Perjantai, 21.01.2011

Blogi, perjantaina 21.01.2011

Lopen kunnanvaltuusto valitsee uusia luottamushenkilöitä ensi maanantaina valtuustokauden kahdelle jälkimmäiselle vuodelle. Lopen Kokoomus saa nyt hoidettavakseen kuntamme tärkeimmän paikan kun pitkän tauon jälkeen saamme haltuumme kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Se on upea osoitus ja kiitoskin siitä työstä mitä olemme määrätietoisesti Lopen hyväksi tehneet.

Muistan vielä hyvin miten oman valtuustourani alussa 14 vuotta sitten Lopella keskusta piti kummankin puheenjohtajan paikan itsellään. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on Kokoomus kuitenkin kasvattanut suosiotaan Lopella merkittävästi ja valtuutettujen määrä on noussut neljästä kymmeneen. Kuusi vuotta sitten muistan vielä miten kävimme tiukan väännön siitä kuinka keskusta ei olisi halunnut antaa ykköspuheenjohtajuuksista kumpaakaan meille vaikka puolueen oma suhteellinen kannatus valtuustossa oli vähentynyt. Lopulta Kokoomus sai silloin kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden jota olen siitä lähtien nyt kuusi vuotta hoitanut. Nyt kuusi vuotta myöhemmin tilanne on jo kypsä siihen, että kokoomus saa hoidettavakseen kuntakentän tärkeimmän paikallisen luottamushenkilön paikan. Lopen Kokoomukselle tulee valtuustokauden kahdeksi jäljellä olevaksi vuodeksi hoidettavaksi kunnanhallituksen puheenjohtajuus.

Olemme omassa ryhmässämme jo luottamushenkilöpaikoista pitäneet yhden suuremman kokouksen yhdessä valtuustoryhmämme ja Lopen kokoomuksen hallituksen kanssa. Ensi maanantaina valtuustossa vaihtuu meiltä luottamushenkilöitä niin teknisessälautakunnassa kuin tarkastuslautakunnassakin. Näille paikoille tulee uudet tekijät. Myös kunnanhallitukseen valitaan kokoomuslaisen puheenjohtajan lisäksi kaksi kokoomuslaista varsinaista jäsentä.

Itse siis nyt väistyn valtuuston puheenjohtajuudesta. Olen paikkaa tai tehtävää hoitanut nyt kuusi vuotta ja vaihtelu on varmasti hyväksi kaikille. Tarkoitus olisi jäädä nyt rivivaltuutetuksi kahdeksi jäljelläolevaksi vuodeksi. Myönnän sen, että pyyntöjä siihen, että ryhtyisin kunnanhallituksen johtoon on tullut periaatteessa kaikkien puolueiden riveistä ja olen luvannut harkita asiaa. Josko viikonloppuna ratkaisu kypsyisi.

….

Mutta nyt siis uusi päivä eduskunnassa. Aamusta valiokunnat ja täysistunto ja sitten iltapäivällä kello 14 julkistamme eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa uuden ympäristöohjelmamme. Urakkamme siis valmiiksi ja siitä iltapäivällä lisää. Niin ja tänään sitten illalla paluu Lopelle ja Kesijärven Leirikeskukseen. Siellä aikanaan monta kesää seurakunnan leireillä isosena ja tuntiopettajana vietin ja monta viikonloppuakin koulutuksissa ja leireillä. Nyt menen puhumaan uusille srk-nuorillemme vaikuttamisesta ja yhteiskunnasta. Odotan innolla. Onhan peltimukit vielä ja teetä ja paahtoleipää. Onhan?

….

Kello 23.29 ja nyt kotona. Ilta tänään Lopen seurakunnan Kesijärven Leirikeskuksessa. Ystäväni Kari Mononen pyysi juttelemaan nuorille isoiskoulutettaville omista srk-nuoriajoistani ja koulutuksista ja riparimuistoistani ja täytyy todeta, että mielelläni menin. Jotenkin oli sellainen upea devaju-tunne kun Kessulle ajelin ja mieleen palasivat kymmenet ja kymmenet leirit, yöt ja jutut vuosien takaa. Upeat ystävät, upeat leirit ja muistot. Itseasiassa niinhän siinä sitten kävikin, että pari tuntisen oman osuuteni ja laulelun jälkeen jäin vielä iltapalalle ja iltaohjelmaan ja yhtäkkiä kello olikin jo näin. Paransimme maailmaa Karin, Tiina ja uuden seurakuntapastorimme Jenni Tuulensuun kanssa. Jenni olikin mukava tavata ja oikein miellyttävä ja mukava ihminen. Odotan paljon.

