Lauantai, 19.06.2010

Blogi, lauantaina 19.06.2010

Tänään päivä Hämeessä. Nyt aamusta ensin Lammille. Siellä perinteiset Pellavamarkkinat ja lupasin mukaan Ydin-Hämeen Kokoomuksen teltalle. Olen paikalla kello 12-13 eli tervetuloa jutulle. Itseasiassa tässä olemme rakentaneet muutamia mielenkiintoisia juttuja Hämeeseen kesäksi. Kesävieraaksi mielenkiintoinen vieras Hämeeseen muutamanakin eri päivänä. Pidetään ne nyt vielä salaisuuksina. Mutta tänään siis Lammilla. Sitten Lounais-Hämeeseen jne. Sellainen päivä tänään.

….

Tällä viikolla saimme valmiiksi myös erittäin hyviä uutisia laitoshoitoon joutuneille ja joutuville. Eli laitoshoidossa olevat ja asumispalveluja sekä perhehoitoa tarvitsevat voivat valita nykyistä vapaammin kotikuntansa. Nyt tehtävä kotikuntalain ja sosiaalihuoltolain muutos parantaa erityisesti vammaisten ja vanhusten mahdollisuuksia valita kotikuntansa muiden ihmisten tapaan. Näin siis tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus toteutuu tässäkin elämäntilanteessa. Nyt tehtävän uudistuksen jälkeen pitkäaikaisen laitoshoidon, asumispalvelujen tai perhehoidon tarpeessa oleva henkilö voisi valita uudeksi kotikunnakseen sen kunnan, jonka alueella olevassa toimintayksikössä tai asunnossa hän nykyisin asuu. Näin ollen nykyisen kotikuntalain niin sanottu laitosrajoitus ei olisi jatkossa enää kotikunnan valinnan este. Nykyisinhän laitoshoitoon joutunut on sidottu kotikuntaansa kiinni ja mahdollisuuksia päästä esimerkiksi perheen tai lapsien lähelle hoitoon ei ole toteutunut. Yksinäisyys on ollut arkipäivää ja on varmasti sitä tulevaisuudessakin, mutta uskon ainakin itse että tämä on osaltaan helpottamassa myös läheisten osallistumista hoitoon.

Laki lähtee tulevaisuudessa siitä, että kotipaikan valintaoikeuden käyttäminen edellyttää sitä, että hoidon tai asumisen arvioitaisiin kestävän tai se olisi kestänyt yli vuoden. Samalla tämä siis mahdollistaisi myös sen, että henkilö voisi itse hakeutua nykyisestä kotikunnastaan toisen kunnan asukkaaksi ja sen palvelujen piiriin. Henkilö voisi siis pyytää palvelutarpeen arviointia ja palvelujen järjestämistä muualta kuin kotikunnastaan.

Arki on osoittanut sen, että esimerkiksi vanhuksilla, vammaisilla, mielenterveyskuntoutujilla ja päihdehuollon asiakkailla on erilaisia tarpeita vaihtaa kotikuntaa. Erityisesti vanhukset ja vammaiset ovat kokeneet tärkeäksi sen, että he saisivat valita kotikuntansa vapaasti ja tämän tämä laki nyt mahdollistaa.

Esitys aiheuttaa myös tulevaisuudessa kustannusten jakamista kuntien välillä. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi esityksen mukaan muuttopäivästä lukien uudelle kunnalle, mutta vastuu henkilön hoito- ja hoivapalvelujen kustannuksista säilyisi hänen aiemmalla kotikunnallaan. Lait on tarkoitus saada voimaan vielä ensi vuoden alusta.

….

Mutta nyt aamupalalle ja sitten Lammia kohden. Kurkatkaapa tänään viikonlopun Ilta-Sanomat.

Niin ja pitäähän sitä kai täälläkin Victoriaa onnitella. Tänään naapurissa järjesteteään nimittäin yli 30 vuoden tauon jälkeen kuninkaalliset häät, kun kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling saavat toisensa iltapäivällä Tukholman Suurkirkossa. Ruotsi on sekaisin Victoriasta.

Niin ja jos aivan lopuksi mainostaisin hieman omaa Lopenkin kuninkaallista. Eli kun moni on kysellyt saako jo Lopen uutta perunaa niin kerron, että saa. Tänään Heikki Mikkolan Suoramyyntitilalla Lopen Maakylässä kauppa auki kello 9-14 ja uuden isännän Antin johdolla perunaa myynnissä. Ihastuttava kauppa muutenkin jauhoineen ja leipomotuotteineen. Kannattaa ehdottomasti poiketa tänään tai kesän aikana. Eli Mikkolan Suoramyynti, Läyliäistenraitti 984, 12600 LÄYLIÄINEN.

Mutta minä suuntaan nyt Lammille Pellavamarkkinoille. Meillä Lopella sitten Perunankukkapäivät jälleen heinäkuun alussa 3.7.

….

Hieno päivä aurinkoisessa säässä Lammilla takana. Väkeä oli 40. kerran järjestetyillä Pellavamarkkinoilla upeasti ja myös meidän kokoomusteltalla riitti vilskettä. Oli mukavaa jälleen olla mukana ja Ydin-Hämeen teltalla kanssani tietenkin myös Huurresalon Meri-Tuulia ja eduskuntavaaliehdokkaistamme Sari Rautio ja Kalle Jokinen. Ja tottakai hyvin myös alueen kokoomustoimijoita. Paljon keskusteluja ja palautetta ja ideoita jälleen matkaan. Aiheina esillä mm. kuntaliitokset, kuntapalvelut, hallitusneuvottelut ja myös energiakysymykset. Ja myös tietenkin koulupuolenkin juttuja. Mutta nyt hetki aikaa kotona ja sitten Lounais-Hämettä kohden.

Kommentit