Perjantai, 16.04.2010

Blogi, perjantaina 16.04.2010

Eilen Hämeen Kokoomuksen 90. toimintavuonna kääntyi myös yksi historian suuri sivu eteenpäin. Pitkäaikainen RP:n mies Jussi Kökkö jäi ansaitulle eläkkeelle. Jussi liittyi jo 19 vuotiaana Kokoomukseen vuonna 1967 ja antoi työuransa tämän jälkeen muutamaa vuotta lukuunottamatta yksin omaan aatteellemme. Yhteensä 43 vuotta Kokoomuksen jäsenenä, tästä 24 vuotta Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtajana ja työtehtävissä tätä ennen 1969-1976 Kokoomuksen Nuortenliitossa ja 1977-1983 Helsingin Kokoomuksen toiminnanjohtajana. Ja vuosien aikana monissa monissa eri tehtävissä mm. presidentinvaalikampanjan johdossa 1994 ja varmasti maininnan arvoinen on Hämeen ensimmäiset vaalit toiminnanjohtajana. Vuosi oli 1987 ja eduskuntavaaleissa kokoomus sai Hämeessä 30,4 prosentin kannatuksen ja kuusi kansanedustajaa. Se on kokoomuksen kaikkien aikojen ennätys. Mutta jos Jussin ura Hämeessä alkoi voitokkaasti niin myös se päättyi voitokkaisiin vaaleihin. Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Hämeen väri muuttui. Kokoomus nousi Hämeen suurimmaksi puolueeksi ja toivotaan, että sama hyvä trendi jatkuu myös ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Mutta Jussi Kökkö siis nyt ansaituille eläkepäiville. Haluan täällä blogissanikin kiittää Jussia vuosien yhteistyöstä, mutta ennen muuta työstä yhteisen aatteemme eteen. Eilen kiitospuheessa Hämeenlinnan Wetterhoffilla totesin, että jos jollain niin Jussilla on RP:n mallinen sydän ja hän todellakin antoi työuransa ja vapaa-aikansakin vuosikymmenten ajan kokoomukselle ja tiedän, että vaikka nyt työvuodet ovatkin ohi niin työ kokoomukselle ei lopu. Ei varmasti koskaan. Mutta kiitos Jussille vuosista, työstä ja tapahtumista. Itse sain hänen kanssaan tehdä työtä erilaisissa tehtävissä pitkään – jo 90 luvulla nuorena poikana piirihallituksessa ja nyt viimeiset vuodet Hämeen Kokoomuksen puheenjohtajana. Muistoja niihin vuosiin mahtuu paljon.

Mutta nyt siis sivu kääntyy Hämeessä ja saamme uuden toiminnanjohtajan Espoon Kokoomukselta, kun Mika Airinen aloittaa meillä kesäkuun alussa. 90. toimintavuotemme saa näin myös ison muutoksen, mutta mikään ei muutu. Tavoitteemme on selkeä ja vahva. Tulemme tekemään kaikkemme yhdessä yhteenhiileen puhaltaen, että kokoomus on Hämeessä suurin myös jatkossa ja myös eduskuntavaaleissa 2011. Se vaatii kovaa työtä meiltä kaikilta. Ja siihen olemme valmiita.

Mutta nyt siis uusi aamu eilisen pitkän piirikokouksen jälkeen. Tänään eduskunnassa kokoontuu jälleen Nuortenparlamentti ja olen lupautunut tapaamaan ja juttelemaan nuorten kanssa sinne koko päiväksi. Koululaisia ja opiskelijoita käy talossamme muutenkin todella paljon ja hauska yhteensattuma oli tälläkin viikolla kun extempore menin tervehtimään erästä alakoululaisryhmään jonka käytävällä näin. Ihastuttava ja aktiivinen luokka ja en yhtään yllättynyt kun ylläettäen heidän opettajansa kertoi olevansa minun oman yläasteaikaisen yhteiskunnantiedon opettajan Tuulikki Suomalaisen sisko. Itseasiassa Tuulikki on suurelta osalta vaikuttaja siihen, että olen nyt tässä. Hänen aivan kertakaikkisen upeat yhteiskuntaopin ja historian tunnit herättivät minussa tämän palon ja kiinnostuksen yhteiskunnallisia asioita kohtaan. Olimme jo silloin ehdokkaina koulumme vaaleissa ja siitä se alkoi. Hienoja muistoja noiltakin ajoilta vaikka kuinka ja itseasiassa nyt tuo meidän vanha B-koulumme kohta tien päähän ja ensi syksynä oppilaat aloittavat opiskelun uudessa upeassa koulurakennuksessa, jonka saa nyt sitten olla vihkimässä itse käyttöön yhdessä opetusministerimme Henna Virkkusen kanssa. Mutta nyt sitten nuoria tapaamaan eduskuntaan. Aamusta ensin uuden nuorten eduskunnan nettipalvelun ja -sivuston julkistaminen ja sitten tapaamisia ja haastatteluja koko päivän.

….

