Perjantai, 17.11.2006

Blogi, perjantaina 17.11.2006

Heti aamulla yhteyksiä muutamaan EU-edustajaamme. Pyrimme löytämään hieman yhteistä aikaa muutaman projektin yhteydessä. Samalla liikenne asioiden kanssa työstetty ja tehty monenlaista. Aamulla paras aika pitää yhteyttä.

Nyt kello 8.40 ja juuri aamun lehdet ja uutiset katsottu. Tänään töissä kirjoitustöitä. Yksinäistä puurtamista siis luvassa.

….

Tukiryhmä kasvaa mukavaa tahtia. Eilen tukiryhmään liittyi jälleen yksi opettaja. Riihimäkeläinen Salla Kilpinen ilmoittautui tukijoukkoihin. Tervetuloa mukavaan joukkoon mukaan. Jos Sinä et vielä ole mukana niin ilmoittaudu mukaan tukiryhma@timoheinonen.fi ja jos tiedät muita, jotka haluavat tai voisivat lähteä mukaan niin kysele ihmeessä ja tee näin arvokasta työtä yhteisen tavoitteemme saavuttamiseksi. Hyvältä näyttää.

Mieluisia uutisia myös urheilurintamalta. Eilen illalla sain tiedon, että loppilainen 800 metrin Suomenmestari Mikko Lahtio on valittu Olympiaryhmään. Lahtio oli samalla ainoa joukkoon valittu juoksija. Samaan aikaan toinen loppilainen eli endurokuljettaja Marko Tarkkala jatkaa vahvoja otteita Uudessa Seelannissa SixDays enduron joukkuemaailmanmestaruuskilpailussa. Suomi kasvattaa maapallon toisella puolella päivä päivältä etumatkaansa ja johto on neljän ajopäivän jälkeen jo yli kahdeksan minuuttia Ranskaan. Kolmantena tuleva Espanja on puolestaan jäänyt Ranskasta kuusi minuuttia. Marko ajoi torstaina luokkavoittoon kovassa vatsataudissakin ja nyt perjantaina, mikä siis Uudessa Selaanissa jo kääntymässä yöhön, Tarkkala sinnitteli kakkosena olon koko ajan huonontuessa. Maaliin tultuaan Tarkkala vietiin suoraan tiputukseen.

Enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailu, Uusi-Seelanti. Tilanne 4/6 ajopäivän
jälkeen (epävirallinen):
1. Suomi
2. Ranska – 8.24,80
3. Espanja – 14.28,80
4. Australia – 16.23,36
5. Italia – 16.55,57
6. Ruotsi – 18.32,48

Markolle juuri tekstiviestin laitoin. Eilen soittelimme ja sillin Make jo kertoi olon olevan aikalailla heikko. Nyt maaliin tultuaan Make totesi, että olo ei enää paljoa huonompi voisi olla. Lupasi kuitenkin sinnitellä ja ajaa loppuun asti. Toivotaan, että kaikki menee hyvin.

….

Nyt töihin…

Kello 16.55 ja juuri takaisin kotiin. Päivä on mennyt vauhdilla. Töitä on riittänyt ja myös muutamat kunnan asiat ovat työllistäneet. Illalla vielä pitäisi jatkaa kodilla tavaroiden paikalleen laittamista. Satu onkin tänään jo koko päivän tiskaillut astioita ja etsinyt niille paikkoja uudesta keittiöstä. Illalla pitäisi saada myös wc toimimaan ja vedet kylpyhuoneeseen.

Lueskelin tuossa juuri ensimmäisen kerran läpi ensi maanantain kunnahallituksen listan. Maanantain kh jää minulta väliin. Asioista olemme kuitenkin sopineet, että palaveeraamme. Listalla mm. maankäyttöinsinöörin vaalin vahvistaminen. Uusi maankäyttöinsinöörimme Pekka Säteri aloittaa 20. tätä kuuta. Listalla myös lainan tarjousten hyväksyntä, kuntien ja ky:n puhelinliikennepalveluiden tarjoukset ja erittäin mielenkiintoisina aiheina uuden Marjamäen asuntoalueen kaavoituksen käynnistäminen Launosiin ja Jylhäkummun asemakaavoitustyön jatkaminen.

