Eilen saimme tiedon, että käräjäoikeuden päätös yksityisen pysäköinninvalvonnan laittomuudesta pysyi voimassa myös Helsingin hovioikeuksessa. Päätöksen mukaan yksityinen firma ei saa enää periä pysäköintivirhemaksua. Päätöksen mukaan pysäköinnin virhemaksun voi siis määrätä vain poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvonja.
Kyse siis periaatteessa sopimuksesta jonka yksityiset pysäköinninvalvojat ovat katsoneet syntyneen kun autoilija on pysäköinyt heidän parkkipaikalleen tai heidän asiakkaansa parkkipaikalle. Alueilla on ollut kylttejä joissa ehdot on kirjattu ja yhtiöiden mukaan pysäköidessään autoilija hyväksyy ne.
Itse olen kyllä hyvin pitkälle hovioikeuden kannalla. Pitkät ja monimutkaiset ja vain muutamissa paikoissa olevat kyltit ovat vaikeasti hyväksyttävissä. Ja toisaalta johtaisiko tilanne pikkuhiljaa samaan kuin erilaisissa sopimuksissa on. Kyltin takana tai alareunassa olisi vielä sillä aivan pienellä präntillä 29 lisäehtoa ja 37 niiden tulkintaa. Ja toisaalta jo nyt lain mukaan on mahdollista kiinteistön omistajan pyytää julkista pysäköinninvalvontaa yksityiselle alueellaan. Ja leviääkö tämä ”sopimuskulttuuri” sitten pikkuhiljaa kaikkeen muuhunkin. Sitoutuuko sitä tässä yhteiskunnassa kohta jos jonkinmoisen kyltin vaatimuksiin jos kaupungilla kulkee. Niinpä. Miettikääpä sellaista yhteiskuntaa.
Yksityiseen pysäköinninvalvontaan on mahdollista minusta palata siinä vaiheessa kun ryhdymme eduskunnassa uusimaan julkista pysäköinninvalvontaa koskevan pysäköintivirhemaksulakia. Se on tarkoitus uudistaa kokonaisuudessaan ja työn pitäisi alkaa ensi keväänä. Tällöin voimme pohtia sitä voisiko tällainen yksityinenkin parkkisakkojärjestelmä toimia ilman pitkiä sopimustauluja. Esimerkiksi erivärisellä parkkikiekosta kertovalla kyltillä tai jollain vastaavalla. Jos tällaista tarvitaan. Vai olisiko kuitenkin oikea tapa hankkia palvelu esimerkiksi kaupungilta tai joltain muulta yleisesti hyväksytyltä yritykseltä tai toimijalta. Onko vapaassa kilpailussa tällä alalla mahdollista ajautua mielettömyyksiin. Sitäkin pitää pohtia. Tarvitaan siis kuitenkin varsin tiukkaa valvontaa yms.
No joka tapauksessa on varmaa, että nyt hylsyn valvontatyölleen saanut yksityinen parkkivalvoja ParkCom valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Ongelma siis jatkuu. Asiaan saamme siis joka tapauksessa palata vielä.
Tänään aamusta Eduskuntaan ja valiokuntaan tai oikeastaan sitä ennen vielä hallituspuoluiden sivistysryhmän kokoukseen. Siitä se alkaa. Ja kiitos vielä Riihimäen väelle eilisesti hienosta illasta. Oli ilo saada olla mukana.
….
Päivän kokoukset nyt jo takana. Tämä perjantai aina sellainen astetta rennompi eduskunnassakin tosin tänään myös hallitusryhmät ja muutamat hieman kinkkisemmätkin asiat esillä. Uskoin kuitenkin että ensi viikolla saamme niitäkin eteenpäin.
Tänään mediassa nousi jälleen esille koulu-uhkaukset. OAJ otti nyt asiaan kantaa ja totesi aivan oikein tiukasti, että uhkaukset on saatava nyt loppumaan. Minusta asialle on muutama toimenpide mitkä pitäisi hoitaa. Nyt uhkauksista pääsee tavallisesti pienellä sakolla tai jopa puhumalla ”sen olleen vain pilaa”. Tarvitsemme siis selkeästi kovemmat rangaistukset ja korvausvelvoitteet tällaisien uhkausten varalle. On sitten kyse leikistä tai todellisesta uhasta. Sairasta se on joka tapauksessa. Jos kyseessä vielä todellinen uhkaus ja uhka niin silloin tarvitsemme lakiimme selkeän uuden kirjauksen missä vakavan rikoksen suunnittelu saatetaan myös jo rangaistavaksi. Olen tästä täälläkin useampaankin kertaa kirjoittanut ja nyt on korkea aika hoitaa asiaa kuntoon. Lisäksi tarvitsemme lisää mahdollisuuksia seuloa ja puuttua sairaisiin toimiin. Itse en kannata nettisensuuria ja en usko sen mahdollisuuksiinkaan, mutta Youtube, Irc-galleria, Facebook ja keskustelu mm. Suomi 24-sivuille voisi hyvin lisätä sivujen ylläpitäjien kanssa Hälytys-painikkeet joilla voisi helposti vinkata KRP:lle epäilyttävästä materiaalista. Lisäksi poliisin mahdollisuuksia nettiseurantaan tulee lisätä mm. mahdollistamalla asemien ainakin yksittäisiltä valvontakoneilta pääsy näillekin sivuille. Tässä jotain konkreettista mitkä nyt vaikea ymmärtää.
Syksyn aikana koulu-uhkauksia on tullut satoja. Ja voimme vain kuvitella sitä pelkoa mitä ne ovat peruslähtökohdaltaan turvallisiin kouluihimme ja oppilaitoksiin luonneet. Myös kustannukset uhkauksista ovat nousseet korkeiksi. Uhkaajat on syytä saattaa näistä vastuuseen, mutta myös hoitoon.
Opettajien Ammattijärjestö OAJ totesi tänään valtuustonsa voimalla aivan oikein, että vanhempien kasvatusvastuuta on korostettava ja uhkailijoille on langetettava tarvittaessa ankaria rangaistuksia. OAJ onkin nyt jättänyt opetusministeriölle lakialoitteen oppilaiden ja opiskelijoiden oikeuksien turvaamisesta. Olen tyytyväinen tähän ja lupaan olla tätä ja edellä esittämiäni toimia myös eteenpäin viemässä.
Sitten vielä ennen kuin kiitän tästä viikosta niin minun pakko liittyä myös vankiloiden sulkemisen vastustajiin. Tällä viikolla jo ministereistämme Suvi Linden ja nyt myös Paula Lehtomäki ovat ilmoittaneet suhtautuvansa kriittisesti oikeusministeriön toimiin. Nyt lopetusuhtan alla on sekä Pelson että Konnunsuon vankilat ja tällä ratkaisulla olisi monessakin mielessä huonoja vaikutteita. Ja lisäksi myös lopettamisen vaikutukset ovat vähintään kyseenalaiset. Asiaa olisi syytä nyt pohtia laajemminkin. Toivon, että asia noussee vielä esille.
Mutta nyt työviikko päätökseen. Itseasiassa kun kalenteriani katselin niin upean tyhjää viikonloppuna. Se tekee hyvää.