Perjantai, 19.10.2007

Blogi, perjantaina 19.10.2007

Lissabonin sopimus valmistui – eläköön EU!

Yön aikana EU-maiden johtajat pääsivät sopimukseen EU:n uuden perussopimuksen sisällöstä. Sopimusta kutsutaan tästedes Lissabonin sopimukseksi ja se allekirjoitetaan joulukuussa 13. päivänä samassa kaupungissa ja sopimus astuu voimaan 2009, jos kaikki jäsenmaat ratifioivat sen. Tavoitteena on Lissabonin sopimuksella ennen kaikkea selkeyttää ja yksinkertaistaan EU:n päätöksentekoa.

Tässä jotain lyhyesti lähteenä www.mtv3.fi:

Lissabonin sopimus:
– Lissabonin sopimuksen myötä EU:lle perustetaan presidentin sekä ulkopoliittisen edustajan virat.

– EU-parlamenttiin tulee 751 edustajaa nykyisen 785 sijaan. Lähes kaikilta mailta leikataan paikkoja. Suomelle tulee 13 edustajaa, yksi vähemmän kuin nykyisin.

– Komissaarien määrä laskee kahdeksaantoista. Paikat kierrätetään jäsenmaiden kesken vuorovälein. Uudistus tulee voimaan 2014.

– Määräenemmistöpäätöksiä lisätään etenkin oikeus- ja sisäasioissa. Britannia voi jättäytyä halutessaan päätösten ulkopuolelle.

– Ulkopolitiikkaa vahvistetaan muun muassa edustustoverkostoa tehostamalla.

– EU voi instituutiona liittyä Euroopan ihmisoikeussopimukseen. EU:n omasta perusoikeusasiakirjasta tulee lisäksi sitova muiden paitsi Britannian ja Puolan osalta.

– Jäsenmaiden väliset turvatakuut ovat myös mukana sopimuksessa.

Faktaa Lissabonin sopimuksesta MTV3:sen verkkosivuilla

Hyvä juttu, että kompromissi löytyi ja asiassa päästään nyt eteenpäin. Haasteellista lähiajat ovat maallemme edelleen. Nyt on aika maa- ja metsätalousministerin toimia ja käyttää kaikki taitonsa, kun sokeripäätöksen jälkeen ratkaisua odottaa 141-tukemme. EU-johtajien epävirallinen huippukokous jatkuu tänään Lissabonissa ja pääministerinkin on tarkoitus ottaa osaa keskusteluun ainakin komission puheenjohtajan José Manuel Barroson kanssa. Ongelma siis juontaa juurensa maamme elintärkeään kansalliseen maataloustukee joka on katkolla vuodenvaihteessa ja sen jatko vaatii komission luvan. Katsotaan mitä Vanhanen ja Anttila saavat asiassa aikaan.

Eilen illalla tuli julkisuuteen myös tieto, että Venäjä kutsuu Suomesta pois lähetystöneuvos Vladimir Kozinin, joka käytti uhmakkaita sanoja maatamme kohtaan. Kanerva kertoi asiasta päivällä ja illalla myös Ylen uutiset uutisoivat kotiinpalautuksen. Palautuksesta ja lausunnosta irtisanoutumisesta huolimatta, että usko, että Kozin toimi asiassa aivan yksin. Se oli viesti joka haluttiin maallemme kertoa. Mutta on totta, että ei tällainen pelottelu ja uhkailu ainakaan Venjän asemaa paranna. Uskon, että moni muu tavallani suhtautuu Venäjään tällaisten kommenttien jälkeen entistä varovaisemmin. Kozin totesi, että Suomen Nato-jäsenyys olisi Venäjälle suora sotilaallinen uhka. Tämä kommentti on kaikesta huolimatta syytä ottaa vakavasti ja pitää korvat ja silmät auki.

Nyt Helsinkiä kohden. Satu juuri soitti, että Keimolan vanhan moottoriradan kohdalla on aamulla tapahtunut vakava onnettomuus ja liikenne pahasti tukossa. Valittava siis kiertotie. Tänään sivistysvaliokunta ja täysistunto ja illalla sitten Vaahteramäen Ratsutallin väen kanssa Helsinki International Horseshowhun. Avajaisnäytös ja kilpailuja. Matkaan.

….

Eduskunnassa tänään nopea päivä. Sivistysvaliokunnasta mm. budjettilausunto eteenpäin ja myös muutama muu työ valmiiksi. Ehkä mielenkiintoisin budjetin rinnalla Euroopan Urheilun valkoinen kirja, mikä linjaa ensimmäistä kertaa yhteisiä ajatuksia liikunnasta Euroopan Unionin sisällä. Periaatteellinen kirja pääpiirteissään, mutta tärkeä päänavaus ja virittäjä kaikkiin politiikkoihin EU:ssa. Täysistuntokin perjantain tapaan vain vajaa puolituntia ja nyt hetki kotona ja illalla Hartwall Arenalle.

Mielenkiintoista kuohuntaa demarien johtopaikoista. Moni esille nostettu kansanedustaja on muuttanut tyyliään huomattavasti nimien noustua spekulaatioihin ja myös selvältä näyttävä puoluesihteerivaihdos keskusteluttaa. Demarit puhuvat asiasta varsin avoimesti ja monella suulla nuori uusmaalainen mies nousemassa puoluesihteerin paikalle. Saa nähdä miten käy. Mielenkiintoista peliä.

Horsen avajaisnäytös ja perjantai-ilta oli upea. Olimme vieraina Vaahteramäen Ratsutallin väen kanssa ja kyllä tuollaisesta illasta nauttii. Korkeatasoista esteratsastusta ja sokerina pohjalla GP-tason koulukilpailu ja siinä viimeisenä
radalle Anky van Grunsven 15-vuotiaalla siitosoriillaan IPS Krack C:lla. Fantastista ratsastusta ja upea päätös illalla – voitto. Maarit Raiskio Bubenilla oli paras suomalainen. Raiskio joutui kuitenkin tyytymään neljänteen sijaan kovassa seurassa, mutta ratsastus lupaili hyvää. Huomenna HorseShow jatkuu ja silloin menen koko päiväksi Hartwall Arenalle Ypäjän Hevosopiston uuden johtajan Petri Mellerin kanssa.

Tässä vielä hieman Ankyn menoa:

Kommentit