Perjantai, 20.01.2012

Blogi, perjantaina 20.01.2012

Mitäs jos,

Presidentivaaleissa kaksi ehdokasta saa tismalleen saman äänimäärän? 
50 prosentin äänisaalis on kiinni siitä lasketaanko se annetuista vain hyväksytyistä äänistä?

Mitäs sanotte, miten ratkaistaan?

Nämä kaksi kysymystä on toteutunut jo presidentivaalien varjovaaleissa. Ja sain kummastakin puhelinsoiton, että osaisitko auttaa.

Myönnän, että ensimmäinen vastaus oli oikein. Arvallahan se ratkaistaan tässäkin vaalissa. Mutta toista jouduin miettimään ja mietin myös ensi tuntumalla metsään. Soitto Oikeusministeriöön ja sielläkin virkamiehen nopea vastaus oli sama kuin minulla ja siis väärä. 50 prosentin ääniosuuteen lasketaan mukaan vain hyväksytyt äänet. Eli tyhjät ja hylätyt otetaan tässä laskennassa pois ja jos hyväksytyistä äänistä ääniosuus on 50 prosenttia niin valinta on ensimmäisellä kierroksella selvä.

Tokkopa kumpikaan nyt toteutuu kun ääniä valtakunnallisesti valtavasti, mutta koululaisten varjovaaleissa näin tapahtui ja periaatteessa voisi siis tapahtua ensi sunnuntainakin.

No se siitä… Toivotaan, että peli sunnuntaina niin selvä, että arpaa ei tarvita ja voisihan se olla niinkin selvä, että ei toista kierrostakaan tarvittaisi.  

Tänään aloitin aamun varhaisella Lopen Lukiolta. Maamme pienten lukioiden rehtorit olivat koolla Lopella ja minulla oli ilo puhua heille isäntäkunnan kunnanhallituksen puheenjohtajana Lopen ja Riihimäen seutukunnan lukioasioista ja myös sitten hieman raottaa ovea lukiolain uudistukseen ja myös lukioiden rahoitukseen. Kumpaankin tartumme vielä tällä vaalikaudella. 

Itse en usko, että opetusministeri Jukka Gustafsson nyt kokonaan poistaisi pienten lukioiden korotetun valtionosuuden. On siis silkkaa sattumaa, että lukiopuolelle kaavailtu 30 miljoonan euron säästö on kutakuinkin sama kuin pienten lukioiden saama korotettu valtionosuus. Mutta uskon, että osa pienistä sen menettää ja voi olla, että osa saa jopa lisää. Täytyy tsekata huolella se, että lukiokoulusta on saatavilla jatkossakin kaikkialla Suomessa ja me tarvitsemme jonnekin hyvinkin pieniä lukiokoulutuksen yksiköitä ja se myös maksaa. Järjestelmää varmsti siis uudistetaan.

Tulemme uudistamaan myös lukiolakia ja opetusta lukioissa tällä hallituskaudella. Taloustilanne voi osaltaa vaikeuttaa ja hidastaa tätä uudistustyötä, mutta sitä tulemme tekemään. Se tullee näkymään varmasti opiskeltavissa oppiaineissa ja niiden sisällöissä, yo-kirjoituksissa ja jatko-opiskeluun hakeutumisessa. Ja monessa muussakin. Lukion aika on nyt ja vaikka raha on tiukassa niin uudistuksia kannattaa tehdä.

Toisaalta myös sivistyspuolelle varmasti kohdistuu säästöpaineita alkaneena vuonnakin. Itse toivon, että opetusministeri Jukka Gustafsson muistaa sen, että sivistyksestä ei vaikeinakaan aikoina pidä liikaa säästää. Itseasiassa silloin sinne pitäisi ennemminkin panostaa. Mutta realistina tiedän, että säästöjä tulee kaikkialle ja siksi peräänkuulutankin vastuullista ja harkittua säästöä myös sivistystoimella. Lyhytnäköinen ja huonosti harkittu säästö voi nimittäin olla moninkertainen tulevaisuuden meno.

Lukiolta sitten piipahdin Lopen alakoululla. Siis se oma lapsuuteni koulu ja myös opettajaurani koulu. Ja yllätys yllätys Heinonenhan joutui yllättäen pitämään päivänavauksen koko koululle. Kuuden vuoden tauon jälkeen se olikin mukava yllätys ja extempore puhuin kolmesta tärkeästä sanasta: Kiitos, anteeksi, päivää. Ne jätimme tästä päivästä itse kullekin mieleen. Käytetään niitä aina kun tarpeen ja muistetaan kiittää pienistäkin asioista.

Mutta nyt jo takana aamupäivän kahvit Lopen Niinistö Cafessa ja lounastaukokin. Hieno päivä. Muuten pressanvaaleista voisi yhden jutun nostaa esille. Eilen sain mukaan Sauli Niinistön tukiryhmään kovan ja mielenkiintoisen nimen – jälleen. Nyt mukaan presidentintekijäksi lähti musiikko ja musiikintekijä Jare Tiihonen alias CHEEK. ‎”Tulin voittamaan, en anna minkään seisoo tiellä!” 

Tässä taitaa olla se meidän voittolaulu….  Ja se menee näin:
 

Uusi genre tukiryhmässä tuli näin avattua ja todistaa, että Saulia tuetaan kaikkialta. Tukiryhmässä tänään jo  31 525 tukijaa. Huikea määrä. Liity sinäkin: Saulin tukijaksi – presidentintekijäksi.

….

 

Kello 22.14 ja aika paketoida päivä. Tänään päivällä aamun Niinistö Cafen jälkeen ennen illan Niinistö Cafeta oli aikaa piipahtaa myös uimassa. Uimalan sauna on aina sellainen paikka missä kuulee monenlaista. Tällä kertaa miehet puhuivat vaaleista ja aika mielenkiintoiseksi näyttää vaalit menevän. Ne miehet nimittäin näyttivät jokainen tietävän sen mitä sunnuntaina tapahtuu. Ja en olisi kyllä uskonut jos en olisi ollut itse kuulemassa ja vielä autuaasti niin  että herrat eivät Heinosta ilkosillaan tunteneet. 

Tuli hieman sellainen devaju-tunne siinä. Nimittäin aikanaan muista miten Helsingin jäähallissa vessassa hieman muutakin kuin kansalaisluotamusta nauttinut mies totesi minulle ensimmäisellä erätauolla: ”Ei kannata mennä katsomaan enää. IFK hävisi. Katsoin suorana”.

Aika velikultia. Mutta toisaalta onhan saunoissa aikanaan tehty monenlaista ja uusi elämäkin nähnyt päivän valon. 

Mutta illalla sitten vielä toinen päivän piipahdus Niinistö Cafessa. Lopen kahvila oli illalla jälleen pari tuntia auki ja väkeä kivasti liikkeellä. Hyvää keskustelua lähinnä presidentinvaaleista, mutta myös hieman kuntauudistuksestakin. Huomenna hieman Aamupostissa aihetta käsittelen. Nyt on syytä nimittäin katkaista siipiä täysin tuulesta temmatuilta pakkoliitospuheilta. Kuntien pakkoliittämistä isompaan kaupunkiin ei ole kirjattu hallitusohjelmaan eikä sellaista ole sovittu. Ja toisaalta ei vielä ole virallista ja oikeaa karttaa perusteluineen ja esityksineenkään julkaistu vaikka jo moni media on kertonut saaneensa käsiinsä sen aidon ja oikean. Tosin ne kaikki olleet aina erilaisia.

Mutta huomenna Aapossa lisää. 

 

Kommentit