Perjantai, 18.06.2010

Blogi, perjantaina 18.06.2010

Eilen Ruotsin valtiopäivät hyväksyi ydinvoiman rakentamisen äänestyksen jälkeen. Päätös on erittäin merkittävä se takaa sen, että Ruotsissa voidaan rakentaa uutta ydinvoimaa. Tämä siis siitä huolimatta, että 1980 maassa neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä päätettiinkin luopua ydinvoimasta. Nyt tehty ratkaisu on hyvin samankaltainen kuin meilläkin edessä oleva. Tilanne maailmassa on sellainen, että fossiilisten polttoaineiden varaa ei tulevaisuutta voi laskea ja ilmastommekin vaatii aitoja tekoja. Siksi tarvitsemme valtavasti lisää uusiutuvaa energiaa, mutta myös päästötöntä ja edullista perusenergiaa. Ruotsi perusteli kantaansa samalla tavalla eli nimenomaan ilmastopolitiikalla. Ydinvoimalla voidaan energiantuotannon kasvihuonekaasuja vähentää merkittävästi. Nykyisinkin Ruotsin sähköstä vajaa puolet tuotetaan ydinvoimalla yhteensä kymmenen ydinreaktorin voimin. Nyt valtiopäivät hyväksyi lisärakentamisen ja sitä länsinaapurissa tuki myös vahvasti keskustapuolue ja myös maan ympäristöministerikin. On merkittävä tunnustus, että myös ympäristöministeri näkee ydinvoiman näin. Ja merkittävää oli myös se, että samalla Ruotsi päätti korottaa myös ydinvoimayhtiöitten vastuuta onnettomuustilanteissa 1,2 miljardiin euroon.
….
Eilen saimme myös tiedon siitä, että maamme vahva EU-vaikuttaminen toimii jälleen. Olemme pitkään ajaneet pankkien ns. stressitestien julkistamista ja nyt EU-maiden johtajat tulivat meidän hallituksen linjoille ja päättivät julkistaa ne heinäkuussa. Stressitestit siis kuvaavat nimenomaan pankkien kuntoa ja niiden julkistamisella on tarkoitus nimenomaan rauhoittaa markkinoita. On erittäin tärkeää tietää mikä on suurten eurooppalaisten pankkien kestokyky eli millaisia ja miten paljon ns. huonoja saatavia niillä on. Epävarmuus tästä on hidastanut kasvua ja luonut epävarmuutta. Saksa pitkään laittoi vastaan Suomen esitystä ja nyt onkin mielenkiintoista nähdä mitä sieltä paljastuu. Toivotaan parasta ja pelätään vain vähän pahaa. Eilen samalla EU-johtajat kävivät läpi EU:n taloussääntöjen rikkomisesta seuraavia rangaistuksista. Myös tässä työssä maamme on ollut eturivissä. Hyvä niin. Juuri tällaista vahvaa vaikuttamista ja istumista päätöksen pöydissä maamme tarvitsee.

….
Liian vähällä huomiolla on päässyt Ajovarman lakko. Lakko alkoi jo 1.6. ja siitä on julkisuudessa puhuttu erittäin vähän. 12 päivää kestänyt lakko aiheuttaa uskomatonta vahinkoa ja haittaa koko ajan. Meillä suoritetaan kuukaudessa noin 12 000 kuljettajantutkintoa eli lakko johtaa hallitsemattomaan kaaokseen koska suman suman purkamninen tulee kestämään pitkään. Erityisen vakavaa tämä on mopo-ja moottoripyörä alalle koska myynti seisoo täysin. Ei uusia ajokortteja, ei siis myöskään uuseja kuskeja. Ei siis myöskään pyöräkauppaa. Ja juuri nyt kesähän on alan sesonki. Ei näillä ajoneuvoilla ajella talvella, eikä näiden ajokortteja suoriteta talvella. Sesonki on nyt ja maa seisoo. Ajovarma Oy:llä on alalla yksityistetty monopoli asema. Nyt siis tarvittaisiin toimia tilanteen korjaamiseksi. Tässä pitäisi varmasti herätä myös liikenneministeri Anu Vehviläisenkin. Nyt yhteys lakon neuvotteluosapuoliin ja muutos alalle.

