Perjantai, 18.04.2008

Blogi, perjantaina 18.04.2008

Perjantai ja jälleen yksi viikko loppua kohden. Tänään aamusta Espooseen. Espoossa tämän loppuviikon eli 16.-19.4. on vietetty ammattiosaamisen suurtapahtumaa. Neljän päivän aikana yli 1100 eri ammattialojen nuorta osaajaa kisaa TaitajaMästare 2008 Suomen Mestaruusfinaaleissa sekä ammatillisen koulutuksen kulttuurikisoissa. Tapahtumaan on vapaa pääsy myös yleisölle eli todellakin kannattaa suunnata finaaleja seuraamaan jos sellainen rako löytyy. Itse varasin omaan kalenteriini aikaa tätä kilpailua varten jo puoli vuotta sitten ja nyt tarkoitus lähteä kisaa katsomaan.

Kyseessä on siis kaikkien aikojen suurin ammatillisen koulutuksen näyttäytyminen maassamme ja tapahtuman tarkoitus on lisätä nimenomaan ammatillisen koulutuksen tunnettavuutta ja vetovoimaa sekä arvostusta nuorten keskuudessa ja samalla edistää ammatinoppimista ja oppimistulosten vertailua, lisätä opiskelijoiden kiinnostusta jatkuvaan kehittymiseen ja yrittäjyyteen sekä lievittää työelämän rekrytointiongelmia kehittämällä ammattitaitoa kilpailu- ja valmennustoiminnalla sekä koulutuksen ja työelämän yhteistyöllä. Espoon kisat toteutetaan Otahallissa, Kulttuurikeskuksessa, WeeGee-talossa sekä tapahtumaa varten rakennetuissa halleissa Otaniemen urheilualueella, Kulttuuriaukiolla ja Tapiolan kentällä sekä Mankkaan urheilualueella. Valtava juttu siis ja varmasti paikkansa ansainnut. Palataan tunnelmiin tänään. Nyt kuitenkin Espooseen kollegani Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jukka Mäkelän isännöimänä.

Kello 16.56 ja juuri hetki sitten Helsingistä takaisin Lopelle – rakkaaseen kotikuntaani Hämeeseen. Tänään illalla tarkoitus avata mökkikausi ja pihatöitä ja sen semmoista talven jälkeen edessä. Mutta hieman päivään. Niin kuin varmasti jo osa uutisista huomasi olen tänään vastannut myönteisesti Kokoomuksen Nuorten liiton ja Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan pyyntöön asettua ehdokkaaksi puolueemme varapuheenjohtajaksi. Alexander Stubbia mukaillen – kun kokoomus kutsuu, vastaus on yksiselitteisesti kyllä. Nuorten ja opiskelijoiden ”kosinnan” jälkeen palautetta on tullut valtavasti. Kiitos niistä. Ne ovat osaltaan rohkaisseet minua kisaan entistä kovemmalla innolla. Nuorten ja opiskelijoiden yksimielinen tuki ja yhtenäinen rintama on sellainen voimavara ja sellainen kunnianosoitus, että sitä ei voi eikä pidä enkä edes miettinyt jättäväni käyttämättä. Mutta myös tuki jota nyt on jo tullut omasta Hämeestä ja myös muista vaalipiireistä on ollut innostavaa. Olen täysillä mukana. Itse uskon, että minulla on selkeä paikka kokoomuksen joukkueessa vahvan kärjen takana. Tähän palaamme varmasti nyt parin kuukauden aikana monta monta kertaa. Mutta nyt eteenpäin ja innolla kisaan – yhdessä.

Aamulla osallistuin muutaman sivistysvaliokunnan jäsenemme kanssa Espoossa järjestettyyn suureen valtakunnalliseen ammattitaidon kilpailuun ja ammattitaidon suurtapahtumaan. Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen ja hallituksenpuheenjohtaja kollegani Jukka Mäkelä olivat järjestäneet upean aamupäivän Otaniemessä ja täytyy kyllä myöntää, että kokemus oli vaikuttava. Tuhansia nuoria kisaamassa ammattitaidoissaan, tuhansia nuoria seuraamassa kilpailuja ja tutustumassa opiskelupaikkavaihtoehtoihin ja valtavasti väkeä liikkeellä muutenkin. Mahtava tapahtuma joka on 20 vuoden jälkeen kasvanut tällaiseksi ja espoolaiset tekivät siitä entistä mahtavamma yhdistäen niin ysiluokkalaisten T9-kilpailut, Taitaja-kilpailut ja Erityisammattioppilaistosten kisat yhteen.

Täysistunto tänään perjantaiseen tapaan lyhyt ja kun Espoon vierailu tarkoitti ettei sivistysvaliokunnan kokoustakaan ollut niin päivä meni kuin siivellä. Täysistunnossa oli tosin erittäin hyvä keskustelu puhelintietojen tallentamisesta. Muuta muutosta nykykäytäntöön ei ole tulossa kuin se, että nykyisen kolmen kuukauden tallentamisen sijaan jatkossa tiedot tulee tallentaa vuodeksi. Itse kannatan järjestelmää sillä se ei rehellisten ihmisten arkea muuta, mutta tekee mm. laajojen talous yms. rikosten selvittelystä monessa tilanteessa huomattavasti helpompaa. Ja tärkeää on muistuttaa ja painottaa, että tallentaminen ei pidä sisällään mitään puhelujen tai viestien sisältöä vaan ainoastaan sen mitä yhteksiä ja mihin päin oli. Itse suhtaudun yleisesti varsin nihkeästi kaikkeen tyyliin ”isoveli valvoo” tyyppiseen laidansäädäntöön, mutta tutustuttuani mm. KRP:n toimintaan ja talousrikosten selvittelyyn niin näen tämän perustelluksi. On toki totta, että monissa rikoksissa käytetään prepaid yms. liittymiä ja viestimiä, mutta usein talousrikollisuudessa ei. Keskustelussa nostinkin tuohon ”isoveli valvoo” kategoriaan mm. netin ennakkosensuurin josta olen hieman tai aikapaljonkin eri mieltä. Tämä ei tarkoita sitä että sallisin rikollisuutta tai puolustaisin mm. lapsipornoa, mutta itse näen niin, että sivuestot ovat päänpensaaseen laittamista. Olisi tärkeää puuttua kovin keinoin yhdessä itse ongelmaan eikä ennakkosensuuriin. Silloin olemme vaarallisilla vesillä. Mutta tämän puhelintietojen tallentamisasian käsittely jatkuu ensi viikolla.

Mutta nyt rukkaset käteen. Huomenna muuteen rukkaset ovat kädessä ympäri maan, kun me herättelemme uudestaan henkiin vanhaa kunnon talkoohenkeä. Vastaanotto on ollut ällistyttävät. Kannattaa vaikka katsoa nuo sivut www.toivotalkoot.fi.

Kommentit