Lauantai, 21.01.2012

Blogi, lauantaina 21.01.2012

Presidentinvaalien tärkeimmät kampanjapäivät alkavat tästä. Tänään lauantaina Sauli Niinistö kiertää maata vielä ahkerasti ja itsekin liity päivän mittaan matkaan ja illalla kampanjamme huipentuu sitten Helsingin Apollo Live Clubilla. Siellä pääjuhla ja varmasti tunnelma aikalailla katossa. Tuhansien kilometrien kampanja huipentuu sinne ja tuhansien ja tuhansien ihmisten tapaaminen kiertueen aikana. Suomen suurin ja näkyvin kampanjakiertue huipentuu siis tänään ja huomenna ja kohta lähdetään matkaan.

Tänään Sauli Niinistö tavattavissa
klo 10.00 Hyvinkää
klo 11.00 Järvenpää
klo 12.00 Tuusula
klo 13.45 Kannelmäki Helsinki
klo 14.00 Kontula Helsinki
klo 14.45 Itäkeskus Helsinki
klo 16.00 Narinkkatori Helsinki 

…..

Mutta lupasin muutaman sanan kuntauudistuksestakin tänään. Se on mennyt niin kovin väärille urille yleisönosastokirjoittelussa ja jutuissa eli siksipä… 

Kuntauudistus ei perustu pakkoliitoksiin

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on saanut viimeisen puolen vuoden aikana sellaisia piirteitä, että suurimmilta pelotteluilta on syytä nyt katkaista siipiä. Yleisin väite on se, että kuntauudistus tehdään vain kuntarajoja muuttamalla ja kuntia pakkoliittämällä suurempaan kuntaan.

Voin todeta, että väitteet kuntien pakkoliitoksista eivät perustu hallitusohjelmaan. Sellaista ei ole kirjattu hallitusohjelmaan eikä sellaisesta ole sovittu hallituspuolueiden kesken. Tällaiset väitteet pakkoliitoksista perustuvat vain perusteettomaan pelotteluun.

Onneksi jo hyvin moni ministeri onkin oikaissut väärän pelottelun pakkoliitoksista perusteettomiksi. Viimeksi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi Yleisradiolle 17.1.2012, että ”kuntia ei liitetä yhteen pakolla”. Voisi todeta, että kun pääministeri näin toteaa ja ilmoittaa niin toivottavasti sen jälkeen ei enää tällaisia keskusteluja tarvitse käydä. Hyvä niin.

****

Julkisuuteen on syksyn mittaan milloin minkäkin median toimesta levitetty erilaisia kuntakarttoja. Yleisradio julkaisi aikanaan omansa ja Suomen Kuvalehti omansa ja moni maakuntalehtikin on julkaissut omalta alueeltaa erilaisia karttoja ja hahmotelmia. Niistä on helppo todeta myös yksiselitteisesti, että ne kartat toimivat varmasti keskustelun herättelijöinä ja hyvä niin, mutta oikea Arto Kosken johtaman työryhmän kunta- ja palvelurakenne-esitys ei ole vielä valmis eikä näin ollen kenenkään vuodettavissakaan. Se siis niistä kartoista.

Toisaalta on tärkeää todeta, että työryhmän esitys, kun se aikanaan tulee valmiiksi ja julkaistaa, ei tule olemaan pelkkä kuntaraja ja karttaharjoitus. Ei tietenkään. Se tulee olemaan keskustelun avaus ja virkamiesten tekemä pohjaesitys. On myös todennäköistä, että työryhmä tulee esittämään erilaisia vaihtoehtoja. Ja tavoitteena se, että Suomeen saadaan vahvoihin peruskuntiin perustuva elinvoimainen kuntarakenne, jonka pohjana ovat luontaisen elämisen ja asioinnin ja työssäkäynnin alueet.

