Perjantai, 23.07.2010

Blogi, perjantaina 23.07.2010

Tampereen Yrittäjä-matkan jälkeen paluu sitten taas arkeen ja töiden pariin. Muutama puhe tuossa odottaa kirjoittamistaan ja myös pari lehtikolumniakin pitäisi ideoida ja sitten vielä lyödä ruudulle. Katsomaan miten tulevat. 

Pääministeri Mari Kiviniemi on aloittanut urakkansa maanjohdossa minusta varsin hyvin. Hallituksen hyvä yhteistyö ja tekemisen meininkin ja sitä kautta vahva tekeminen on jatkunut muutoksista huolimatta ja isoja asioita on pystytty ratkomaan yhdessä maanparhaaksi. Keskustan ja kokoomuksen vahva yhteistyö näyttää arsyttävänkin SDP:tä oikein kunnolla ja verenpaide nousee demarijoukoissa jo lähes kaikesta. Kiviniemi antoikin keskiviikon SuomiAreenan puheenjohtajatentissä kovaakin arvostelua SDP:n suuntaan ja ihmetteli mm. Heinäluoman tapaa puhua työperäisestä maahanmuutosta. Kiviniemi totesi, että hän ”pitää vaarallisena tällaista flirttiä rasismin kanssa, koska se saattaa juuri johtaa tällaisiin väkivallantekoihin, joita meillä ikävä kyllä on muutami ollut”. Kiviniemi siis irtaantui näin tiukasti perussuomalaisten ja SDP:n linjasta. Pidän tätä hyvin tärkeänä ja rohkeanakin tekona. Perussuomalaisten vahva kannatuksen nousu voisi antaa houkutuksen myös muille isoille puolueille lähteä liehottelemaan maahanmuuttokriittisyydellä, mutta onneksi siihen ei nyt SDP:n imussa keskustakaan sorru. Olen vakuuttunut, että vastuullisuus voittaa tässäkin keskustelussa lopulta. Itse uskon, että nykyisellä hallituspohjalla voisi hyvinkin olla mahdollisuudet jatkaa myös ensi vaalikaudella, mutta se toki tarvitsee kansalta vaaleissa riittävän hyvän tuen.

Heinäluomaa tilanne näyttää ärsyttävän ja ymmärrän sen hyvin myös keskiviikon SuomiAreenan ensimmäisen Puheenjohtajatentin jälkeen. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jäi pahan kerran Kiviniemen varjoon ja viimeinenkin valttikortti on näin pelattu kädestä pois. Kataisen suoritus Porissa oli totutun vahva, mutta Kiviniemi tullee olemaan tässäkin paritaistelussa vielä todella kova vastus. Mielenkiintoinen syksy ja politiikan talvitulossa. Paras voittakoon.

….

Mitä sitten tulee itse asiaan eli työperäiseen maahanmuuttoon. SDP on nyt valinnut linjansa perussuomalaisten kyljestä ja tämä näkyi myls SuomiAreenassa. Kyllä lähtökohdan tulee olla se, että maamme pärjää myös huomenna. Ja kyllä tässä kehityksessä avainasemaan nousee se, että kaikki työt tehdään ja uutta työtä luodaan. Siksi itse en usko demarien suljettujen rajojen taktiikkaan vaan nimenomaan avoimiin työmarkkinoihin, joilla noudatetaan samoja pelisääntöjä. Työperäinen maahanmuutto on toinen keino vastata eri alojen alati pahenevaan työvoimapulaan. En usko, että tämä työperäinen maahanmuutto olisi joltain pois. Vaan päinvastoin tehty työ lisää taloudellista toimeliaisuutta ja näin hyvinvointia meille kaikille. Vain työtä tekemällä ja työllä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan.

Itse en siis näe työperäistä maahanmuuttoa sinänsä itse ongelmana, vaan ongelmat ovat siinä miten toimitaan ja miten toimintaa valvotaan. Byrokratiaa tulee helpottaa ja samaan aikaan vahvistaa valvontaa mm. väärinkäytösten erityisesti palkka- ja työehtosyrjinnän estämiseksi. Työperäinen maahanmuutto ei siis saa vääristää työmarkkinoita ja eihän se niin teekkään. Vääritämisen taustalta löytyy aina epärehelliset yritykset, jotka työntekijöidensä ja rehellisten yritysten, joita onneksi valtaosa on, kustannuksella laiminlyövät yhteisesti sovittuja työmarkkinoiden pelisääntöjä. Tällainen työehtojen polkeminen ja veronkierto on ehdottomasti tuomittavaa kaikilla työpaikoilla, niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin työllistävillä. Ongelma on siis aivan toinen kuin itse työperäinen maahanmuutto.

Keskusteluissa esillä on usein myös ns. saatavuusharkinta. Sehän koskee siis EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tulevia työntekijötä ja heidän osaltaan työ- ja elinkeinotoimistot tekevät työntekoa ja toimeentuloa koskevan harkinnan ja lähettävät maahanmuuttovirastolle puoltavan tai hylkäävän lausunnon oleskeluluvan myöntämisestä. Näin toimitaan siis jo nyt. 

