Perjantai, 24.07.2009

Blogi, perjantaina 24.07.2009

Tänään siis lähden kohden Seinäjokea. Siellä huomenna Pohjanmaan Kokoomusnuorten kesäkiertuetapahtuma ja samalla piipahdan myös katsastamassa Seinäjoen legendaariset uudelleen tulleet Vauhtiajot. Kohta Riihimäen Matkakeskukseen ja sieltä IC:llä matkaan.

Keskustelu EU:n presidentinvirasta on käynyt vilkkaana. Minultakin on useampikin kysynyt mielipidettäni Paavo Lipposen mahdolliseen ehdokkuuteen. Olen vastannut, että minulle Lipponen kävisi erittäinkin hyvin. Siitäkin huolimatta, että hänen tukensa omien joukossa näyttää olevan heikompaa. Kysymys on nyt siitä halutaanko paikalle pienemmän maan sovitteleva ja isojen välissä taiteileva osaava poliitikko vai ison maan vahva vaikuttaja. Jos valinta osuu ensimmäiseen niin näen Lipposen erittäinkin hyvänä ehdokkaana kyseiselle paikalle. Muitakin vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa toki on ja varmasti myös meiltä voi löytyä muitakin nimiä, mutta realististisesti kun tilannetta katsoo niin Lipposen kokemus on erittäin vahva valtti tässä pelissä maammekin sisällä. Itse en kahlitsisi tätä kysymystä puoluekantaan eikä se pienen maan sisäisellä puolueväännöllä ratkeakaan vaan tarvitaan vahva puoluetuki myös koko EU:n sisällä ja tässä pelissä Lipponen on myös vahvoilla.

Jos taasen valinta olisi suuren maan vahva vaikuttaja niin varmasti Iso-Britannian Tony Blair on vahvoilla tai ehkä myös Saksan Angela Merkel. Näitä nimiä on varmasti useampiakin, mutta tässä kaksi esilläollutta. Blairin riippakivenä on varmasti Irakin sota ja myös osan mielestä liiankin läheiset suhteet USA:han.

Mutta jos EU-pakkaa kokonaisuutena katsoo niin Lipponen voi olla hyvinkin vahvoilla. Itse uskon Barroson jatkoon komission johdossa ja tällöin EU-presidentti ei varmaankaan tule etelästä eikä välttämättä keskusta-oikeistostakaan. Toisaalta Itä-Eurooppa sai jo EU-parlamentin puhemiehen paikan. On totta, että Pohjoismaatkin ovat jo saaneet merkittävän paikan vaikkakin hiuksen hienosti EU:n ulkopuolelta kun Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen valittiin Naton pääsihteeriksi. Se voisi taasen osaltaan olla heikentämässä Lipposen ja Pohjoismaalaisen henkilön valintaan, missä kisassa Lipposen rinnalla voisi mukana olla myös Ruotsin Carl Bildt.

Mutta itse uskon, että edellä pohtimistani ”pois sulkevista tapahtumista” huolimatta kisassa mukana on vielä loppuun asti myös pienen maan sovitteleva ja tasapainotteleva Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker sekä espanjalainen Felipe Gonzales. Toisaalta usein näissä kisoissa menestyvät ne joita ei liikaa tuupata. Aika näyttää.

….

Matka Seinäjoelle junalla Riihimäeltä meni hetkessä. Tosin Riihimäen Matkakeskuksen palveluista ei meinannut mistään saada selvyyttä ja jopa kaupungin matkailuinfo kertoi pysäköinnin olevan ilmaista ja myös koko viikonlopun mahdollistavaa. Lopulta kävi ilmi, että typötyhjässä parkkitalossa pysäköinti on maksullista (ei se vielä mitään), mutta maksimi pysäköinti vain 24 tuntia. Meinasi aikataulut mennä tiukkaan. Hieman siis vielä ontuu tuo tiedotus ja tieto. Myös Matkakeskuksen hissit olivat sellaisessa kunnossa räästä ja muusta, että nappeihin ei voinut edes koskea eikä sisäänkään mennä. Onneksi kuitenkin raput pelastivat. En ymmärrä tuollaista sotkemista. Järkyttävässä kunnossa. Mutta matka junalla siis jouten – päivän lehdet ja kahvi ja se oli siinä. Nyt jo Seinäjoella yksi palaveri vuoden 2011 eduskuntavaaleja (ei omaani) ajatellen takana ja myös hieman kaupunkiakin kierretty ja sitten vain vapaailta edessä. Nyt vielä yksi tapaaminen ja sitten katsomaan millaisessa säässä Seinäjoen Vauhtiajot avataan.

Kommentit