Yllättyneenä lueskelin uutisia eilen. Uutiset kertoivat, että nurmijärveläinen SDP:n Ana María Gutiérrez-Sorainen ei lähdekään eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Ei ainakaan SDP:n listalle. Syy perääntymiselle oli se, että hän ei voi hyväksyä Jutta Urpilaisen julkisuudessa esittämää suvaitsematonta maahanmuuttopoliittista linjaa. Urpilainenhan lainasi perussuomalaisten vaaliohjelmaa ja totesi näin SDP:n tulevan ”maassa maan tavalla” -linjalle maahanmuuttopolitiikassa. Tämä ilmoitus onkin aiheuttanut aikamoista ihmetystä eduskunnassakin ja varsinkin maahanmuuttajien keskuudessa ja ymmärrän hyvin Gutiérrez-Soraisen mielipahan ja ratkaisun. Hän esimerkiksi on aktiivinen Nurmijärven kunnanvaltuustonjäsen, mutta myös neljän lapsen äiti, toimittaja, kielenopettaja, kääntäjä ja tulkki. Gutiérrez-Sorainen on suorittanut yhteiskuntatieteen maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa 1995. Eikö tällaisia osaajia maamme juuri tarvitse. Minä uskon, että tarvitsee. Aihe tulee varmasti puhuttamaan. Itse toivon kuitenkin, että keskustelun taso pysyy asiallisena ja fiksuna myös silloin kun halutaan nostaa esille joitain asioita joista ollaan eri mieltä. Rakentavaa keskustelua maa rakentamiseensa tarvitsee. Ja ennen muuta tekoja.

Tänään eduskunta siis täyttyi 200:sta nuorten parlamentin jäsenestä ja reilusta sadasta nuoresta toimittajasta kun talolla järjestettiin jo 7. Nuorten Parlamentti. Kaikki siis yläkoulun kahdeksas ja yhdeksäsluokkalaisia ja tietenkin mukana jokaista koulua kohden ainakin yksi opettaja. Eli siis todella upeasti väkeä jälleen liikkeellä ja vain se hieman harmitti, että kovin vähän meitä kansanedustajia paikalle oli vaivautunut. No onneksi sentään lähes kaikki ministerit olivat mukana ja aivan ehdottomiksi nuorten suosikeiksi nousivat Alexander Stubb ja Ben Zyskowicz. Jos eläisimme vielä vanhaa filmikamera-aikaa niin monelta oli filmi loppunut jo ennen päivän alkua. Niin ja kyllä yksi suosikki näytti olleen myös puhemies Sauli Niinistökin, joka sai aamulla Ylen Radiossa aivan mahtavat kehut nuorilta. Oli hauska huomata miten toimittaja kyseli nuorilta mitä heille tulee ensimmäisenä politiikasta mieleen tänään. Viritys oli vahva, että toimittaja odotti vaalirahakohua tietenkin. Mutta nuoret totesivatkin ykskantaan, että ”Sauli Niinistö”. Yläkoululaiset eivät löytäneet hänestä toimittajan tentattavana mitään negatiivistä tai moitittavaa ja puhemies keräsikin huikeat ylistykset. Nuoret mm. arvostivat sitä, että puhemies on pitänyt perhe-elämänsä ja arkensa omanaan eikä ole monen poliitikon tapaan lähtenyt revittelemään kotiaan lehtien palstoilla. No tämän kehuryöpyn jälkeen toimittaja sitten itse vei jutun vaalirahakohuun, mutta tarina loppui lyhyeen kun nuoret eivät siihen tarttuneet. Näin huomaamme mikä kiinnostaa tavallisia ihmisiä ja mikä taasen mediaa. Vissi ero.

Mutta päivä siis eduskunnassa nuorten kanssa ja aamulla vielä julkistettiin myös upeat uudet Nuorteneduskunta.fi-sivut Pikkuparlamentissä. Tällä uudella jutulla puhemies Sauli Niinistön johdolla halutaan tuoda eduskuntaa ja päätöksentekoa aiempaa lähemmäksi nuoria ja koulujen arkeen ja ainakin ensitutustuminen sivustoon osoitti, että nappiin on osuttu. Hyvä visuaalinen ilme ja paljon materiaalia ja uskon, että paikka tulee samaan hyvän vastaanoton. Sivut löytyvät siis osoitteesta: www.nuorteneduskunta.fi. Kurkatkaapa. Vanhemmatkin.

Hauska oli myös seurata Nuorten Parlamentin kyselytuntia. Tuli vain mieleen nuoria kuunnellessa, että toivottavasti joku oppositionkin edustaja seurasi tätä kyselytuntia. Opiksi olisi otettavaa. Erinomaisia kysymyksiä ja hyvässä rakentavassa hengessä. Ja hienosti haastaen ja laittaen myös ministerit tiukoille. Erittäin upea juttu.

Mutta näin siis jälleen yksi – nyt jo siis 7. – Nuorten Parlamentti takana. Monta tuttua opettajaa kahden vuoden takaa tuli tänään jälleen tavattunua nyt siis uusien oppilaiden kanssa ja toivotaan, että saamme jatkossakin nähdä. Nämä ovat hienoja päiviä ja tärkeitä varmasti meille kaikille.