Samalla vahvistetaan ennakkoäänetyspaikat ensi maaliskuun eduskuntavaaleihin. Kunnanhallitus päättänee ensi maanantaina, että vuoden 2007 Eduskuntavaaleissa Lopen kunnassa ennakkoäänestyspaikkana on Yhteispalvelupiste Rosamunda. Ennakkoäänestyspaikan aukioloajat ovat 7. – 9.3.2007 klo 9.00 – 18.00, 10. –11.3.2007 klo 10.00 – 14.00 ja 12. – 13.3.2007 klo 9.00 – 18.00. Lisäksi päätöksen mukaan ennakkoäänestys laitoksissa tapahtuisi Palvelukeskus Eedilässä ja Lopen vuodeosastolla vaalitoimikunnan päättäminä aikoina. Näin kunnahallitukselle hallintojohtaja ei esitä kiertävän vaalitaksin käytön jatkamista. Itse taidan olla jäävi tässä asiassa, mutta sen verran uskallan todeta, että minusta kaikki toimenpiteet äänestysaktiivisuuden korottamiseksi Lopella ja koko Suomessa olisivat tervetulleita. Itse olisin valmis jatkamaan vaalibussikäytäntöä ja tarjoamaan ennakkoäänestysmahdollisuutta myös eri päivinä seurakunnan tapaan muutamissa eri pisteissä kylien kouluilla ja ehkäpä muutamassa kaupassakin.

Sitten muutama lausunto ja kunnan talousasioita. Talousarvion täytäntöönpano-ohjeen mukaanhan kunnanhallitukselle raportoidaan kunnan talouden kehityksestä kahden kuukauden välein. Tämän mukaisesti esillä on nyt kunnanhallituksessa tämän vuoden talousarvion toteutuminen tilanteessa 31.10.2006.

Käyttötalouden toteutuma on tuottojen osalta 73,7 % (v. 2005 = 76,7 %) ja kulujen osalta 82,9 % (83,7 %). Tarkastelussa tulee huomioida, että raportointia varten ei ole tehty jaksotuslaskelmia ja tuottojen kerryntä on monilta osin hitaampaa kuin kulujen osalta. Tasaisena kertymänä toteutuma tarkasteluajankohtana olisi 83,3 %. Alkuvuoden perusteella talousarvio näyttäisi kokonaisuutena toteutuvan ennakoitua jonkin verran parempana.

Verotulojen toteutuma on talousarvioon nähden ollut nyt kuluvan vuoden aikana varsin hyvää. Verot ovat kertyneet budjetoidusta nyt 88,5 % (87,3 %). Tarkemmalla tasolla on kunnallisveron kertymä 90,2 % (89,0 %), yhteisöveron 97,5 % (97,8 %), kiinteistöveron 56,1 % (55,5 %) ja koiraveron 90,3 % (93,0 %). Valtionosuuksien kertymä on 86,4 % (86,3 %).
Edelliseen vuoteen verrattuna ovat verotulot kasvaneet 7,5 % ja valtionosuudet 8,5 %.

Kuluva vuosi on toteutunut jonkin verran parempana kuin vuosi 2005. Toimintatuottojen, verotulojen ja valtionosuuksien kokonaiskasvu on ollut 7,2 %, kun toimintakulut ovat vastaavasti kasvaneet 6,2 %. Tämän ansiosta on tarkasteluajankohdan vuosikate noin 242.800 euroa viimevuotista parempi.

Talousarvion 3.705.240 euron investointimenoista oli tarkasteluajankohtana toteutunut 2.262.618 euroa eli kokonaistoteutuma lokakuun lopussa oli 73,5 %.

Tässä lyhyesti taloutemme tätä hetkeä. Parempaan suuntaan, mutta niin kuin aiemmin olen kertonut kasvavat kulutkin huikealla tahdilla ja töitä talous tulee teettämään riittämiin. Toivotaan, että suotuisa kehitys jatkuisi loppu vuoden ja ensi vuonnakin.