Mutta meidän keskeisin tavoite on keventää työntekoon liittyvää byrokratiaa niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin työvoiman osalta. Painopistettä pitääkin siirtää työehtojen noudattamisen tehokkaaseen ennakko- ja jälkivalvonnalla. Tulevaisuudessa ennakkovalvonnan suorittaisi Maahanmuuttovirasto ja jälkivalvonnan työsuojelupiirit. Ennakko- ja jälkivalvonnan tukemiseksi ao. viranomaisten tiedonjakoa kehitetään ulkomaalaisasioiden sähköisellä asiankäsittelyjärjestelmällä. Uudistuksia on tarkoitus tehdä niin, että ne tulisivat voimaan vuoden 2011 lopulla ja tulevaisuudessa työluvat myönnettäisiin enintään iideksi vuodeksi kerrallaan. Ja tärkeää on huomata myös se, että eduskunnan Työ- ja tasa-arvovaliokunta on kokoomuksen ja keskustan aloitteesta lausunnossaan esittänyt, että jatkossa työluvat myönnettäisiin pääsääntöisesti maksimissaan vain vuodeksi, ja tämän jälkeen jatkoluvan hakemisen yhteydessä tarkistettaisiin sitten mm. työsuhteen olemassaolo, työehtojen noudattaminen, työnantajamaksujen hoitaminen ja työnantajan edellytykset toimia työnantajana. Näin homma toimisi oikein. Asia on nyt siis hallintovaliokunnan käsittelyssä ja etenee sieltä sitten takaisin isoon saliin päätettäväksi.

Toinen asia jonka nostan tässä rinnalla eille on, harmaan talouden tehokas torjunta. Se laajasti koko yhteiskunnassa vähentää ulkomaalaiseen työvoimaan liittyvää problematiikkaa ja estää kaksien työmarkkinoiden synnyn. Nyt tämän  harmaan talouden torjuminen onkin otettu yhdeksi hallituksen kärkiteemakseen. Päivitetyssä hallitusohjelmassa todetaan, että ”Harmaan talouden torjuntaohjemassa linjatut toimenpiteet toteutetaan. Kiireellisimpiä hankkeita ovat rakennusalan urakanantajan ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen, lähetettyjen työntekijöiden verovastuun tehostaminen, verohallinnon vertailutietotarkastusten mahdollistaminen luottolaitoksissa ja tilaajavastuulain mukaisten tietojen saaminen julkiseen rekisteriin.”

 

Merkille pantavaa on myös se, että myös työmarkkinajärjestöt ovat osallistuneet aktiivisesti harmaan talouden torjumistalkoisiin. Yhtenä tuloksena on syntynyt mm. tilaajavastuu.fi -palvelu, joka edistää tilaajavastuulain noudattamista.

Populismin sijaan on siis syytä tehdä ja toimia. 

….

Ihastuttavista kuvista ja halailuista huolimatta suomalaisen ruuan vientirajoitukset Venäjälle tulivat voimaan tänään. Suomalaisten ruokatuotteiden vientirajoitukset koskevat nyt 14 suomalaista tehdasta ja niiden maito- ja lihatuotteita. Vientirajoitukset ovat kova isku maamme elintarviketeollisuudelle ja nyt ei todellakaan saa hetkeäkään levätä. Itse olen epäillyt, että rajoitusten takana on Venäjän omaa sisäpolitiikkaa, mutta myös ulkopolitiikkaa EU:ta ja maatamme kohtaan, mutta jos kyse on muusta niin tilanne tulee korjata mahdollisimman pian. Tilanteeseen tulee löytää ratkaisu mahdollisimman pian ja se on nostettava nyt hallituksessakin kiirellisimpien asioiden listalle.

Nyt kuitenkin töiden pariin…. Tunnit muuten loppuvat tästä päivästä.

Päivä tehokkaasti töiden parissa. Niin kuin lupasinkin. Toinen puhe tuli valmiiksi ja toinen vielä odottaa sitä jotain. Onneksi siihen aikaa vielä reilu viikko. Se tulee sieltä. Pankkien stressitestit julkistettiin juuri hetki sitten. Testin ainoa suomalaispankki OP-Pohjola selvisi vahvasti testistä ja on näin vakavaraisella pohjalla. Nyt julkaistut 91 euroopplaisen pankin testit tehtiin Euroopan pankkivalvojien komitean alaisuudessa. Niiden toteutuksesta vastasivat Euroopan keskuspankki, Euroopan komissio yhdessä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa. Meillä Suomessa työn tekivät Suomen Pankki ja Finanssivalvonta. 

Testistä reputtaneita pankkeja oli kaiken kaikkin seitsemän. Saksalaispankeista Hypo Real Estate, Espanjasta Diada Savings, Unnim Savings Bank, Banca Civica Savings Bank Group, Cajasur Bank ja Espiga ja kreikkalainen Atebank. Seitsemästä hylsystä huolimatta testit osoittaa siis erinomaisesti, että Euroopan pankkijärjestelmä on vakaalla pohjalla ja kestää hyvin makrotalouden heilahteluja. Uskon myös, että tulokset vakauttavat tilannetta ja vahvistavat markkinoiden luottamusta.

Mutta nyt ilta ystävien kanssa. Ja huomenna vapaapäivä ja sitten sunnuntaina Benin kanssa Kesärundin seuraava kohde ja se siis kotikuntani Lopen tori ja siellä Yrittäjien Rompe- ja Markkinatori. Ben paikalla kello 12-14.

 

 

Kommentit