Lauantai, 19.04.2008

Blogi, lauantaina 19.04.2008

Talviturkki heitetty. Loppijärvi oli vapautunut jääpeitteestä ja eilen illalla laitoimme ystäväni ja isäni kanssa laiturin järveen. Itse urakoin jo koko illansuun ja illan kesävesien ja pihojen parissa. Kokoomuslaiseen henkeen kuuluen rukkaset kädessä. Satu siivosi mökin ja sitten jo saunan piipusta nousikin savu. Olikin virkistävää pulahtaa hyiseen veteen saunan lämmöstä. Entisen opettajani ja myöhemmin hyvän kollegani ja ystäväni Liukkosen Sepon avantouinnin alkeita noudattaen siis vain ”dipaten”.

Tänään aamulla auringin säteet herättivät jo ennen kuutta ja olikin hieno katsella täysin tyyntä järven selkää ja siellä seikkailevia lintuja. Illalla viimeiseksi kaislikon reunasta kuuluin joutsenten kovaa huutoa ja nyt aamulla rannoille kuuluvat lokit oli konserttivuorossaan. Paikka jossa mieli lepää.

Nyt kuitenkin kello jo 8.45 ja kohta kohti Riihimäkeä. Menen tänään Kokoomusnuorten ja Kansion Tulevaisuusakatemiaan puhumaan ja sitten iltapäivällä loppilaisen menestyneen Timotei-naiskuoron 20-vuotisjuhlakonsertti ja iltajuhla. Minulta siis tänään jää Toivotalkoon puhumisen asteelle. Puhetta kuitenkin niistä riittää. Kuka olisi uskonut, että Suomessa saadaan yhtenä päivänä aikaan lähes tai taitaa olla jo yli 100 eri talkootapahtumaa. En ainakaan minä. Vanha kunnon talkoohenki siis elää meissä suomalaisissa ja tänään ympäri maan laitetaan nurkkia kuntoon.

Kun tuota listaa talkoosivuiltamme lukee niin ei voi kuin ihmetellä ja olla tyytyväinen. Väkeä on Anjalankosken Koivusaaressa keräämässä roskia, Keravan Toivotalkoissa järjestetään virkistyshetki palvelukeskus Hopeahovin asukkaille, Rantapusikoita raivataan Kiteenjärvellä, Kokkolassa raivataan ja siistitään kevyenliikenteen väylän ja rannan välistä risukkoa Halkokarin uimarannalle päin niin pitkälle, kuin talkooväen voimat ja into riittävät, Porvoossa puhdistetaan upean idyllisen vanhan kaupungin patsaita, Pöytyällä rakennetaan lisää asuntoja – tosin tällä kertaa vain linnuille, Hämeenlinnassa kerätään vaatteita Viroon vietäväksi, Kouvolassa Toivotalkoolaiset järjestävät ulkoilua Palvelukeskuksen asukkaille ja avustavat talon väkeä mm. ruokailussa, Kuopiossa putsataan seiniä ja muureja graffiteista ja Jokioisilla järjestetään ongelmajätteiden ja elektroniikkaromun keräyspiste. Hei tässä oikeasti vain muutama esimerkki siitä mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä ja mitä me kokoomuslaiset tänään teemme. Ja mikä upeinta olen kuullut, että talkoot saavat liikkeelle myös paljon muitakin kuntalaisia. Talkoohenki siis elää. Tuo lähes täydellinen – siis tarkoitan koko ajan kasvava – talkoopaikkakunta ja talkoolista löytyy sivuilta www.toivotalkoot.fi.

Niin ja talkoissa on muuten mukana myös ministereitä, MEPejä, kansanedustaja, kuntienpäättäjiä. Esimerkiksi ulkoministeri Alexander Stubb on tänään Toivotalkoo-rukkaset kädessä opetusministeri Sari Sarkomaan kanssa Lauttasaarea siivoamassa. Mutta kurkatkaa tuo talkoolista netistä ja lähtekää mukaan.

Mutta nyt minä kohti Riihimäkeä ja nuorten Tulevaisuusakatemiaa. Riihimäen seudullakin on Toivotalkoita tulossa. Ainakin Allinnan kesäteatterilla on talkoopäivä jo sovittuna ja Lopella ja Hausjärvelläkin tapahtuu. Palaillaan niihin. Eli tämä ei siis ole mikään yhden päivän tempaus vaan aito kannustus ja herättely meissä elävän talkoohengen suuntaan.

….

Kello 15.37 ja hetki sitten kotiin. Kansion ja Kokoomusnuorten tulevaisuusakatemia oli mielenkiintoinen tuttavuus. Hotelli Linnealla Riihimäellä oli heti aamusta paikalla hyvä joukko nuoria ja tuo minulle varattu tunti poliittisen tilanteen läpikäymiseen meni hetkessä. Hyvää keskusteluakin saatii aikaan ja uskon, että viikonlopun aikaan sitä tämä porukka saa aikaiseksi monesta muustakin aiheesta. On tärkeää, että tällaisia tilaisuuksia ja koulutuksia järjestetään nuorillemme. Ei muuta kuin mukaan.

Nyt kohta Timotein 20-vuotiskonserttiin ja sitten iltajuhlaan. Hieman houkuttaisi tuo mökillekin paluu jo. Mutta huomenna sitten pihatöiden pariin.

Mukava palata jälleen Pekkalan mökille. Illansuussa menimme Sadun kanssa juhlistamaan loppilaisen Naiskuoro Timotein 20-vuotista taivalta Loppisaliin. Vein juhlaan sekä Lopen kunnan virallisen tervehdyksen ja onnittelut kuin myös Juhani Peltosen seuran onnittelut. Oli kunnia-asia saada olla mukana tässä juhlassa, sillä aikaan itse olin monta vuotta mukana ensin Kytömäen Kirstin innoittamana lapsikuorossa ja myöhemmin Pekka Perkon johdossa Nuorisokuorossa. Nuorisokuoron kanssa aikanaan sain osallistua moniin upeisiin tapahtumiin ja oppia paljon kaikenlaista ehkä yhtenä kokokohtana olla mukana ensimmäisenä länsimaisena kuorona Neuvostoliiton aikana Viron Laulujuhlilla. Tänään silmäkulma kostui useampaankin otteeseen kun Timotein lauluja kuuntelin. Monta hienoa muistoa tuli mieleen. Tänään olen ylpeä myös siitä, että Timotei on vaalinut upealla tavalla kirjailijaystäväni Juhani Peltosen muistoa sävellyttäen lukuisia Jussin runoja kuorolle. Tänäänkin saimme nauttia kaksi upeaa helmeä ja ammattilaisten esittämänä. Kyllä voimme rintaamme hyvin röyhistää upeasta kuoromenneisyydestämme, mutta myös tulevaisuudesta. Loppilainen kuorotoiminta elää vahvasti tänäänkin ja jo muutaman viikon päästä saamme nauttia toisesta vahvasta musiikkialastamme, kun maineikkaat Lopen Harmonika isännöivät lajin SM-kisoja samassa salissa. Siinä vahvat loppilaisuuden tukijat sille kuululle perunalle ja tuntemattomalle Lopen Uupuneelle.

Kommentit