Muutos alalla tarkoittaisi sitä, että tarvitaanko oikeasti 2000-luvun Suomessa tällaisella alalla tällaista monopolia?? Monopolin ymmärtää vielä alkoholin myyntiin ja myös ehkäpä rahapeleihinkin, mutta en ainakaan mikä kuljettajantutkintoihin.

Syyllinen on siis Trafi. Se on solminut Ajovarma Oy:n kanssa miljoona sopimuksen. Sopimus takaa yritykselle miljoonien eurojen arvoisen monopolin, kun sopimusaikana ei mikään muu yritys saa harjoittaa kuljettajantutkintotoimintaa. Aikalailla helppoa ja varmaa businessneksen tekoa siis. Miettikääpä nyt vaikkapa näin: kuljettajantutkintomaksu on on 58 euroa A- ja B-korttien tutkinnossa. Vuonna 2009 suoritettiin 167 590 kuljettajantutkinnon ajokoetta. Henkilöautokortteja näistä 98 178.

Onneksi nyt voimassa oleva sopimuskausi päättyy vuoden lopussa. Nyt kyseinen Trafi kilpailuttaa lupia maakunnittain. Niin viimeksikin. Silloin vain Ajovarma voitti tarjouskilpailun kaikissa 19 maakunnassa ja niin varmaan nytkin. Nyt siis liikenneministeri Anu Vehviläisen pitäisi puuttuakin asiaan. Tällainen kilpailutus ei tarjoa kuin ehkäpä sen halvimman hinnan. Juuri niin kuin tyypillinen huono tarjouskilpailu tekee. Samaan aikaan unohdetaan toimintavarmuus ja laatu. Siksi nyt asiaan pitäisikin puuttua ja purkaa neuvostoliittolainen monopoliasema tällaiselta alalta ja tuoda alalle aitoa kilpailua ja toimintavarmuutta esimerkiksi kahden kolmen toimijan luvittamisella. Silloin ei lakkokaan sotkisi koko maata. Nyt Trafin ja Ajovarman toiminnasta kärsii kaikki ja syyttöminä myös alan työntekijät. Otan aiheen tänään esille eduskunnassa.

….

Hieman samaa sivuaa siis liikennettä myös EU:n uskomaton päätös rajoittaa kuljetusyrittäjien työaikaa. Maamme vastusti esitystä ja myös valtaosa europarlamentaarikoistammekin, mutta mitä tekivät demarit? SDP:n Liisa Jaakonsaari ja Isä Mitro äänestivät direktiivin hyväksymisen puolesta ja olivat näin tyytyväisinä ajamassa ahdinkoon suomalaista kuljetusalaa ja yrittäjyyttä. Uskomatonta peliä.

Niin kuin hyvin tiedämme on meillä Suomessa suurin osa kuljetusalan toimijoista nimenomaan on pieniä eli yhden auton yksinyrittäjiä. EU:n esitys ei millään tavalla ota huomioon Euroopan erilaisia toimintaympäristöjä ja on siksi täydellisen kohtuuton ja ei missään nimessä hyväksyttävissä. Nyt vaaditaankin liikenneministeri Anu Vehviläiseltä tässäkin kysymyksessä toimia. Maamme ei saa missään nimessä ainakaan ottaa direktiiviä käyttöön ensimmäisten maiden joukossa ja sen kokonaan muuttamiseksi on nyt tehtävä edelleen työtä.

