Lauantai, 25.11.2006

Blogi, lauantaina 25.11.2006

Lauantaiaamu. Tänään lähden Jyväskylään AKK-Motorsportin Palkintojenjakogaalaan. Mukava päivä siis edessä pitkän moottoriurheiluvuoden jälkeen – se on pitänyt sisällään satoja eri tapahtumia niin tv:n puolella kuin juontajana ja live-selostajanakin. Mestarit on nyt selvillä ja tänään he saavat palkintonsa. Gaala alkaa illalla, mutta sovin jo että menen Jyväskylään päivällä. Ehdin hoidella muutamia asioita.

….

Eilen puolueemme jätti mielestäni erittäin aiheellisen välikysymyksen maamme hallituksella. Samaan aikaan hallituksen luottamuksesta oli juuri äänestetty 16. kerran ja tässä äänestyksessä keskustan eduskuntaryhmä hajosi. Osa keskustan kansanedustajista äänesti hallitusta vastaan yhdessä yhtenäisenä pysyneen opposition kanssa. Jotain tämäkin kertoo nykymenista.

Nyt uusi välikysymys käsittelee naisten asemasta työelämässä. Puolueemme eduskuntaryhmä kysyy hallituksela, miksi se ei ole lupaustensa mukaisesti vähentänyt naisten ja miesten välisiä palkkaeroja ja perusteettomien pätkätöiden määrää. Samalla hallitusta pyydetään kertomaan, aikooko se vielä tällä vaalikaudella ryhtyä asian johdosta konkreettisiin toimiin. Välikysymystä tukevat myös muut oppositiopuolueet.

Tämän vaalikauden aikana itseasiassa naisten ja miesten palkkaerot ovat Suomessa kasvaneet muista lupauksista huolimatta.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen piti erityisen hankalana ennen muut palkkaerojen kasvua eri ammattialojen välillä. Tämä on Kataisen mukaan johtanut tiettyjen osaajaryhmien kuten terveydenhuoltohenkilökunnan tai patevien koulutettujen opettajien saatavuusongelmiin, millä on selkeä vaikutus suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ja sivitysyhteiskunnan tulevaisuuteen.

Palkkaerojen lisäksi välikysymyksessä on otettu esiin pätkätyöt. Erityisen huolestuttavaa on perusteettomien pätkätöiden osuus julkisen sektorin työpaikoista. Työministeriön työntekijöistä lähes joka kolmannes on pätkätöissä. Aika uskomaton juttu, kun kyse siis toimijasta minkä pitäisi näyttää esimerkkiä ja ratkaista näitä ongelmia???

Tämän välikysymyksen takana on siis kaikki oppositiopuolueet yhtenä yhtenäisenä rintamana. Mielenkiintoista nähdä miten hallituspuolueiden kansanedustajat pystyvät tässä asiassa tukemaan hallitusta vai pystyvätkö kun tosiasiat ovat kiistattomat. Tässä vielä muuta aika mielenkiintoinen fakta:

– Naisten kuukausipalkka on keskimäärin 471 euroa pienempi kuin miesten kuukausipalkka.

– Yksityisellä sektorilla miehet ansaitsevat 740 euroa kuukaudessa enemmän kuin naiset.

– Määräaikaisessa työsuhteessa on Suomessa vajaat 20 % naisista ja 12 % miehistä. Vertailuna EU-maissa töissä olevista naisista naisista vain 11,8 % pätkätöissä.

– Julkisella sektorilla naisista 24,5 % on määräaikaisessa työsuhteessa, yksityisellä sektorilla 16,6 %.

– Työministeriön työntekijöistä lähes 29 % on pätkätöissä.

….

Nyt katsomaan Lauantaiseuraa. Tänään Hannu Lehtilän vieraana on ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuppikahvia ja tv:n ääreen

Viikonlopun lltalehti julkaisi kyselyn, missä selvitettiin pääministeriehdokkaiden suosiota. Istuva pääministeri Matti Vanhanen pitää ykköspaikkaa, mutta aivan hänen kannoillaan on meidän Sauli Niinistö. Vanhasta pääministeriksi kannattaa 33 prosenttia suomalaisista jaSauli Niinistöä puolestaan kannattaisi jopa 27 prosenttia vaikka Niinistö ei ole tehtävään ilmoittautunutkaan.