Mutta päivä sitä ennen työntäyteinen. Valiokunnat ja täysistunto ja sitten mielenkiintoinen tuhti tunti ympäristöraporttimme julkistamistilaisuudessa. Palaute pumaskastamme oli mitä parhainta ja täytyy kyllä itsekin olla tyytyväinen lopputulokseen. Siitä todella iso kiitos kuuluu työryhmämme vetäjälle kollegalleni Sanna Perkiölle. Laaja raportti ja jo toinen esityspaketti tällä viikolla tulevaisuuden suunnista. Niin kuin Henna Virkkusen raportin jälkeen totesin niin totean jälleen. On siis puolueita jotka myös esittävät uutta ja linjaavat. Eroja on.

Itse nostin kommenttipuheenvuorossani esille mm. lähiruuan mahdollisuudet Suomessa ja nyt myös sen miten puolueena haluamme nostaa lähiruuan koulujemme arkipäivään. Se voi tarkoittaa joitakin lakiteknisiä ratkaisuja ja ennen muuta paljon tahtotilaa. Myös haluamme, että Suomessa myydyn ruuan alkuperä on aina jäljitettävissä ja ostajien tiedossa. Näin ei tänä päivänä mm. lihavalmisteiden kanssa ole. Suomessa valmistelun lihavalmisteen lihan alkuperämaa hukkuu ketjussa ja eihän se niin voi olla. Haluamme myös vahvan GMO-merkinnän eli kaikkiin tuotteisiin näkyvän merkin siitä jos tuote sisältää osia geenimuunnellusta kasvista yms. 

Lisäksi nostin esille halumme vahvistaa nyt lasten ympäristötietoutta kouluopetuksen kautta ja tätä kautta luontosuhdetta. Itseasiassa tästä aiheesta aikanaan Isko Ala-Kauhaluoman kanssa gradunikin tein. Tuttua aihetta siis. Ja esille myös huolemme turvesoiden lähivesien tilasta. Eli emme missään tapauksessa ole kieltämässä turvetuotantoa ja tappamassa tätä työllistävää alaa, mutta haluamme, että turvealan toimijat edelleen jatkavat määrätietoisesti toimia lähivesien suojelemiseksi. Niin kuin aiemminkin olen todennut on ala tehnyt jo paljon, mutta edelleen enemmän pitää tehdä. Kerran pilattua – tahallaan tai vahingossa pilattua – järveä tai lampea ei enää ole jälkikäteen helppo puhdistaa tai pelastaa. Jos lainkaan. Ja siksi meistä ennaltaehkäiseävän työn pitää olla 110 prosentista.

Raporttimme on kerännyt siis jo runsaasti julkisuutta ja kiitostakin. Yksi kiitoksen aihe on ollut raporttimme realistisuus ja tästä päivästä lähteminen. Halusimme nimenomaan asettaa hyvinkin realistisia päämääriä ja nimenomaan niin, että haluamme, että nykyinen Suomi hyväksytään. Siis voisi sanoa, että haluamme tehdä ympäristöpolitiikkaa niin ettei tarvitse vaihtaa kansaa eikä maata. Puheenjohtajamme Sanna Perkiö totesikin minusta aika kuvaavasti, että ”katsotaan tulevaisuuteen ja hyväksytään Suomen vahvuudet ja ratkaistaan ongelmia.” Näinhän sen pitää olla.

Työryhmässämme oli siis Perkiön ja minun lisäksi kansanedustajamme Sirpa Asko-SeljavaaraLeena Harkimo,Ulla KarvoPertti Salolainen ja Anne-Mari Virolainen. Tehokas ja toimiva teami, jossa laaja-alaisesti kokemusta eri aloilta.

Mutta tuo raportti kokonaisuudessaan löytyy täältä: Puhtaan ympäristön ja kestävän talouden Suomi

Tästä riittää varmasti keskustelua ja mielelläni itsekin sitä jatkan. Olkaapa hyvä ja kommentoikaa.

 

Mutta jotain uuttakin tälle päivälle. Tätä on toivottu ja tätä on esitetty ja nyt se tulee. Olkaapa hyvä. Ensimmäinen VIDEOBLOGI. 

Kommentit