Nuorten Parlamentin jälkeen sitten vielä tiivis kaksituntinen tulevaisuuden ympäristö- ja ilmastopolitiikan parissa. Työstämme materiaalia pienellä ryhmällä kesäkuun puoluekokoukseen ja hyvällä mallilla työ alkaakin olla. Vielä alkuviikosta hieman lisäjuttuja maaseutuun, kyliin ja julkiseenliikenteeseen niin siitä se syntyy. Uudenlaista juttua. Mutta nyt sitten jälleen Lopella kotona. Illalla kummipojan synttäreille, mutta nyt hetki lehtien parissa.

….

Tänään saimme myös odotetun viestin, kun Tampereen yliopiston rehtoraatti vieraili Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksessa. Yliopiston rehtori Kaija Holli ilmoitti, että ”he eivät ole lopettamassa mitään” ”eivät lakkauttamassa Hämeenlinnan opettajankoulutusta eikä myöskään Hämeenlinnan OKL:n normaalikoulua”. Toivon todella, että rehtori ja vararehtorit Pertti Haapala ja Harri Melin nyt laittavat pisteen näille suunnitelmilleen. Ja haluan uskoa, että nyt tuo rehtorin lupaus ja vahvistus on myös pitävä ja antaa työrauhan maamme parhaalle OKL:lle ja mahdollisuuden kehittää siitä vieläkin parempi. Pitkäjänteisesti.

Eilen otimme myös Hämeen Kokoomuksen kanssa kantaa Tampereen yliopiston lyhytnäköisiin suunnitelmiin OKL:n siirrossa. Liitän vielä tuon piirikokouksemme virallisen kannanoton tähän alle. Me emme siis kokoomuksessa vaan jänkkäpäisesti vaadi rakenteiden säilyttämistä vaan me olemme myös valmiita uudistuksiin ja kehittämiseen.

************
************

HÄMEEN KOKOOMUS
PIIRIKOKOUSKANNANOTTO 15.4.2010
Hämeenlinna Wetterhoff

Hämeenlinnan OKL:n säilyminen erittäin tärkeää koko maalle

Hämeen Kokoomus pitää tärkeänä, että Opettajankoulutuslaitoksen tulevaisuus Hämeenlinnassa turvataan. Tampereen Yliopiston hallitus on päättämässä OKL:n tulevaisuudesta lähiviikkoina. Hämeen kokoomuksen piirikokous otti aiheeseen kantaa eikä löytänyt yhtään syytä siirrolle.

Hämeenlinnan OKL on opiskelijaprofiililtaan koko maan opettajankoulutuslaitos. Opiskelemaan hakeudutaan ympäri koko maan ja useana vuonna Hämeenlinnan OKL on ollut Suomen halutuin opettajankoulutuslaitos. Oppilaitoksella on myös kiistaton paikka maamme opettajankoulutuksen huippuyksikkönä.

– Jossain vaiheessa siirtoa perusteltiin taloudellisilla syillä. Nyt myös Tampereen yliopiston rehtori on todennut, että ratkaisussa ei ole kyse rahasta. Muut esille nostetut siirtoperusteet ovat kestämättömiä.

Hämeenlinnan OKL on opiskelijatutkimuksissa kerännyt runsaasti kiitosta keskeisestä sijainnistaan ja myös erinomaisista sivuainemahdollisuuksista. Myös valmistumisajoiltaan paikka on maamme ykkönen.

– Hämeenlinnassa maisteriksivalmistusaika on keskiarvona 4,5 vuotta, kun Jyväskylässä opintoihin menee 5,5 vuotta, Turussa 5 vuotta, Helsingissä 6 vuotta ja Tampereella 5 vuotta. Siirto Tampereelle olisi siis vastoin myös sitä tavoitetta, että opiskelijoiden opiskeluaikoja saataisiin lyhyemmiksi.

Hämeen Kokoomus esittää vahvaa kehittämistä

Hämeen Kokoomus ei vain vaadi OKL:n säilyttämistä vanhojen rakenteiden säilyttämiseksi vaan esittää samalla paikan määrätietoista kehittämistä. Kokoomuksen mielestä hämäläisten toimijoiden on vahvistettava yhteistä viestiä ja tahtotilaa ja haettava keinoja vahvistaa OKL:n ja yliopiston toimintaa Hämeenlinnassa. Kokoomuksen mielestä yksi kehittämismahdollisuus voisi olla yhteistyön vahvistaminen AKKTK:n kanssa ja näin Hämeeseen voisi syntyä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ammattikasvatuksen tutkimuskeskus. Kokoomus tahtookin vahvistaa kantahämäläistä koulutus-, tutkimus- ja kehittämisyhteistyöverkostoa entisestään.

Ratkaisu Hämeenlinnan OKL:n kohtalosta on nyt yksin Tampereen Yliopiston hallituksen käsissä. Hämäläiset kokoomuslaiset toivovatkin, että Tampereella nähtäisiin Hämeenlinnan OKL:n menestys- ja tulevaisuustekijät, jotka ovat opettajankoulutuksessa maassamme omaa luokkaa.

Lisätietoa: Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja Timo Heinonen 050-512 2760

****************
****************

Kommentit