Vanhasen ja Niinistön ylivoima on musertavaa: kaikkien muiden puoluejohtajien ja poliitikkojen kannatus jää alle kymmenen prosentin.

Jyrki Katainen on kolmantena 8 prosentin kannatuksella yhdessä Eero Heinäluoman kanssa. Heti Heinäluoman kantapäillä tulee ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), joka saa seitsemän prosentin kannatuksen.

Iltalehden varsin mielenkiintoisen kyselyn perusteella Niinistössä arvostetaan eniten johtajuutta ja Vanhasessa eniten luotettavuutta. Näkemykset ovat päinvastaisia: Niinistön äänestäjät arvostavat selkeästi vähemmän ehdokkaassaan luotettavuutta, Vanhasen puolestaan johtajuutta.

Aikalailla mielenkiintoinen selvitys – vaikka toisaalta kuka olisi tuntenut tai veikannut Matti Vanhasta pääministeriksi joulukuussa ennen edellisiä eduskuntavaaleja? Sellaista se elämä on.

Samaan aikaan Iltasanomat kertovat aika mielenkiintoista tietoa pääministeristämme. Aikaansa seuraava mies – netti on tuttu välinen. Pääministeri Matti Vanhasen entinen naisystävä Susan Kuronen kertoo lehdessä tänään, kuinka pariskunta todellisuudessa tapasi.

Kuronen paljastaa, että pari tutustui internetissä. Nainen oli laittanut ilmoituksen erääseen treffipalveluun ja pääministeri bongasi naisen sieltä!!

Kun Matti Vanhanen kertoi sitten keväällä haastattelussa tutustuneensa Susaniin kauppareissulla, oli Susanin mentävä tarinaan mukaan – toteaa Kuronen tämän päivän lehdessä.

En tiedä miksi sitten pääministeri tällaisessa asiassa halusi valehdella?? Eikös se olisi ollut aikalailla tätä päivää myöntää rehdisti internetin mahdollisuudet 🙂

….

Juuri saimme järkyttävän suru-uutisen. Taiteilija Juice Leskinen on kuollut eilen sairaalassa kotikaupungissaan Tampereella. Juice sairasti muun muassa munuaisten vajaatoimintaa ja diabetestä. Ja pitkän jo 1970-luvulla käynnistyneen uransa aikana Juice julkaisi miltei 30 täyspitkää albumia ja kirjoitti lauluja kymmenille suomalaisille artisteille.

Juicen kirjalliseen tuotantoon kuuluu niin romaaneja, proosaa, runoja kuin lastenkirjallisuuttakin ja näytelmiä. Omassa kirjahyllyssäni on Juice toista metriä. Jokin Juicessa sai minut syttymään – ehkä se sanallinen taiturointi ja suomen kielen ilakointi. Jo nuorena hankin kaikki Juicen levyt, nuottikirjat ja pikku hiljaa vanhat kirjat aina uudet kirjat heti tuoreeltaan.

Suhteeni Juiceen syventyi ystäväni kirjailija Juhani Peltosen kautta. Juice fanitti Jussia ja lähetti aina kaikki uudet teoksensa Jussille. Pyytäen usein kommenttejakin. Aikaanaan olimme jo hyvin pitkällä järjestämässä yhteistä iltaakin Juhanien ja minun kanssa Peltosille. Piti saunoa ja keskustella. Jostain syystä se jäi ja sitten ensin Jussi ja nyt sitten Juice poistuivat keskuudestamme. Kaksi lahjakasta – äärimmäistä sanankäyttäjää.

Juhani Peltosen kirjallisuuspäivillä sain tavata Juicen parhaiten elämäni aikana ja viimeiseksi live-keikaksi jäi Juicen esiintyminen Riihimäellä Kellarissa vuosi kaksi sitten. Se oli liikuttava keikka.

Juicehan tunnettiin lisäksi suomalaisten tuntojen kuvaajana ja yhteiskuntakriitikkona. Lukuisat lehtijutut ja tv-haastattelut ovat jääneet lähtemättömästi mieleeni.

Juice Leskinen syntyi 19.02.1950 Juankoskella ja kuoli eilen 24.11.2006 Tampereella 56 vuotiaana. Muisto kuitenkin elää kirjoissa, musiikissa ja näytelmissä ikuisesti.

