Perjantai, 18.02.2011

Blogi, perjantaina 18.02.2011

Jätin päänsäryn Nukkumatin maahan. Uni ja burana auttoivat mukavasti ja jälleen elämä hymyilee. Kello jo hieman yli seitsemän ja kohta työmaata kohden. Eduskunnassa valiokunnat ja istunto ja sitten hämäläisten kansanedustajaehdokkaiden kanssa kierrokselle yhdessä peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa. Iltapäivällä siis Riihimäki ja Janakkala ja muu porukka jatkaa vielä Hämeenlinnaan. Itse suuntaan Janakkalasta jo Mikkeliä kohden ja siellä illalla ja huomenna töitä. Mutta sitä ennen eduskunnan rumba ja toivottavasti pari isoa asiaa tänäänkin maaliin tai kalkkiviivoille ainakin.

Eilen eduskunnan kyselytunnilla keskusteluun nousi yksi likainen temppu. Suuri valiokunta on tähän asti ollut vahvan luottamuksen ja luottamuksellisen keskustelun paikka ministeriemme ja eduskunnan välillä EU-asioista. Viime viikolla SDP:n Kimmo Kiljunen rikkoi tämän vuosikymmenten luottamusperinteen. Kyse ei siis ole siitä että haluttaisiin jotain suomalaisilta salata vaan juuri päin vastoin. Suuren valiokunnan idea on nimenomaan sparrata ja tuoda eduskunnan painotukset mukaan ministerien EU-tason neuvotteluihin. Mutta sparraus siksi luottamuksellista, että onhan tilanne EU-pöytien neuvotteluissa täysin mahdoton jo heti kokouksen perään Kiljusen nyt harjoittamalla tavalla vuodetaan kaikki Suomen eli eduskunnan ja ministerin väliset neuvottelutavoitteet julkisuuteen. Neuvottele siinä sitten tiukasti ja yritä vääntään parasta mahdollista lopputulosta Suomen hyväksi. Ei onnistu, kun demaritiedote on jo kertonut julkisuuteen kaikki ns. viimeiset reunaehdot ja ennen muuta viimeiset joustonvarat.

Katainen totesikin SDP:n ja erityisesti Kimmo Kiljusen vuodosta, että ”kyseessä oli tahallinen vuoto oman poliittisen edun tavoittelemiseksi”.  Kiljunen siis

Eilen Katainen totesi kyselytunnilla aiheesta kysyttäessä, että ”Se perustuu äärettömään luottamukseen. Miksi? Siksi, että minun pitää pystyä ennen euroryhmän kokoukseen menoa sparraamaan eduskunnan kanssa mahdollisista asioista, jotka tulevat esiin. Se johtuu siitä, että on ollut tilanteita, että emme tiedä mistä tulemme (euroryhmässä) keskustelemaan. Siksi pitää voida vapaamuotoisesti luottamuksella keskustella eduskunnan kanssa”.

”Niissä keskusteluissa käydään myös Suomen neuvottelutavoitteita läpi. Jos niitä vuodetaan julkisuuteen, niin minä olen ainut, jolla ei ole vaatteita sen (euroryhmän) pöydän ympärillä.” ”Millä lihaksilla minä väännän yhtään mitään, jos niitä vuodetaan julkisuuteen?”

Hallitus haluaa jatkaa avointa keskustelua ministerien ja eduskunnan eli suuren valiokunnan kesken, mutta kyllä nyt matto on vedetty pahan kerran tältä luottamukselta pois. Katainen toivoikin, että jatkossakin voitaisiin käydä keskustelua, mutta ei ammuta omaan (Suomen) jalkaamme.

Jotain Kiljusen kikkailun asiattomuudesta ja poikkeavuudesta kertoi sekin, että SDP:n konkari Erkki Tuomioja ei ollut hänen vuototiedotettaan suostunut allekirjoittamaan. Tuomioja jopa arvostelikin omaa demariryhmäänsä eilen kyselytunnilla toteamalla, että luottamuksellisen yhteistyö on koko eduskunnan kannalta tärkeäksi.

Joskus vain tuo oma etu vie toisia poliitikkoja niin kovin tuuppaavalla voimalla että hyvät tavat, perinteet ja maan etukin hukkuu. 

 

Kello 22.46 ja juuri kohta nukkumaan. Tällä kertaa siis Mikkelissä. Ilta täällä tänään rallin SM-sarjan Vaakunarallia selostaen. Mikkeliläiset ovat yksi pidempiaikaisimpia yhteistyökumppaneitani ja aina kun Aulis Ahonen soittaa ja pyytää hommiin niin ei ole koskaan ollut mitään syytä kieltäytyä. Ei kertakaikkiaan. Tänäänkin aivan mahtava tunnelma raviradalla kun avasimme kisan yleisöerikoiskokeella ja ihmisiä aivan valtavasti kisaa seuraamassa. Oli mukava tiukan talven ja työrupeaman jälkeen palata jälleen mikin varteen ja selostamaan. Mä nautin siitäkin työstä niin kuin kansanedustajan duunistakin. Tänään pääsin myös haastattelemaan kollegoitani Lenita Toivakkaa, Olli Nepposta ja Jari Leppääkin. Kaikki he vahvoja vaikuttajia täällä Mikkelin seudulla ja Savossa. Mutta huomenna aamulla jatkamme. Päivän nimet tänään Jarkko Nikara nelivetoisissa ja Ville Hautamäki kaksivetoisissa. Mutta kyllä päivän yllättäjä oli kaverini Mikko Eskelinen joka veti SM1-luokkaan toiseksi kovimman ajan jättäen taakseen mm. Juha Salon ja kumppanit. Miehen teko. Mutta huomenna siis kisa vasta oikeastaan alkaa ja myös ratkeaa. Aamusta selostustöihin.

Ennen tänne tuloa teimme eduskuntapäivän jälkeen vielä peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa tuhdin Häme-kiertueen. Ensin omaan kantakuppilaani Riihimäelle Cafe Feeniksiin ja sitten Janakkalan kirjaston kahvilaan. Väkeä kivasti liikkeellä ja tänäänkin teamiin ja tukiryhmään uusia jäseniä. Ei siis hukkaan tämäkään kiertue. Kiitokset siis Paulalle ja kaikille mukana olleille. Me jatkamme näitä ministerikiertueita aina vaaleihin asti ja toivottavasti ja uskoakseni myös vaalien jälkeenkin. Todella hyvä henki ja meno päällä.

Mutta huomenna siis minä täällä Mikkelissä SM-Vaakunarallissa. Meillä ympäris Suomen samaan aikaan Kokoomuksen Tee Hyvä Työ -pajoja. Hämeessä Hämeenlinnassa ja täällä Mikkelissäkin omansa. Mukaan siis kaikki paremmasta Suomesta kiinnostuneet. Tekijät.

Kommentit