Perjantai, 18.09.2009

Blogi, perjantaina 18.09.2009

Tänään vielä jatkamme budjetin käsittelyä eduskunnassa tai sen lähetekeskustelun osalta. Sittenhän keltainenkirja siirtyy valiokuntiin työstettäväksi ja palaa saliin jälleen joulukuussa lopulliseen päätöksentekoon. Tänään työministeriö ja ulkoasiainministeriö. Mutta nyt ensin valiokunnat tänään.

Itseasiassa tuo budjetin lähetekeskustelu on tänäsyksynä ollut jotenkin kovin kulmikasta salissa. Ministereille ja heidän hallinnonaloilleen on annettu aikaa vain puolisen tuntia ja esimerkiksi liikennehankkeiden keskusteluun tai koko liikenneministeriön aiheille aikaa jäi vain reilu vartti. Aivan käsittämätön tilanne ja itse olisikin mielelläni viemässä tätä työtä pidempien ja laajempien debattien suuntaan. Esimerkiksi tunti keskustelua joka ministerin kanssa isossa salissa olisi toimivampi malli. Nyt monen hallinnonalan kohdalla emme saaneet lainkaan puheenvuoroja, kun puheenvuorot jaettiin etupenkkeihin. Eli tätä keskustelua on syytä jatkaa.

….

Kello 19.45 ja juuri hetki sitten kotiin. Kovin oli jo hiljainen eduskunnan istuntosali kun jatkoimme budjetin lähetekeskustelun loppuun. Sinänsä harmi sillä lopussa kävimme läpi vielä työministeriön hallinnonalan sekä ympäristöministeriön että ulkoministeriön hallinnonalat. Eli kolme ministeriä sai puhua aikalailla pienelle väelle. Mutta saimmepahan keskustelua ja itse nostin esille mm. maamme surkean jätteidenhoitotilanteen eli sen miten olemme edelleen hyvinkin samassa tilanteessa jätteiden käsittelyn suhteen kuin moni entinen itäblokin maa. Penkkaan menee luvattoman paljon jätettä ja vain pieni osa saadaan kiertoon ja uusiokäyttöön ja pieni osa energiahyötykäyttöön. Kyselinkin ministeriltä suunnitelmia miten voisimme ottaa askeleita oikeaan suuntaan ja esimerkiksi mallia Ruotsista. Itse siis kannatan mallia missä kierrätys- ja lajittelu on päällimmäinen toimenpide ja sitten valikoiva jätteidenpoltto lopussa. Voisimme päästä hyvinkin lähelle nollaa penkkaan menevän jätteen suhteen. Kyllä meidän olisi jo aika päästä yli vanhoista Helsingin jäättenpolton traumoista ja katsoa oikeasti mitä muut kehittyneet länsimaat tekevät. No onneksi nyt ministeri lupasi, että asia ryhdytään toimiin.

Ulkoministeriön keskustelussa itse nostin esille Itämeren kaasuputken ja kyselin ulkoministerimme näkemyksiä siihen, että onko hanke oikeasti vain ympäristökysymys vai näkeekö hän siinä pienintäkään vivahdetta valtapolitiikkaan tai turvallisuuspolitiikkaan. Alexander Stubb myönsi, että energiakytköksen kautta on löydettävissä myös peräänkuuluttamani turvallisuusaspekti ja saimmekin läpi toiveemme, että käymme vielä aiheesta laajemman erityiskeskustelun eduskunnassa ennen kuin lupa annetaan tai ollaan antamatta. Itse siis jäin pohtimaan sitä, että mikä on Venäjän vahvuus tulevaisuudessa ja se on nimenomaan vähenevän väestön maassa energia ja sen myynti ja tiukassa paikassa näen, että tästä voi tulla myös valtapolitiikan väline. Onhan meillä merkkejä on Ukrainasta ja Etelä-Euroopasta ja kyllä Euroopan energiariippuvuuden kasvattaminen Venäjään pitää pohtia tarkkaan. Hyvä siis, että saamme tuon keskustelun vielä käytäväksi ja ulkoministeri lupasi myös osallistua siihen.

Työministeri Anni Sinnemäen debatissa en saanut lainkaan puheenvuoroa. Itse olisin keskusteluun halunnut vahvemmin nuorisotyöttömyyden ja sen miten jälleen tässäkin lamassa tai taantumassa ensimmäisenä nuoret ovat syrjäytymässä työmarkkinoilta. Tiedämme, että ensi kevät tulee olemaan erittäin haastava kun suuri joukko nuoria valmistuu oppilaitoksista ja kyllä tähän saumaan Sinnemäen tulee nyt iskeä erityisellä toimenpidepaketilla. Nuorille pitää löytyä työtä heti valmistumisen jälkeen ja meillä ei ole varaa hukata yhtään nuorta eika muutakaan työmarkkinoilta. Näen, että ensi kevät on Sinnemäen ministeriuran koitinkivi ja silloin hänen on aika näyttää kyntensä. Tätä nuorisotyöttömyyttä tulee nyt hoitaa aktiivisesti ja reippain toimin ja en voi kuin ihmetellä SAK:n kesäkuussa lanseeraamaan Potkut ensin nuorille -toimintamallia. SAK totesi kesäkuussa 2009: ”Nuoret ensin -potkujärjestys pitää saada viralliseks”. Tuossa tuohon aivan uskomattomaan esitykseen liittyvään uutiseen linkki: Taloussanomat. Eli se siitä vastuullisuudesta.

Mutta nyt siis jo kotona. Tänään vapaailta. Huomenna Lahdessa iso kokoomuslainen syysseminaari ja viikonloppu siellä. Mutta sunnuntai melkein vapaapäivä. Kiva niin.

Tuossa viikolla jäi kertomatta kuinka torstaina meillä eduskunnassa kävi mukava vierasryhmä Hämeenlinnan Kaurialasta. Filatovin Tarja emännöi tätä joukkoa ja pyysi minut mukaan juttelemaan nuorten kanssa ja täytyy todeta, että olipa harvinaisen aktiivinen ja yhteiskunnallisesti valveutunut joukko. Erinomaisia kysymyksiä, hyviä vastaväitteitä ja jopa väittelyä. Harmi vain, että aikaa oli kovin niukasti. Mutta hauska oli se miten kolme nuorta ryhmästä otti yhteyttä tilaisuuden jälkeen ja yksi kertoi liittyneen kokoomukseen illalla ja toinen ”löytäneensä itselleen puolueen, jota voi äänestää”. Yksi oli jo lueskellut kotisivuiltamme tavoitteitamme laajemminkin. Hienoa. Lupasin kahvit tarjota nuorille kun joskus eduskuntaan ehtivät.

Kommentit