Perjantai, 21.03.2008

Blogi, perjantaina 21.03.2008

Pääsiäiseksi saimme varsin odotetun ja toivotun uutisen, kun Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti, että yli 70-vuotiaat mummonmökkien asukkaat, enintään kahden hengen taloudet, voivat saada lykkäystä kalliin puhdistamon hankkimiseen viideksi vuodeksi kerrallaan. Tämä ikäihmisten tilanne puhuttanut ja on hyvä, että nyt nykyinen hallitus hieman kohtuullistaa muuten tarpeellista ja oikeaa jätevesipäätöstä. Alkuperäinen päätöshän lähtee siitä, että viemäriverkossa olemattomat kiinteistöt pitää saada vuoteen 2014 mennessä kunnollisen järjestelmän piiriin. Tämä tarkoittaa joko umpisäiliöjärjestelmän laittamista joka ikiseen rakennukseen tai omaa puhdistamojärjestelmää. Kummassakin tapauksessa kustannukset nousevat yli 10 000 euroon. Tiedän kokemuksesta. Itse nimittäin teimme tällaisen remontin juuri kesäasunnollemme ja siellä umpisäiliö oli tontin pinnanmuotojen ja pohjavesien takia ainoa mahdollisuus.

Kaikenkaikkiaan uudistusta ja vesijärjestelmien uusimista odottaa noin 30 000 vapaa-ajanasuntoa. Se on iso urakka vielä. Meillä Lopellakin mökkejä ja huviloita lähes 3500 ja uskon, että aika moni niistä vielä 2014-normituksen ulkopuolella. Sitten vielä lisäksi maamme noin 250 000 muuta kiinteistöä joilla urakka vielä edessä. Tuo ikäihmisten kohtuullistamispykälä on minusta varsin oikea ja kannatettava. Kiitos siitä osaavalle ympäristöministerillemme. Tiilikaisen toimintaa on ollut ilo seurata.

Meidän ryhmästämme Marjo Matikainen-Kallström kritisoi loppuviikosta mediassa SDP:n Erkki Tuomiojaa. Tuomioja näyttää unohtaneen todellakin oman valtakautensa ja toimintansa mm. valtionyhtiöistä vastaavava kauppa- ja teollisuusministerinä.

Kyse siis Tuomiojan kampanja-avauksen moitteista joita hän jakoi mm. Stora Enso-tapauksesta ja yleensäkin omistajaohjausta. Matikainen-Kallström on aivan oikeassa, että Tuomiojalle kyllä kelpasi samat ohjenuorat ja säännöt, kun hän itse oli vallassa. Ja on totta, että Tuomioja henkilökohtaisesti oli ministerinä tekemässä mm. monta suurta ratkaisua lähtien valtionyhtiöiden myymisestä ja omistajaohjauksen periaatelinjauksista. Vielä viime hallituksessa SDP:lle kävi se, että valtionyhtiöitä myytiin 5 miljardilla. Ja aikanaanhan esimerkiksi Tuomioja itse totesi, että ei hän ministerinä voinut teoriassakaan harjoittaa omistajaohjausta yhtiön Amerikan-valloituksen osalta. Mitenkäs mielenlaita on tänään. Nyt Tuomioja vaatii valtiolta suoraa puuttumista pörssiyhtiön toimintaan. Vielä tapauksessa jossa yhtiön omistuksesta kolme neljäsosaa on ulkomailla.

Olen Marjo Matikainen-Kallströmin kanssa täysin samaa mieltä, että on toivottavaa, että ”osakemarkkinat ja valtionyhtiöiden sidosryhmät pitävät tiukemman poliittisen kontrollin vaatimuksia vain politikointina”. Sitä kuulua pelin politiikkaa.

Loppuviikolta haluan vielä nostaa esille täälläkin lähes 40 000 suomalaisen allekirjoittaman vaatimuksen seksuaalirikostuomioiden tiukentamista ja yli 100 000 suomalaisen allekirjoittaman Ilta-Sanomien adressin turvallisen lapsuuden puolesta. Kolmessa kuukaudessa Kimmo Käärmelahden alullepanema nettiadressi keräsi tällaisen määrää suomalaisia vaatimaan toimia vakavassa tilanteessa ja nyt tämä adressi ja Ilta-Sanomien adressi on luovutettu oikeusministeri Tuija Braxille. Brax kertoikin, että toimeen on tartuttu jo ennen tämän adressin luovuttamistakin. Braxin johdolla selvitetään ja läpikäydään 2000-luvun tuomiot lasten hyväksikäytöstä. Ja mikä hyvää hallituksen johdolla myös jopa ”vain” lasten houkuttelu netissä on tulossa rangaistavaksi.

Tärkeää on tuomioiden rinnalla varmasti myös tarkastella sitä kuinka hyvät resurssit ja mahdollisuudet esimerkiksi päiväkodeilla ja kouluilla ja kunnilla yleensä on havaita tällaisia asioita ja tapahtumia. Tarvitaan varmasti lisäsatsauksia ennaltaehkäisevään työhön, mutta myös panostuksia erikoisosaamiseen mm. oppilashuoltoryhmissä. Itse tällä viikolla jo esitin lainsäädännön uudistamista moniammatilliseen suuntaan. Tärkeää on myös jälkihoito ja siihen osoitetut resurssit.

….

Näistä vakavista asioista sitten pääsiäiseen. Tänään menen kutsuvieraaksi Helsingin Messukeskukseen American CarShowhun. Muuta ohjelmaa ei olekaa. Mutta nyt matkaan.

….

Kello 19.00 ja juuri hetki sitten kotiin. Päivällä vierailin Helsingin Messukeskuksessa American Carshowssa, jossa esillä mm. tulevaisuuden urheilupaikat ja myös hieman paikallisemmatkin asiat. Paljon nähtävää oli jälleen moneen halliin saatu mahtumaan ja todella paljon väkeä heti ovienavautumisesta lähtien paikalla.

Nyt juuri ennen pimeää ehdin vielä pyörähtämään järvellä. Jääpaukkui upeasti – ei siis vielä keväästä merkkiä – muuta kuin lasin läpi lämmittävä aurinko. Nyt vain vapaailta ja huomenna sitten Lankalauantain markkinat.

Kommentit