Juicen viralliset siovut löytyvät osoitteesta www.juiceleskinen.fi ja tässä Juicen koko tuotanto. Lähteenä Juicen kotisivut:

Juice Leskisen diskografia:

Coitus Int: Juice Leskinen & Coitus Int 1973
Coitus Int: Per Vers, runoilija 1974
Juice ja Mikko (Mikko Alatalon kanssa) 1975
Keskitysleirin ruokavalio 1976
Lahtikaupungin rullaluistelijat 1977
Tauko I 1978
Välikausitakki 1978
Tauko II 1979
XV yö (Tauko III) 1980
Kuusessa ollaan 1980
Ajan Henki 1981
Dokumentti 1981
Sivilisaatio 1982
Deep Sea Diver 1983
Boogieteorian alkeet peruskoulun ala-astetta varten – lyhyt oppimäärä 1983
Kuopio – Iisalmi – Nivala (Live) 1984
Pyromaani palaa rikospaikalle 1985
Yölento 1986
Minä 1987
Sinä 1990
Taivaan kappaleita 1991
Simsalabim Jim 1992
Haitaribussi 1993
Kiveä ja sämpylää 1996
Kautta aikain (kokoelma) 1997
L 2000
Vaiti, aivan hiljaa 2002
Senaattori ja boheemi 2004

Kirjat:

Sonetteja laumalle 1975
Kuka murhasi rock’n’ roll tähden 1978
Sanoja 1981
Päivää 1984
Satuinen musiikkituokio (Juice Leskinen ja Matti Pellonpää, kirja ja kasetti) 1987
Iltaisin, kun veneet tulevat kotiin 1989
Pieniä sanoja sinulle, jota rakastan 1990
Räkä ja Roiskis 1992
Vaikuttajat korvissamme 1993
Äeti (luonnos muistelmiksi, runoja) 1995
Räkä ja Roiskis Suuvedellä 1995
Jumala on 1996
Räkä ja Roiskis naisissa 1997
Aika jätti (runoja) 1999
Eikä nivelet ruostu – Juice Leskinen 50 v. (Axa Sorjanen & Juice Leskinen) 2000
Ilonkorjuun aika 2002
Siinäpä tärkeimmät : edellinen osa, e. ch. 2003

…..

Kello nyt 12.52 ja juuri lähdössä kohti Jyväskylää. Jäi tuo Lauantaiseura oikeastaan kokonaan kommentoimatta, kun Juicesta aloi kirjoittaa. Edelleen tuo Juicen poismeno mietityttää.

Lauantaiseurassa vieraana oli siis tänään ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka otti esille Venäjän ihmisoikeusasiat ja toivoi mm. että Venäjän presidentti Vladimir Putin suhtautuisi vakavasti viimeaikaisiin Anna Politkovskajan ja Aleksandr Litvinenkon murhiin.

Tuomioja painotti, että tärkeää näiden kaameiden rikosten selvittäminen olisi jo sen takia, että murhien taustalla epäillään olevan poliit tisia ja laajempia yhteiskunnallisia kytköksiä.

Asia on tärkeä ja toivotaan, etät maailman painostus auttaa tilanteen selvittämisessä ja yleensä tilanteen korjaantumista Venäjällä. Kuolinvuoteellahan Litvinenko syytti kirjeessään varsin suorasanaisesti kuolemastaan ja murhastaan Putinia. Litvinenkon ystävät julkistivat eilen perjantaina Litvinenkon tiistaina juuri ennen kuolemaansa saneleman lausunnon, jossa Putinin sanotaan onnistuneen yhden miehen hiljentämisessä.

….

Kello 17.30 ja juuri Jyväskylään. Synkkää oli ajella. Pimeää ja kosteaa ja kohta on joulukuu. Lämpömittari näyttää Jyväskylässäkin vielä yli +6 astetta. Ajomatkan kuuntelimme Mikan kanssa Juice Leskinen in memoriam ohjelmaa radiosta. Koskettavia muistelmia Juicesta mm. Hectorilta, Jukka Virtaselta ja monelta muulta miehen hyvin tunteneelta ystävältä.

Nyt tummaa pukua jälleen päälle ja gaalailtaan. Huomenna vapaapäivä ja illalla sitten Vääksyyn Asikkalan kokoomuksen syyskokoukseen. Päivää ajattelin viettää Jyväskylässä niin saa hoidettua illan tilaisuuden sitten ns. kotimatkalla.

Kommentit