Perjantai, 16.07.2010

Blogi, perjantaina 16.07.2010

ympärillä jatkuu. Eilen asia sai erikoisia piirteitä kun keskustalaiset ministerit pallottelivat asiaa toisilleen. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila totesi vain vastaavansa meijeri- ja muista elintarvikeasioista ja pyysi soittamaan Paavo Väyrysylle. Väyrynen kiemurteli saman asian ympärillä ja väitti tai ei ainakaan uskonut, että Venäjän asettamilla elintarvikkeiden tuontirajoituksilla olisi poliittisia tarkoitusperiä. Kyse on Väyrysen mukaan Venäjän viranomaisten normaalista toiminnasta.

Kyllä minä nyt olisin vahvasti eri mieltä kummankin keskustalaisen ministerin kanssa. Tuontirajoitteet uhkaavat rajulla tavalla maamme elintarvitetuotantoa ja haitat näkyvät pian läpi koko ketjun aina maatiloille asti, jos asiaa ei hoideta. Ja kyllähän tässä nyt kyse on selkeästä politiikasta. Jos kiellot perustuvat esimerkiksi suomalaisen tuontantolaitoksen seinästä halkenneeseen maaliin tai kaakelilaatan irtoamiseen niin ei voi edes Väyrynen uskoa, että kyse olisi vain normaalista viranomaistoiminnasta. Kyllä asian taustalla on oltava paljon muuta. Vai uskooko teistä joku, että Venäjällä ei yhdessäkään elintarvikkeiden kanssa toimivassa paikassa maalihalkeile tai lattialaattoja ole irti? Minä en ainakaan. Löytyisikö edes yksi missä niin ei olisi? Näin minä uskon. Nyt tarvitaan toimia kaikilta.

Ensikuun alussa saamme jälleen yhden merkittävän uudistuksen opiskelijoiden arkeen, kun sairastuttuaan ei enää sen jälkeen opiskelijan tarvitse keskeyttää opintotukeaan etukäteen voidakseen edes hakea sairauspäivärahaa jonka saamisesta ei kuitenkaan ole varmuutta ennen myöntämispäätöstä. En edes muista kuinka moni iso parannus tämä on tällä hallituskaudella opiskelijoiden arkeen, mutta on niitä enemmän kuin edellisillä hallituksilla yhteensä. Merkittävimpänä tietenkin 15 vuoden odotuksen jälkeen nyt toteutettu 15 prosentin opintorahan tasokorotus, jota vastaan vielä edellisessä hallituksessa mm. demarit äänestivät. Samalla olemme korottaneet useamman kerran ns. vapaantulonrajoja eli mahdollistaneet opiskelijoiden työntekoa entistä vapaammmin jne. Itse olisin valmis luopumaan vapaantulonrajoista kokonaan ja sitomaan opintotuen vain siihen, että opinnot etenevät. Minusta on järjetöntä rangaista nuorta siitä, että hän haluaa opiskelujen yhteydessä hakea arvokasta työkokemusta iltaisin, viikonloppuisin ja loma-ajoilla. Minulle riittäisi opintotuen jakoperusteeksi tai vaatimukseksi siis opintojen sovitun mukainen eteneminen. Se olisi kannustavaa ja reilua. Uskon, että senkin aika vielä tulee. Meidän tulee nyt uudistaa aidosti koko opintotukikokonaisuus kannustavaksi ja ennen muuta riittäväksi niin, että se turvaa ja mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun. Nykyisinhän suurin syy opintojen venymiseen on se, että opintotuella ei elä ja työnteko on näin väistämätön pakko elämiseksi. Ei siis työkokemuksen hankkimiseksi tai opiskelujen tukemiseksi vaan usein vain ja ainoastaan leivän saamiseksi. Itse arvostan kyllä kaikkea työtä ja työkokemusta, mutta nykymalli ei toimi oikein. Tarvitsemme siis isomman rakenteellisen uudistuksen opintotukikokonaisuuteen niin että täysipäiväinen opiskelu on mahdollista ja niin että opinnot myös etenevät. Meidän tulee huolehtia siitä, että työmarkkinoille tulee tulevaisuudessa uusia nuoria osaajia ja mielellään noin vuotta nykyistä aikaisemmin… Tämä siis se työurien pidentämisen toisen pään probleema.

Kollegani Kimmo Sasi liittyi nyt Uudessa Suomessa meihin vankien rangaistuskäytäntöjen uudistusta vaatiiviin. Joukkomme kasvaa koko ajan ja näin myös paine Vihreän oikeusministeri Tuija Braxin ympärillä. Sasi totesi hyvinkin kuvaavasti US:ssa, että ”olennaista elinkautisessa vankeudessa on se, onko henkilö uhka ympäristölle, eikä se, onko istunut
vankilassa 12 vuotta”.

Tänään päivä töiden parissa. Kone on jo kuumana ja illalla sitten kello 18.00 saan kunnian sytyttää Kaloisten Tervahaudan Rengossa. Tervahaudan sytytys avaa samalla upean Renko-viikon eli toivottavasti mahdollisimman monen kanssa näemme jo tänään illallakin siellä. Tervetuloa mukaan katsomaan!

….

Kello 21.39 ja juuri hetki sitten Rengosta ja Tervahaudalta kotiin. Toistatuhatta ihmistä oli seuraamassa kun sain kunnian olla yksi tämän vuoden tervahaudan virallisista sytyttäjistä. Mukana kanssani urakoimassa  mm. maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, Panssariprikaantin komentaja Keijo Suominen ja kyläläiset Valto Suokas ja Veijo Vanhatalo sekä tervamestari Alpo Mäkinen. Mäkisen kanssa hetken ehdin jutellakin ja miehellä takana jo aivan uskomaton määrä tervahautoja. Tänäkin kesänä yli 1000 vanhaa männynkantoa yli 80-vuotias ikinuori mestari oli metsästä etsinyt ja pilkkonut ja tänään me sitten tuikkasimme taidolla kootun haudan tuleen. Tervaa haudasta pitäisi irtoa noin litra per kanto ja sen päälle vielä muutama tuhat pussia grillihiiliä. No paljon tulee tuotostakin, mutta kyllä työtuntejakin riittää. Nyt viikko 24/7-valvontaa ja sitten vielä viikkojen jälkivalvonta. Hienoa kylän aktiivisuutta. 

Kaloinen on toiminnallaan kyllä osoittanut kuuluvansa maamme toimeliaimpien kylien joukkoon. Kyläkeskus rakentuu koko ajan ja väkeä riittää ja erinomainen tunnelma. Sellaista samanlaista tekemisen meininkiä kuin meillä Lopella nykyään Joentaan kylällä. Taitavat olla kylinä serkuksia tai jotain :). Mutta kiitokset hienosta tapahtumasta ja kiitokset ennen muuta kaikille puuhanaisille ja -miehille. Teette upeaa ja arvokasta työtä, jota joka vuosi tuhannet ihmiset tulevat ihastelemaan ja meistä moni myös ihmettelemään. Huomenna sitten Renko viikko jatkuu Jaakonmarkkinoilla ja tapahtumaa riittää siitä eteenkin päin.

Mutta nyt minä käännän katseen huomiseen. Huomenna kisaamme jo 8. kerran thDERBYn mestaruudesta. Pientä jännitystä ilmassa. Sopivasti.

 

 

 

Kommentit