Kun tässä taloudesta kirjoitan niin aika mielenkiintoinen on tilanne kuntakentällä yleisestikin. Verot nousevat kohisten läpi koko Suomenniemen. Kunnallisvero nousee ensi vuonna Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan joka neljännessä kunnassa eli 106 kunnassa, ja keskimääräinen veroprosentti on 18,46. Lisäksi noin joka viides kunta on kertonut nostavansa ainakin jotain kiinteistöveroprosenttia. Vain muutamassa kunnassa veroprosentti laskee ja syy siihen löytyy kuntaliitoksista, mutta jos oikein näidenkin kuntien asioista ymmärsin niin lasku on vain hetkittäin ja paluu arkeen on edessä jo ensi vuonna. Kuntia on ensi vuoden alun kuntaliitosten jälkeen muuten sitten yhteensä 416.

Paljon siis asioita maanantaina ja sellaisia tarkkaa lukemista ja miettimistä vaativia juttuja lista pullollaan. Muutama lukukerta ajatuksella siis edelleen tarpeen, kun muutamat asiat uusina hieman vieraampiakin. Niin ne kokoukset vaihtelevat. Josku tuttuja pitkään pureskeltuja juttuja ja joskus sitten aina tällainen hieman erilainen työkokous 🙂

Kello 22.47 ja juuri kotiin. Toisen kerran hallituksen lista läpi ja mitäs muuta illansuu ja ilta sitten sisällä pitikään. No kirjaston kirjojen imurointia. Olen jotenkin intohimoinen kirjojen keräilijä ja oli ilo laittaa kirjat jälleen laatikoista takaisin omiin ”luokkiinsa”. Rakkaimmat keräyskohteet ovat tietenkin Juhani Peltonen ja Jussia itsekin fanittava Juice Leskinen. Ne sellaiset kaikki mitä löytyy niin ostetaan. Lisäksi tähän täytyy liittää loppilainen tutkimusmatkailija ja kirjailija Sakari Pälsi ja kaikki seutukunnan omat teokset. Mielenkiinnolla tänään jäinkin lukemaan Hausjärven historiasta.

No sitten aika pitkä hylly on varattu kasvatustieteelle ja toinen mokoma lapsille, luonnolle ja liikunalle. Kymmenen vuotta olen jo myös kerönnyt politiikan kirjallisuutta. Siellä upeita vanhoja kirjoja ja aina mielenkiintoisia uusia. Niistä olenkin täällä jonkun verran jo puhunutkin mm. siitä loistavasta Iiron Näkymätön käsi kirjasta jne. Niin ja aivan oma lukunsa kirjastossani on moottoriurheilu. Siinähän sitä onkin kun vielä runokirjat laitetaan omalle hyllylle. Sitten lukuisia yksittäisiä erilaisia kirjoja – muistoja vuosien varsilta.

Kirjallisuus aivan upea harrastus ja intohimo, vaikka olenkin todennut, että ratsastus on harrastuksista jaloin.

Nyt vielä hetkeksi vielä tv:n ääreen ja sitten matkalle Matin maahan.

….

Niin sen verran täytyy vielä kotimatkasta kertoa. Tänään keskustalaiset nimittäin kokoontuivat Lopella syyskokoukseensa. Alhon Aimo jatkaa puheenjohtajana. Onnittelut.

Kotimatkalla hetken ehdimme istuakin muutaman keskustalaisen kanssa ja vaihtaa mielipiteitä. Heillä oli tänään upea tai ainakin iso ryhmä kansanedustajaehdokkaita Lopella kylässä. Mielenkiintoista nähdä – alkaako Sirkka-Liisa Anttilan kannatus jo heilua. Mielenkiintoisia uusia ehdokkaita nimittäin keskustallakin. Toivotaan, että keskusta-oikeistolainen yhteistyö kantaisi hedelmää.

Kommentit