Ja kaiken tavoitteena vain se, että pystyisimme tulevaisuudessakin turvaamaan laadukkaat lähipalvelut kaikkialla Suomessa tasa-arvoisesti. Siis palvelut joita käytetään hyvin usein, päivittäin ja viikottain, on tuotata tulevaisuudessa mahdollisimman lähelle asukkaita. Niin että tulevaisuudessakin väestön ikärakenteenkin muuttuessa hurjasti pystymme turvaamaan päivähoito, lähikoulu ja sosiaali- ja terveydenhoidon palvelut kaikille lähellä omaa kotia.

Väestön ikärakenteen muutos nimittäin tarkoittaa sitä, että se ei tule lisäämään verotulojamme, mutta sen sijaan kasvattamaan menojamme. Tähän haasteeseen voimme vastata kahdella eri vaihtoehtolla: joko karsimalla kovalla kädellä lähipalveluita tai muuttamalla rakenteita.

Jokainen voi itse valita tästä kumpaa pitää tärkeämpänä: laadukkaita päivähoito, koulu ja vanhuspalveluita vai hallintoa ja byrokratiaa. Minulle valinta on helppo ja selkeä. Minä valitsen hyvät ja laadukkaat peruspalvelut.

Mutta alleviivaan nyt vielä kertaalleen. Kuntauudistusta ei tehdä pakolla. Yhtään kuntaa ei liitetä pakolla toiseen nykyiseen vanhaan kaupunkiin. Ja nyt vasta virkamiestyöryhmä suunnittelee keskustelun avausta. Sen jälkeen jokainen kunta ja seutukuntakin pääsee kertomaan siitä oman mielipiteensä. Sen jälkeen käydään avoin ja laaja keskustelu siitä, mitä me tulevaisuudessa haluamme. Ja sen jälkeen katsotaan mihin Suomessa ollaan valmiita ja mitä pidetään tärkeimpänä.

Mutta se on fakta, että pakkoliitoksilla, liittämällä pikkukunnat suureen kaupunkiin, ei tässä työssä onnistuta. Ja onneksi sellaista ei edes kukaan suunnittele. Tällaiselta pelottelulta on jo maton vetänyt alta myös pääministeri Jyrki Katainen.

Voisi siis hyvin todeta, että ”ei ole mitään pelättävää”.

Nyt kampanjaan…

 

Kello 17.26 ja tämä lauantain superkampanjapäivä etenemässä kohti loppuhuipennusta. Juuri Helsingin Narinkkatorilta hieman lämmittelemään. Upeasti väkeä paikalla ja pieni tungoskin saatiin aikaiseksi. Väkeä oli itseasiassa ympäri maailman ja kaikki halusivat kuvia ja nimmareita. Voisi sanoa, että sellainen aikamoisen voittajapörinä.

Samanlaista menoa ollut koko päivän. Joka paikassa tungokseen asti väkeä ja muutamissa paikoissa kun ollut myös muiden ehdokkaiden telttoja niin ero on silmiinpistävä. Lähes tyhjä Haaviston teltta ja samanlainen Arhinmäen punainen koju bongattu ja hyvin oli mahtunut mukaan. Siis tyhjää ja tyhjempää.

Mutta me keskitymme nyt loppukiriin. Tässä voi vielä tulla huikea loppu näihin vaaleihin ja sen takia tehdään oma työ nyt mahdollisimman hyvin. Kello 19 jatkamme Helsingin Apollo Live Clubilla – kiertueen viimeinen iltajuhla. Tervetuloa mukaan.

Kello 23.46 ja juuri kämpille. Aivan upea huipennus kampanjallemme illalla vielä Apollossa. Upea tähtikaarti esiintymässä yhdessä Sauli Niinistön kanssa ja tupa hienosti täynnä väkeä. Paljon myös tuttuja ja uusiakin tuttuja mukana ja huomenna sitten jatkamme. Näyttää vahvasti siltä, että maamme saa hyvän presidentin.

 

 

Kommentit