Uuden EU:n päätöksen mukaan, joka siis siellä läpi suomalaisten demarimeppien tuella, kuljetusyrittäjät voisivat jatkossa tehdä viikossa enää työtä vain 48 tuntia. Ajoajan ja sitä kautta turvallisuuskysymykset kyllä ymmärtäisi, mutta direktiivi lähtee siitä, että kyseisen ajan sisällä pitää hoitaa myös laskutukset, auton huollot ja pesut yms. Hei miettikääpä nyt… EU-kieltää suomalaiselta yksin yrittävältä sorakuljettajalta sen, että hän ei voi illalla työpäivän jälkeen enää hoitaa laskutuksiaan tai tarkistaa autoaa. Tosin voi hyvin kysyä kuka tätä valvoo? Mutta siitä huolimatta älytön ja typerä esitys ja päätös ja sen kaatamiseksi pitää nyt tehdä työtä. Nyt olemmekin esittämässä, että EU-parlamentin päätöstä ei panna toimeen ja EU:n komissio vetäisi ehdotuksen pois ja etsisi mahdollisia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Lähtökohtainen EU-komission esityshän EU-parlamentille oli nimenomaan yrittäjyyttä tukeva eli se olisi jättänyt itsenäiset kuljetusyrittäjät työaikasääntelyn ulkopuolelle. Mutta se ei nyt vasemmistolle kelvannut. Yrittäjät laitettiin kyykkyyn.

….

Mutta nyt siis jälleen Helsinkiä kohden. Päivä eduskunnassa ja sitten ilta tv-studiolla. Sen verran vielä, että eiliseen viitaten totean, että opetusministerimme Henna Virkkunen on tarttunut tilanteeseen ja tulee nyt lisäämään 3000 opiskelijapaikkaa ammatilliseen koulutukseen. Ja voin kertoa, että Häme tulee pärjäämään! Palaan.

….

Tänään Suomessa otettiin yksi askel kohti uutta. Pääministeri Matti Vanhanen pyysi eroa ja samalla myös koko Vanhasen II hallitus muuttui ns. toimitusministeriönä. Meidän ryhmä ei tässä vaiheessa vaihda ministereitä. Miksi vaihtaisimme, kun meillä hyvä porukka ja työ heillä vielä kesken. Itse en vaihtorulettia vain vaaleja silmällä pitäen oikein ymmärrä ja siksikään ei tarvetta pelivaihtoihin ole. Huhut kertovat, että keskustassa ministereitä vaihtuu enemmänkin kuin vain täytettävän kuntaministerin verran. Huhut ovat saaneet pikkuista säpinääkin osaan ja Kiviniemen vaatimus ehdolla olosta ensi eduskuntavaaleissa sai kaikki ilmoittautumaan vasten aiempia omiakin periaatteita. Osahan on puhunut, että eivät voi tässä vaiheessa kertoa ehdokkuudestaan sillä sen jälkeen ministerin työ olisi heidän mukaansa tulkittavissa aina kampanjoinniksi. Kiviniemen vaatimus kuitenkin muutti ja kumosi tämän periaatteen ja nyt siis kampanjat alussa. Ainakin tuon logiikan mukaan. No katsotaan kenen ministerikampanjointi jää lyhyeen.

Vanhasen eronpyyntö tarkoittaa sitä, että uudet hallitusneuvottelut käynnistyivät heti tänään. Itse uskon että nykyinen hallituspohja jatkaa, sillä näyttää siltä, että ainakaan SDP:stä ei löydy sellaista rakentavaa henkeä tänäpäivänä jonka varaan hallitusta voisi rakentaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että minihallitusneuvottelut käydään nykypohjalta ja myös nykyinen hallitusohjelmarunko jatkaa ja sen toteuttaminen viedään loppuun. Tarkennuksia varmasti tarvitaan talous- ja työllisyyspolitiikkaan niin kuin tässä matkankin varrella on koko ajan ajassa eläen tehty. Samalla on minusta tärkeää nostaa esille myös muutamia asioita erityisesti pienimmällä tuloilla elävien hyväksi ja myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Nämä painotukset minusta nyt erityisen tärkeitä. Katsotaan miten kokonaisuus muotoutuu. Kaikki varmasti jo huomenna valmista ja sitten tiistaina uusi hallitus virallisesti valitaan.

Sen verran täytyy vielä tätä nykytilannetta kommentoida, että en voisi paljoa tyytyväisempi olla tilanteeseen. Kiviniemi on heti ensi metreillä osoittanut hyvää yhteistyöhalua ja uskon, että maatamme voidaan jatkossakin hyvin rakentaa tältä pohjalta. Luottamusta vaaditaan ja tarvitaan.

Kommentit