikaan painottuviksi, jolloin lapsille on vaikea löytää hoitopaikkoja. Lastenhoitoa tulee siis kehittää käyttäjien tarpeet huomioonottavaksi – valinnanvaraa tulee minusta parantaa selkeästi ja tässä yhtenä ratkaisuna oli palvelusetelimallin käyttöönsaaminen täysillä.

Valtiotieteiden lisensiaatti Mia Hakovirta selvitti tänään tarkastettavaa väitöskirjaansa varten yksinhuoltajaäitien tilannetta kyselytutkimuksella ja haastatteluin. Kyselyyn vastasi lähes 700 yksinhuoltajaa. Haastatteluissa tuli selvästi ilmi, että yksinhuoltajat ovat halukkaita tekemään töitä. Taloudellisen ansion lisäksi he arvostivat työn tuomia sosiaalisia kontakteja muihin aikuisiin.

Toinen asia minkä haluan nostaa esille tässä on perheiden yleinen tuki. Erityisen tärkeäksi se tulee yksinhuoltajaperheiden kohdalla. Tarvittaisiin kehittyvää päivätoimintaa ja tekemistä ja paikkoja tavata ja olla. Tässä asiassa suuressa roolissa jo esimerkiksi meillä Lopella on Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL, joka pyörittää heidän itsensä Mamma kerhoksi tituleeraamaansa toimintaa Lopella. Tällaista toimintaa tulee kehittää ja laajentaa vapaaehtois- mutta myös ammattilaispohjalta ehkäpä yhteistyö tässäkin paras ratkaisu.

….

Tänään aamulla hieman kirjoitustöitä ja sitten puoliltapäivin Riihimäellä. Illalla vielä valtuustojen pikkujoulut. Riihimäen kaupunki on kutsunut naapurikunnat yhteiseen pikkujouluun. Hieno juttu.

Mutta nyt vielä hieman lehtiä ja sitten töihin…

Päivä jälleen paketissa. kello 16.00 ja juuri lopetin työt. Aikamoista vauhtia pitänyt sisällään tämäkin päivä. Vielä ajattelin hetken valmistella puhettani Lopen Yrittäjien 30-vuotisjuhlaan ja sitten kello 18.00 Riihimäelle seutukuntamme kunnanvaltuustojen ja hallitusten pikkujoulutilaisuuteen.

Tänään saimme myös kampanjamme Kahvitellaan -kahvikupit. Loppilaisen taitelija Elina Pirisen suunnittelema kahvikuppi tulee myyntiin tänään ja toivotaan, että se saavuttaa hyvän suosion. Riku haki kupit tänään ja siitä sekin osa kampanjaa alkaa.

….

Matti Vanhasen hallitukselle osoitettiin eduskunnassa epäluottamusta nyt jo 16. kerran. Tällä kertaa epäluottamuslauseeseen yhtyi lopullisessa luottamusäänestyksessä myös joukko keskustalaisia kansanedustajia opposition rintamssa.

Lopulta hallitus sai tänään dotetusti luottamuslauseen eduskunnan äänestäessä alkoholin hinnan korotusta koskevasta välikysymyksestä, mutta keskustalaisten äänestyskäyttäytyminen kertoo paljon. Se kertoo ennen muuta omienkin epäluottamuksesta nykyhallituksen demarien ohjailemaa politiikkaa kohtaan.

Hallituksen puolesta äänesti 94 ja sitä vastaan 73 kansanedustajaa. Poissa äänestyksestä oli peräti 32 edustajaa. Sekin kertoo jotain. Hallituspuolueiden kansanedustajat eivät halunneet todennäköisesti äänestää hallitusta vastaan vaikka oma mielipide oli toinen??

Opposition mukana kokoomuksen johdolla hallitukselle osoitti epäluottamustaan neljä hallituspuolue keskustan kansanedustajaa: Kyösti Karjula, Inkeri Kerola, Terhi Peltokorpi ja Tapani Tölli. Keskustan eduskuntaryhmä ei ollut antanut äänestykseen poikkeuslupia. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä millainen jälkipyykki keskustassa syntyy.

Timo Kalli korosti äänestyksen jälkeen Eduskunnassa, että kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien tulee tukea hallitusta. Ja opposition kannalla olevan nelikon käyttäytyminen saatetaankin nyt ottaa esille ensi viikon ryhmäkokouksessa.

Välikysymyksen oli allekirjoittanut kaikki viisi eduskunnan oppositiopuoluetta. Seuraava epäluottamuslauseesitys on vuorossa jo ensi viikolla, kun meidän eduskuntaryhmä kysyy naisten palkoista ja pätkätöistä.

Varmasti on vaikea äänestää tässäkään kysymyksessä hallitusrintaman yhtenäisenä?? Tyytymättömyys siis kasvaa.

….

Kello 16.45 ja nyt pukua päälle ja Riihimäelle.

Kello 12 ja juuri kotiin Riihimäeltä. Upeat pikkujoulut oli Riihimäen kaupunki järjestänyt. Keskiaikainen teema – ruokaa, juomaa ja ohjelmaa samaan aikakauteen. Kyllä kelpasi viettää juhlaa. Oli samalla kiva nähdä valtuutettuja eri kunnista ja yli puoluerajojen. Tuli aika yllättäviäkin tsemppauksia ja onnentoivotuksia eri suunnista. Olin otettu ja yllättynyt.

Sovimme samalla valtuustonpuheenjohtajakollegoideni kanssa, että tapahtumasta tehdään perinne ja ensi vuonna tapaamme samoissa merkeissä Hausjärvellä. Hyvä yhteishenki alueemme kuntien kesken siis elää ja vahvistuu. Tästä on kiva jatkaa eteenpäin.

Nyt nukkumaan ja huomenna Jyväskylään AKK Motorsportin juhlagaalaan.

Kommentit